Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jen bych si chtěla udělat takovou malou anketku, kolik z vás, už třeba taky maminek, jste se narodily maminkám kuřačkám a jestli si myslíte, že to na vás zanechalo nějaké následky nebo ne a případně jaké? Já osobně jsem před těhotenstvím kouřila, od té doby ne, ale „znám“ v okolí spousty matek, které jsou těhotné a kouří, některé i popíjejí, některé už mají děti, ale zatím na nich žádné následky nevidím…
Hlavně není mojím plánem vyvolat nějakou ostrou diskusi, jen mě to prostě zajímá. Předem děkuji za vaše postřehy. ![]()
jsem dítě nekuřačky, moje dítě je dítě kuřáčky
Projevilo se to na něm jen nižší porodní hmotností a je nespavec, ale to nevím jestli je následek mého kouření v těhu a když jo tak můžu nadávat jen sama sobě, že je ranní ptáče ![]()
Moje mamka byla a je silná kuřačka, co vím, v těhotenství kouřila i deset denně, ale já jsem zdravá, nemám žádnou alergii a nikdy jsem neměla vážnější nemoc.
Tím ale nechci říct, že je správné v těhotenství kouřit.
ahoj, já chápu, že tě to zajímá, nic proti tomu nemám. ale myslíš, že ti tady někdo napíše např. „já jsem kouřila a dítě má astma“? řekla bych, že spíš se ozvou maminky s odpovědí typu „já kouřila a dítě je zdravé jako řípa“. chci jen říct, že si nejsem jistá výpovědní hodnotou téhle ankety
.
Dujana píše:
ahoj, já chápu, že tě to zajímá, nic proti tomu nemám. ale myslíš, že ti tady někdo napíše např. „já jsem kouřila a dítě má astma“? řekla bych, že spíš se ozvou maminky s odpovědí typu „já kouřila a dítě je zdravé jako řípa“. chci jen říct, že si nejsem jistá výpovědní hodnotou téhle ankety.
No je fakt, že ne všemu se určitě dá věřit, ale třeba se tu najdou i takové příspěvky od „solidních“, které budou pravdivé. Nechme se překvapit.
A třeba to i jiným maminkám kuřačkám pomůže v tom, aby přestaly nebo alespoň se o to pokusily přestat kouřit… ![]()
jo a já jako dítě nekuřačky, jsem astamtik a alergik. Moje dítě má podezření na astma také, ale má velkou dědičnou predispozici jak z mojí tak i z manželovi strany
Alergik není ![]()
lovesmile píše:Dujana píše:No je fakt, že ne všemu se určitě dá věřit, ale třeba se tu najdou i takové příspěvky od „solidních“, které budou pravdivé. Nechme se překvapit.
ahoj, já chápu, že tě to zajímá, nic proti tomu nemám. ale myslíš, že ti tady někdo napíše např. „já jsem kouřila a dítě má astma“? řekla bych, že spíš se ozvou maminky s odpovědí typu „já kouřila a dítě je zdravé jako řípa“. chci jen říct, že si nejsem jistá výpovědní hodnotou téhle ankety.
A třeba to i jiným maminkám kuřačkám pomůže v tom, aby přestaly nebo alespoň se o to pokusily přestat kouřit…
no, nebo to někoho utvrdí v tom, že přestávat netřeba. ale nechme se překvapit, jak píšeš
.
Původně jsem chtěla přestat kouřit rok před miminem. To mi nevyšlo, protože jsme se najednou shodli, že bychom chtěli miminko dřív. Takže kouřim…tak 6denně a už se snažíme. áme dohodu, že na Štědrý den končíme. Takže pokud už se tam mimčo zabydluje, tak doufám, že mu těch 5 dní nebude vadit…pak budu vzorná.
Ale dotaz je o tom, jeslti my máme problémy a naše maminky kouřily. To snad tajné není, to myslím klidně každý přizná ![]()
Tchýně kouřila, když čekala manžela, ale myslím, že ne moc. Vykládala mě, že měl pak zdravotní potíže (něco s dýcháním, nevím už přesně, už je nemá). Prý si to pak dlouho vyčítala. samozřejmě jeho problémy mohly být způsobené něčím jiným a ne zrovna tím, že tchýně kouřila, ale to nikdo neví a radši, než si to vyčítat, je lepší se snažit přestat.
Tak já jsem dítě kuřačky. Nemyslím, že bych byla nějak poznamenaná. Jako dítě jsem byla vždy zdravá jako řípa a +- normální ![]()
I mé děti jsou děti kuřačky
Starší dcera je OK, jen se u ní ve školním věku vyskytl problém s nesoustředěním(je toho teď plno) ale spíš než kouření to přikládám k tomu, že dost proseděla u TV
Druhé bude teprv 9měsíců. No, narodila se na 37tt 2885g takže nevím asi žádnej obr,ale malá taky nebyla
a zatím se zdá být OK (nevím co bych teda na í měla spešl hledat)
Holky já vím, že kouření není zdravé,ale myslím, že spousta věcí se mu připisuje tak nějak neprávem aby to byl větší strašák
Nebo mám teda alespoň takovej pocit
myslím, že tohle moc objektivní nebude, protože záleží na mnoha faktorech, dědičné dispozice, prostředí ve kterém se dítě nachází bez ohledu na kouření,protože určitě oblast Ostravy a dejme tomu Sumavy se nedá srovnávat, a také je třeba zohlednit , že matka může být nekuřačka a otec silný kuřák, takže to matka vdechuje, leckdy to může být i horší než samotné kouření, a pokud nejsme lékaři, těžko může někdo říct, tyhle zdravotní problémy jsou určitě z kouření
.Znám děti kuřaček, které jsou zdravé, i nemocné a zrovna tak i děti nekuřaček, které jsou nemocné a zdravé. Myslím, že i některé matky, které kouří to před lékaři ani nepřiznají, protože se stydí. obecně samozřejmě lze říct, že kouření je škodlivé, at je matka těhotná nebo ne.
El-Brno píše:
Ale dotaz je o tom, jeslti my máme problémy a naše maminky kouřily. To snad tajné není, to myslím klidně každý přiznáTchýně kouřila, když čekala manžela, ale myslím, že ne moc. Vykládala mě, že měl pak zdravotní potíže (něco s dýcháním, nevím už přesně, už je nemá). Prý si to pak dlouho vyčítala. samozřejmě jeho problémy mohly být způsobené něčím jiným a ne zrovna tím, že tchýně kouřila, ale to nikdo neví a radši, než si to vyčítat, je lepší se snažit přestat.
Tak, tak, dotaz jsem směřovala na naše maminky a to si taky myslím, že mamku může každý bez obav, že ho tu někdo ukamenuje, přiznat.
Ale klíďo pište i o sobě. ![]()
I já jsem dítě kuřačky(moje máma je velice silná kuřačka a v těhotenství se vůbec neomezovala, mě to teda přijde nezodpovědné), sama jsem nikdy nekouřila a žádné zdravotní problémy nemám. ![]()
Moje mamka kouřila před těhotenstvím a jsem zdravá. Já kouřila před těhotenstvím a během prvních týdnů či měíců jsem omezovala až jsem přestala úplně a zatím (klepu na dřevo) mám naprosto zdravého chlapečka.
to je pravda. nikdo neví jistě, jeslti zdravotní problémy by byly i bez toho, aby matka v těhotenství kouřila. na druhou stranu je prokázané naprosto přesně, že děti matek kuřaček se při i pár cigaretách denně dusí i třeba 5 hodin a nemají dostatečný přísun kyslíku. což nejvíc neprospívá mozku, kde to může způsobit největší škody. ale nikdo nezjistí, jestli by to dítě mohlo být chytřejší, soustředěnější atd.