Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podle me idealni je dat dite do jesli tak v roce cesky zvyk byt doma s dotetem 3-4 roky mi prijde prilis
@annaei píše:
@Slečna Ferka prave dneska jesle jsou uplne neco jineho a deti to deprimovat nemusi
Ono žádné dítě v útlém věku neřekne, jestli ho to deprimuje, tedy tato debata o tom je bezpředmětná. ![]()
Já mám třeba názor, že malé děti patří k matce, rozhodně do 2,3 let.
Někdo jiný má názor, že se dítěti nic nestane, bude-li v jeslích.
Nikdo však nemůže posoudit, jaký konkrétně vliv to má na dané dítě, jak by se vyvíjelo, pokud by to bylo jinak, a co případně z různých psychických problémů v dospělosti způsobila ústavní péče.
Myslím, že to je na každé ženě a jejím pocitu.
Mým pocitem je, že potomstvo bude pod křídly, dokud nezačne vykazovat snahy osamostatnění se. ![]()
@Talitha on musi taky dite nechat, aby se osamostatnilo. Tak tady to takhle uz funguje po generace a ani ty starsi nevykazuji problemy. Podle me se to neda nazvat ustavni peci.
@annaei Tak např. můj 19tiletý syn studuje poslední ročník sš, už rok má brigádu, hradí si své potřeby sám, po maturitě odchází. (Buď vš, anebo zaměstnání, kde je vyloučeno, že bude doma.) Nehrozí mi mamahotel a jeví se mi jako dost samostatný ve srovnání s vrstevníky.
Nedržím je doma.
Osobně mi jde o nabídnutou náruč v období, kdy ji potřebují.
Ale každého věc, samozřejmě.
Pochybuju, že děti v jeslích někde fungují po generace. Naše děti jsou třetí, max. čtvrtou. TISÍCILETÍ předtím vyrůstaly děti s matkami, v rodině.
Ostatně současná krize hodnot, jak je hojně všude diskutována, oprsklé a nezvladatelné děti, to odněkud vychází.
Je vtipné, že se říká, ty dnešní děti, neuznávají autority, jsou drzé, učitelé ve školách jsou na prášky. Ale to není problém samotných dětí. Ty děti k tomuto někdo vychoval. Kdo? Naše generace, která byla, v rámci budování komunismu odsunuta do jeslí. na velkou část dne.
Asi si neporozumíme, ale to nevadí, já zůstanu u svého pohledu, který mi dává smysl, pokud se kouknu z různých stran.
(Nemluvím o jeslích, kam dá matka rok a půl staré dítě na 4 hodiny 3× týdně, aby si něco v klidu udělala, mluvím o tom, jsou-li, anebo byly-li mrňavé děti od rána do večera, aby se budoval ten mír.)
@Talitha Tak já nemluvila konkretně o tobě, ale vim o spoustě matkách, co dělají tragedii, když jejich 4 leté dítě jde do školky.
S těma generacema jsem to napsala špatně znám moje vrstevníky, kteří byli v jeslích a žádné trauma neudtrpěli. S rodičema jsou si blízké. Vidim to sama i na synovi, že si mnohem víc užívám čas snim a věnuji se opravdu jenom jemu. Dneska spousta matek na zapadě má poloviční uvazky a děti nejsou v jeslích celý dne
@annaei píše:
Podle me idealni je dat dite do jesli tak v roce cesky zvyk byt doma s dotetem 3-4 roky mi prijde prilis
Jsem doma s dětmi do cca 4 let - ve školce se v tomto věku dobře adaptují, nebývají nemocné. Jsou v tomto věku psychicky i fyzicky vyspělé. Dřív je brzy.
@annaei A o tom to je. Podpora, nebo alespoň možnost částečných úvazků + místo v předškolních zařízeních pro děti, které vlastně potřebují jen občas. Ale to už jsme jinde.
Zdejší až čtyřletý model je úchylný, ale aby fungoval jiný model, musela by se změnit kvanta věcí. Bohužel, vykřikovat, že kde byste jinak byly doma čtyři roky je mnohem jednodušší, než podpořit částečné úvazky a funkčně zprovoznit předškolní systém.
@annaei píše:
Nesmysl, každé roční dítě má jiný režim, některé se ještě kojí a hlavně v tomto věku často bývají upnuté na matku… a není to jen český zvyk, v zahraničí je krátká mateřská, ale většinu rodin dokáže uživit muž a ženy jsou s dětmi doma, nebo pracuji pár hodin v týdnu. Mám příbuzné a známe roky žijící v anglii, švédsku, rakousku a nikdo nedávál děti do školky dřív jak ve 2letech a to maximálně na 4h. denně.
@Alušáček Proč denně v jeslích vidim spousta děti v jeslích rozhodně do jednoho roku. To samé všechny moje kamarádky dávali děti před rokem do jeslí aspon na chvíli každý den. Kdo řiká, že v jeslích každé dítě má stejný režim. Tady jsou zvyklé, že dávají dětem klidně mateřské mléko. Každé dítě chodí spát, kdy je zvyklé. Což jim dává šanci, ž mají mín dětí a mužou se věnovat víc zbytku.
@eva valoi píše:Špatně to vyznělo.
@Talitha Nevidím na čtyřletém modelu nic úchylného.
@Talitha Tak já jsem zatím dělala skoro pokaždé na částečný úvazek, a to byly děti už
@Talitha Tak já jsem zatím dělala skoro pokaždé na částečný úvazek, a to byly děti už čtyřleté. Ale bydlíme na vesnici, děti musím do školky odvést do jiného města, pracovala jsem zase v jiném městě, tedy mi částečný úvazek vyhovoval a asi ho budu chtít i do budoucna.
Příspěvek upraven 09.10.15 v 11:42
@Talitha to s tebou rozhodně souhlasim bohužel si neumipředstavit, že by to fungovalo.Tady je třeba rodičák pro oba rodiče a vybrat si to možou do 5 let dítěte. Což mě přijde idealní dostanou 100 procentní plat a bud to jdou na 6 měsíců na plný uvazek nebo na rok na poloviční.