Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holčinky, jen tak pro zajímavost bych se s Vámi chtěla podělit o jeden příběh z mého okolí a vyvolat jistě zajímavou diskuzi:
Jedna známá (35 let) a její manžel (56!!!) let se cca před dvěma lety vzali a chtějí miminko, přirozeně to již nelze a tak pomocí umělého oplodnění. On nedávno prodělal vážnou infekční nemoc, ona má velice silnou reakci na hormonální léčbu.
Já bych miminko přála každému, ale za jakou cenu? Opravdu všichni zvládneme být rodiči?
Oba jsou chudí vědci (každý asi tři tituly), ji dodnes živí rodiče, jeho maminka, která se o něj celý život starala, o byt při jeho odchodu do důchodu přijdou (za 2 roky), jediný majetek škodovka a milion knih. Oba celé dny tráví čtením, když potřebují maličkost, rodiče to za ně zařídí. Oba mají zdravotní problémy. Adoptované dítě jim pochopitelně nikdo nedá.
A OBA STRAŠNĚ MOC CHTĚJÍ MIMINKO
Já sama vyhraněný názor nemám a proto mě zajímá ten váš ![]()
Máme jít za miminkem za každou cenu navzdory přírodě? Máme právo si myslet, že právě my budeme ,,alespoň" důstojnými rodiči? Kde je ta tenká hranice?
Ahoj,
ja myslim, ze tohle se nedozvi, dokud to dite mit nebudou…jinak je vsechno teorie. A to zajisteni, byt, zdravi…to nema jisty nikdo, dneska to jde ze dne na den
.
Jinak si nemyslim, ze je to proti prirode. Pokud se priroda rozhodne, dite nebudou mit ani po 10 IVF.
Znam beznadejnejsi pripady, kdy to dopadlo dobre a i takovy, kdy vsechno vypadalo skvele od zacatku a dopadlo to spatne…ale to urcite kazda.
tezko rict, kde je ta hranice… kazdy si urcite aspon jednou rekne, ze zrovna TYHLE lidi, by dite mit nemeli… ale kdo z nas, kdo touzime po mimi, nejlepe vlastnim, by byl schopny rict - ja se za rodice nehodim, ja bych dite radsi mit nemel…
vim ,ze kdyby to nekdo rikal o me, v dobe kdy mimi hrozne chci, tak ze by se me to velmi dotklo a proto si netroufam rikat a rozhodne bych nechtela byt v pozici, kdy bych mela rozhodnout - ten jeste muze a ten uz nema narok…
Přidávám se k ashe - pokud děťátko mít nemají, tak ani IVF nepřesvědčí přírodu o opaku …
Na druhou stranu, lidé by měli být soudní a znát své možnosti (tím nechci říct že to je zrovna tento případ, myslím to globálně). Ovšem netvrdím že se touze po miminku dá poručit. To nedá.
No, já si myslím, že máš vyhraněný názor. Alespoň z Tvého příspěvku mám pocit, že si myslíš, že nebudou dobrými rodiči. A docela by mě zajímalo, co tě k tomu vede? Co tě vede k tomu si myslet, že nemají mít dítě? Věk? Pocit, že se o dítě nedovedou postarat?
Já tu rodinu neznám a tudíž nemůžu zaujímat názor na to, jestli mají mít dítě nebo ne ![]()
Já si totiž myslím, že její věk - 35 let - není nijak vysoký. Ani on není nad hrobem.
Znám rodinu, kde jemu se dvě děti narodily po padesátce a nepřipadá mi to nijak divné. Je to jejich věc. Jsou to dospělí lidé a měli by vědět, co dělají. Je to jen jejich rozhodnutí, jejich volba a nikdo nemá právo je za to jakkoli odsuzovat nebo je hodnotit.
Třeba budeš nakonec překvapená.
Ivča
Já myslím, že věk u 35let u ženský je ok. Zdám i daleko starší maminy, které bezproblémů odrodily. Samozřejmě věk otce je „trochu“ vyšší, ale pokud mimčo chtějí, tak bych jim to upřímně přála…
Je mi 35 a manželovi 53,poznali jsme se před třemi lety,on má děti dospělé,a já byla bez,po celkem dost drsném manželství…
To jsme si jako měli říct,že už teda máme své za sebou a šlus?
![]()
No,neřekli a máme spolu dvě krásný holky,brzo za sebou (plánovaně) a budeme pro ně ti nejlepší rodičové
![]()
Myslím,že každý,kdo se cítí na to být rodičem,by tu šanci měl dostat…a není to o bohatsví a "mládí…NESUĎTE PROSÍM
Nesoudím, Amazonko, a přeju vám tu radost z dětí i hezkého vztahu
![]()
Já nevidím důvod, proč by mimi mít nemohli. Jejich věk není tak vysoký. Moje máma porodila sestru ve svých 42letech, jejímu manželovi bylo 47let. Není nic lepšího pro dítě, než štastní rodiče. Ty peníze zase tak důležité nejsou.
Vidím to na mámě. Dítě ji omladilo a mateřství si užívá.
Souhlasím s holkama, ale zamyslely jste se nad jendou věci a sice, že dotyčná psala, že jim vyprší lhůta bydlení? No tak by mě zajímalo, jak to dopadne. Ona těhotná, bez peněz, bez bydlení, aby to nedopadlo, tak, že přibude další dítě v kojeňáku. Nechci to vidět černě, můžu jenom doufat, že pokud se jim IVF povede, tak je mateřská láska požene tak daleko, že budou mít i kde bydlet.
nebo aby to nakonec nedopadlo tak, že se za ně budou starat o mimi jejich rodiče, když stačí maličkost a rodiče to zařídí. Takže tak
Jo za dva roky. Abych rekla pravdu, absolutne netusim, co bude za dva roky… i s nasim bytem. Mozna nic, mozna se proda cely sidliste a majitel na:,–(i ceny, ze budeme zirat. Presto planuju druhy dite a to co nejdriv
Kdyby byl kazdej tak zodpovednej, dukladne si vsechno spocital a promyslel, bylo by nas o dost min…ja bych tady nebyla v kazdym pripade ![]()
Tohle se fakt neda posoudit…stat se muze spousta veci. Nam vsem.
Mně je skoro 37 let a manželovi bude 43 let a oba se na naše první moc těšíme. Uvědomujeme si, že tu pro našeho potomka asi nebudeme tak dlouho, jako kdybychom ho měli ve 20 letech, zato ale už máme nějaké zázemí a zkušenosti, které jsme neměli dříve. To je věčné dilema, jestli mít děcko hodně brzo a pak si užívat nebo si nejdřív užít a pak rodit.
Navíc, nejsem si jistá, jak to přesně dopadlo, ale asi před půl rokem byl schválen zákon, že se umělé oplodnění nesmí dělat v případě, že jeden z rodičů je starší než 40 let. Já s tím osobně absolutně nesouhlasím, ale to už je na jinou diskusi.
Jsou to především dospělí a vzdělaní lidé
Pokud se pokoušejí o miminko pomocí IVF, tak ho určitě hodně chtějí. A jistě dokáží domyslet, že s tím dítětem budou muset někde bydlet ![]()
Pokud se lidé v tomto věku rozhodují pro dítě, podstupují hormonální léčby, umělá opodlění atd. atd. atd., dokola a dokola, jistě to nepodstupují proto, aby jejich dítě skončilo v kojeňáku.
Je mi 33 let, manželovi 43 let, naším majetkem je stará Felicie, tuny knížek. Máme dítě, bydlíme, nemáme peněz nazbyt, ale svoje dítě milujeme, udělali bychom pro Klárku všechno na světě, dali bychom jí všechno, co máme.
A nikdo z nás nemůže vědět, že zrovna v případě těchto lidí tomu bude jinak
![]()
Ivča