Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Eliezer Dovolím si odporovat, na Maltě jsem žila skoro rok a ženy tam naprosto normálně chodí do práce, jako všude jinde. Systém je tam dost podobný jako v Anglii. Nepracující matka v domácnosti tam rozhodně není běžným jevem.
@Klementyna kamarádka tam žila a vyprávěla mi to.Tady je vidět, že každý říká něco jiného a pak si vyber ![]()
@Eliezer Ona je tam životní úroveň dost podobná Česku. Průměrný plat nic moc a ceny v obchodech dost vysoké, takže pro běžného člověka to na žádné vyskakování není. I když malťané jsou skromní, říká se, že jim stačí střecha nad hlavou a čerstvě ulovená ryba a jsou spokojení. No ale ve skutečnosti si normální rodina nemůže dovolit žít z jednoho příjmu.
Kdo nepracuje, to jsou ženy cizinky z rodin, kde manžel dělá v nějakém mezinárodním obchodě nebo tak něco, a ženy si můžou dovolit si válet šunky doma, ale běžní lidé fakt ne.
Ale to jsme odbočily a omlouvám se za to ![]()
Teda já jsem prvního syna dávala od 14ti měsíců do jeslí a dneska toho lituji. Každý můj odchod obrecel a já nakonec taky utíkala z jeslí s pláčem. Naštěstí to období trvalo jen chvíli. Druhý syn nastoupil do školky od 3 let a zvládal to skvěle, ale přikládám to tomu, že jsem od něj chodila málokdy a max. s ním byl jeho otec, takže nikdy nezažil stres, máma ani táta tu není. Od třetího jsem musela v jeho roce do práce, ale zůstal s nim jeho otec doma. Ze začátku par slzicek z jeho strany padlo, ale brzo si zvyknul a pochopil, že zase přijdu. Dneska už při odchodu mi dá pusu, zamava mi, ale přijdu domů a je jak klíště na mě prisaty
Řekla jsem, že půjde do jeslí jen přes mou mrtvolu. Radši bych se šla napast, než ho dávat do jeslí
Dodneška si pamatuju, mé jesle, jak vypadaly, kde byly. Protivné učitelky, strach, že už nikdy neuvidím mámu. Ne, jsem ráda, že mateřská je až do 3 let. Ať si dává každý člověk své dítě tam, kam chce, je to jeho věc, ale pro mé děti nejsou vhodné a já ani nechci, aby tam chodily. Jinak týdenní jesle tu máme, strašná představa, že své dítě v pondělí ráno odvezu a vyzvednu si ho až v pátek odpoledne. ![]()
Zdeněk Matějček zamlada
Díky @Eliiie za sdílení tohoto dokumentu.
Též jsem ráda za mateřskou do 3,4 let. Do jeslí jsem nechodila i když jsem Husákovo dítě, máma se mnou byla doma do 3 let, ale první rok ve školce docela horor - nechtěla jsem tam chodit, neustále zvracení, ve školce jsem byla až do zavíračky, tzn. do nějakých 17:00 hod. Dodnes z toho mám traumata
. Máma ale říká, že jsem si nikdy nestěžovala. Proto musím souhlasit s holkama co psaly výše, že takhle malé dítě to prostě neřekne, že se mu v jeslích/školce nelíbí a deprimuje ho to tam. U syna budu zvažovat, jestli ho dám do školky už od tří let, záleží, jak to bude zvládat.
@dextera píše:a jaké máš trauma z toho, že jsi chodila do školky? jak se to projevuje?
Zdeněk Matějček zamladaDíky @Eliiie za sdílení tohoto dokumentu.
Též jsem ráda za mateřskou do 3,4 let. Do jeslí jsem nechodila i když jsem Husákovo dítě, máma se mnou byla doma do 3 let, ale první rok ve školce docela horor - nechtěla jsem tam chodit, neustále zvracení, ve školce jsem byla až do zavíračky, tzn. do nějakých 17:00 hod. Dodnes z toho mám traumata. Máma ale říká, že jsem si nikdy nestěžovala. Proto musím souhlasit s holkama co psaly výše, že takhle malé dítě to prostě neřekne, že se mu v jeslích/školce nelíbí a deprimuje ho to tam. U syna budu zvažovat, jestli ho dám do školky už od tří let, záleží, jak to bude zvládat.
@mojmira píše:
a jaké máš trauma z toho, že jsi chodila do školky? jak se to projevuje?
Pustila sis ten dokument? Já jo a fakt mě to sebralo. Dcera chtěla dát malou do školky od dvou let. Vymluvila jsem jí to a jsem za to ráda. Doma jsem s ní já a nelituju. Půjde do školky v září příštího roku, bude jí 3 a půl a myslim si že to bude zvládat líp.
@Eliezer ja nemam rad ten nazev usavni zarizeni, protoze pod ustavem si predstavu neco jako v tom dokumentu. I dneska exiatuji jesle, kde se o deri krasne postaraji. Prace nase reditelky mimo jinych veci je chovat deti kolikrat chova i ty nekstarsi 3 lete. Nikdy ani zacatkem zari jsem tam neslysela nikoho brecet a trpet.
Jinak tady aice zeny casto jaou doma a pracuje jenom chlap i ve skolach je system, ze deti chodi pres obec na 2 hodiny domu, ale i tak matky davaj deti do jesli, aby meli chvili klid
@Anna766 píše:
Pustila sis ten dokument? Já jo a fakt mě to sebralo. Dcera chtěla dát malou do školky od dvou let. Vymluvila jsem jí to a jsem za to ráda. Doma jsem s ní já a nelituju. Půjde do školky v září příštího roku, bude jí 3 a půl a myslim si že to bude zvládat líp.
jo, pustila, ale já se ptala jaký měla ze školky trauma, učila jsem ve školce. Zajímá mě, jaký má dexter dodnes ze školky trauma, jak se to projevuje. ![]()
@mojmira píše:
jo, pustila, ale já se ptala jaký měla ze školky trauma, učila jsem ve školce. Zajímá mě, jaký má dexter dodnes ze školky trauma, jak se to projevuje.
Tak Dexter nedopadl zrovna dobře, tam je to trauma asi zřejmé, ne? ![]()
@annaei do jeslí aby měly chvíli klid jo?
v tom případě nechápu proč ty děti mají.
@Anna766 oni je maji radi, ale chapu, ze mit pul den volna a dite je vyzity a spokojenejsi je pro ne lepsi volba. Syn doma se uvi nejake veci, ale v jeslich se toho naucil spoustu. Poznam rozdil mezi jeho kamarady, co nejsou z jesli
Moje děti chodily všechny do jeslí, první dva proto, že jsem ještě studovala a třetí, že to tak nalajnoval chlap. Chodily hned od roku.Pak do školky. Je pravda, že byla jiná doba a prostě to tak bylo, jesle, školka.
@annaei píše:
@Anna766 oni je maji radi, ale chapu, ze mit pul den volna a dite je vyzity a spokojenejsi je pro ne lepsi volba. Syn doma se uvi nejake veci, ale v jeslich se toho naucil spoustu. Poznam rozdil mezi jeho kamarady, co nejsou z jesli
Počkej, nechtěla jsem tím říct, že je nemají rádi. To si nemyslim
ale když si uvědomim, jak ty děti rychle vyrostou a kolik času pak strávíš bez něj(školka, šskola, práce atd.)tak mi to přijde prostě na hlavu. Nevím můj pocit.