Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@annaei Moje dcera neveme flašku do pusy, tak nevim jak by ji v jeslích dali mateřské mléko… Matky které mají potřebu svoje děti už v kojeneckém věku odkládat do jeslí nechápu, je to nepřirozené.
Mně přijde, že to je debata celkem k ničemu. Některé dítě v pohodě zvládne jít do školky nebo jeslí v roce, jiné je kojené a má zrovna separační krizi. Některé ještě ani ve třech není na školku zralé, jiné se mezi děti a na nové podněty těší už od dvou. Některá matka si neumí představit lepší náplň života, než být s dětmi doma třeba celý život jako žena v domácnosti, jiné už po roce dvou hrabe a touží jít do práce.
Myslím, že tady u nás se pomalu posouváme k ideálnímu modelu: Kdo chce, může být s dítětem doma do tří čtyř - i když má srandapeníze, neumře hlady. Kdo nechce, pomalu se mu rozšiřuje nabídka jeslí, zkrácených úvazků atd., aby nemusel.
Myslím si, že TOHLE je dobrej trend a měli bysme za něj být vděční. Že si každý najde, co vyhovuje jemu a dítěti.
A ne mít řeči, že být doma do tří čtyř let je blbost, protože generace už vyrůstají jinak, a nebo naopak, že jak dítě není do tří let furt s matkou, tak strádá. Problém je říkat to, co je správné/nebo špatné; ta uspořádání sama o sobě správná ani špatná nejsou.
@annaei Škoda, že to není jako před těmi padesáti lety, že? To by bylo krásně osamostatněných kojenců!
Tak poslední 3minuty od rozdrnčení zvonku, kdy všechny začaly křičet máma jsem řvala
já osobně jsem ráda, že můžu být se synem do tří let doma a že ani potom nebude ve školce trávit celé dny.
@Klementyna to snad dneska nehrozí, ale aspon, co já znám jesle tak syn je z nich nadšený. A já si mnohem víc užívám chvíle, co jsem snim. Je sice často v jeslích celý den, ale pak je třeba 14 dní se mnou
Mám dojem, že jen v Česku je tak dlouhá rodičovská, kdy matky mohou být až do 4 let dítě doma. Jinde to tak není, jak to ty maminky dělají? automaticky jde dítě do jeslí. To by potom musely být v ostatních zemích všechny děti poznamenané jeselní výchovou.
@mojmira Třeba mají chlapi lepší platy a mateřskou nepotřebují. My bychom nakonec z mateřské taky nevyžili.))
@eva valoi píše:
@mojmira Třeba mají chlapi lepší platy a mateřskou nepotřebují. My bychom nakonec z mateřské taky nevyžili.))
myslíš, že matky jsou s dětmi doma bez peněz do té doby než jsou děti do školky? to tedy nevím ![]()
@annaei @mojmira No, už Komenský říkal, a to byl pedagog s velým P, že do šesti let je škola mateřská, tedy dítěti je nejlépe s matkou. Podle mě je ve třech letech brzy, můj názor. Ve čtyřech letech jsem ochotná připustit, že dítě pochopí, že je ve školce na chvíli, že matka/otec přijde, zatímco ono si může pohrát s kamarády. Moje děti se adaptují velice dobře, neměly problém se v tomto věku do kolektivu zařadit. Tříleté děti často pláčou, bývají více nemocné, některé se v noci začnou počůrávat, nebo ráno zvracet. Netvrdím, že všechny. Přesto mi časná, respektive předčasná kolektivizace nesedí a jsem rozhodnuta být doma se svým dalším dítětem opět téměř do čtyřech let. Já při dětech studovala, takže mozek mi výrazně nezměkl. Matka od dětí nemusí nutně chodit hákovat, aby uspokojila nějaké své jiné než mateřské potřeby.
@mojmira Nevím, ale já budu mít raději méně peněz a zachovám si zdravý rozum a nervy, než se hrnout někam do práce, dítě v šest tahat z postýlky, pak se stresovat, když bude ráno plakat, kakat, zvracet, pak znovu, když mě nebude chtít pustit, pak na něj celý den myslet v práci. To si raději počkám na příhodnější dobu.
A vzhledem k tomu, že půjdu do důchodu téměř v 70, nemyslím, že by mě nějaký ten měsíc nebo rok vytrhnul. Díte je malé jen a pouze jednou a čas se vrátit nedá.
@eva valoi psala jsem o zahraničí, asi je to tam normální:Myslím, že, kdyby to u nás také bylo tak, že rodičovský příspěvek by byl jen do roku, tak by většina matek šla po roku do práce. Tak je to nastavené, tak jsou matky na to zvyklé. Když je do 3 let, jsou doma 3 roky.