Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KristynaTita no nějak se na to necítím a malý by to asi nepřežil. Tím že nespí celou noc, tak ho ani jedna babička nechce ![]()
Dnes tu byla diskuze věkový rozdíl 2 roky…tak procti, je to dost podobné, jen 2,5 lety už bude trošičku rozumnější než 2 lety…a myslím že ty máš ještě hodně času, kdy se syn změní
Mám deti 2 roky od sebe téměř přesně na den. Syn byl podobný, první rok byl celkem peklo. Teda spal dobre.. Ve 2.5 už dozraval, od 2 hezky mluvil, ale zarlení bylo šílene ŠÍLENE!!! delal nám slušne peklicko. Já myslela, že skončím na psychine. Do toho mladší od 4 měs začal pořád plakavat, já už to nedávala. Pak už pohoda, teď 3 roky a 4 měsíce a 16 měs mladší a já du to užívám!! Děti se miluji, hrají si, je sranda s níma a zcladam vše líp jak s jedním. Ale na ten první 3/4rok až rok nevzpomínám ráda. Opravdu ne. Ale starší hrozně moc dozral a ve 2.5 už byl fakt ve všem samostatný, včetně bez plen na noc. Děti se hodně mění. Ve 21 měs to byl hrozný vztekloun a já z něj byla na nervy, byl horší jak 2,deti co teď mám. Pak už lepsi a lepší. ![]()
Ahoj, nevim nemuzu ti nejak prihodit do debaty jen, ze mala ma 19mesicu a taky se v noci budi 2-3× na mliko a taky diky tomu ji jeste nechci davat na noc k babicce. Kdyby spala celou noc tak jo..
2,5 uz jde. Já mám děti přesně dva roky od sebe a prvni rok byl náročný. Teď si to jen pochvaluju.
1. Určitě doporučuju postupně osamostatňovat. Syn to u babicek urcite prezije. Nevim proc by nemel. Nemusi hned na noc, ale postupne na par hodin, pul den,…To že je mamanek z něho dělaš ty, kdyz mu nedovolis poznat i jinou naruč než mateřskou.
2. za 8 mesiců udělá ještě velký pokrok. To že teď nespí, se může změnit a plíny kolem druheho roku taky vyřešíte.
3. Hlavně se z toho nepo*rat
kolikrát jsou představy horší než real ![]()
Taky jsem mela s timto rozdilem. Prvni byl narocny, tak jsem nespechala. Druhy byl zlate spave miminko, byla to pohoda. Starsi chvilku zarlil, ale brzo se to srovnalo. Hodne si spolu vyhrali, opravdu v tom obdobi, kdy mladsi mel tak ty 2-8 byli super partaci, pak se u strasiho ohlasila puberta a nastalo obdobi hadek. Muzu rict, mnohem narocnejsi obdobi, nez ten zacatek ![]()
@Aja646 Máme děti od sebe přesně 2.5 roku, starší holčička, mladší kluk (jsou mu 2 měsíce). Dcera byla v době mého otěhotnění velmi podobné náročná, měla jsem z toho hrůzu, nakonec je to ale úplně v pohodě.. začala spát celou noc chvíli po 2. narozeninách, plinky jsme taky tak nějak v tý době odbouraly, mamankovstvi má doteď (i když bez problémů zvládala už tenkrát hlídání s babičkou (ne přes noc, to měla až před narozením druhého) i s paní na hlídání), ale prostě občas řve, že chce něco dělat jen se mnou.. Ale bráchu od první chvíle miluje, má ho fakt ráda, nežárlí klasickým způsobem, ale spíš ve spoustě věcí se vrátila zpátky (chce, abych ji oblikla, krmila, apod.). Takže bych doporucila nacvičovat hlídání, jak už někdo píše výše a taky zavest, že některé věci dělá nekompromisně tatínek nebo se střídavě (dcera doteď občas řve, ale už na to taky koukám jinak, když je tu malý mimco, který mě potřebuje a ona z myho pohledu už jenom hraje divadlo) - prostě postupně ať si zvyká
. A hlavně klid, máte na to spoustu času, hrozně moc věcí se změní a hodně toho i ovlivnite vy. Jo a jeste, měla jsem rizikové a nemohla jsem ji nosit - říkala jsem, že mě bolí záda.. prostě jakýkoliv limit související s těhotenstvím jsem sváděla na záda, aby to neměla spojené s břichem/sourozencem.. omlouvám se za roman, je to čerstvá zkušenost ![]()
@Martina84 tak donedávna jsem kojila. Je to 3 týdny co je syn bez prsa, tak že nějaké spaní u babiček nepřicházelo v úvahu. Syn je fixovaný na mě protože jsme celé dny jen spolu. Manžel je stále v práci, tak že to prostě ani nejde. Má to spojitost i s tím že ty běžné rituály jako upani nebo krmení dělá po celý týden jen se mnou(manžel odchází do prace v 7 ráno a vrací se v 8 večer). Když to manžel zkouší o víkendu tak sám, tak je jasné že prostě od něj nechce. Není na to zvyklý. Z babičkama to taky není tak jednoduché. Majo mamka má velké dluhy a pracuje snad pořád aby to vubec uplatila. Když není v práci tak spí, tak že nějaké hlídání není moc reálné. Tchyně ho asi 3 krát měla na hodinu a bylo to celkem v pohodě, ale take je pracujici babička která toho času moc nemá.
Mám dva roky od sebe a dobrý.
A rozhodně doporučuji začít Malého zvykat na hlídání někým jinými než tebou. A to i přes noc.
Nikdy nevíš jaký těhotenství bude. A kdyby jsi měla být v nemocnicích delší dobu, je lepší když kluk bude na tvou nepřítomnost zvyklí.
Pak je taky dobré vzít mu kočár a ať si zvykne šlapat. Já to neudělala. a musela pořizovat sourozenecký kočár.
A celkově je dobré pracovat na jeho samostatnosti.
@Aja646 mam deti presne dva roky od sebe. Obe byly vzdy zvykle byt v podstate porad jen se mnou, veskera pece je tak nejak na me. Manzel ma casove narocnou praci a babicky nemaji zajem. Kdyz se mladsi narodil, starsi byl jeste na plinach, celou noc taky jeste nespal, chtel me u uspani a s kojenim jsem plynule presla ze starsiho na mladsiho ze dne na den
Se zarlivosti jsme problem nemeli vubec, hned jsem starsiho zapojila do pece, „pomahal mi“ a bylo to v pohode. A brzy jsem si nasla takovy system, ze jsem se jakz takz zvladla venovat obema a klapalo to. Ale obcas to byly perne chvilky, ne ze ne, a ja mela nervy v haji
Od cca roku a pul mladsiho je to ale super, kluci si spolu vyhraji a jsou to proste partaci. Nekdy se sice postuchuji a perou, ale to uz je maličkost ![]()
@Aja646 nemusíš se obhajovat. Mám to podobně, holky jsou od sebe 2r a 3 měsíce. Starší je náročná, mamanek, v podstatě pořád se mnou, ale třeba školku zvládla bez jediné slzičky. Po prvé na noc beze mě (s tátou) po 1,5r. A pak u známých jako zkouška hlídání při porodu (nakonec i zbytečně, protože jsme porod zvládli mimo noc). Každopádně holky se zbožňují. Starší se ze začátku trochu srovnávala (v podstatě pořád, když je krize si vyžaduje plnou pozornost), ale obecně na sestru bere ohled. Mě se třeba osvědčilo na starší netlačit a nechat ji být taky trochu miminko. Prostě si nemyslím, že najednou tlačit, že všechno musí hned, někomu prospěje. To samé hlídání. Spoustu věci počká, sama si ustálíš priority. A ještě kdybych byla znovu ve stejné situaci, zvážila bych i ambulantní porod. Měla jsem porod pohodový, na sestinedeli jsem se nudila, akorát se nám všem stýskalo.
@Netopirek sourozenecký kočár jsme taky měli a vyvážila bych ho zlatem. Pokud starší ještě přes den spí, tak jsi kromě mimina vázána i spaním staršího. To se taky nemusíš za světla nikam dostat.
Mám nejstarší děti od sebe 2 roky a den. Taky starší syn byl do té doby pořád jen se mnou, no porodila jsem v noci ambulantně, takže jak se ráno vzbudil už měl doma sestřičku ( zatím na pár hodin hlidala kamarádka), kojila jsem je oba dva tandemově, spala s nima oběma, neměl důvod žárlit ![]()
Mame mezi, rozdil 2r 4m. Suma sumarum pohoda.
Zarleni se nekonalo, starsi mel vzdycky rad deti a malej brachu miluje. Je to pro nej buh
uz ted si skvele vyhrajou. staršímu je 4,5 nespi v kuse do ted, je to ani ne rok, co se naucil slusne usinat. Okolo devate pri cteni pohádky. Malej nocni spani tak 50/50 kdy spi v kuse. Ale vecerni usinani ted asi mesic des. Pred desatou nehrozi, jen kdyz pres den nespí. ![]()
Co je pro me narocne, ze malej je desnej maman a histerka. Takze od mala na me nalepenj, nesel udelat krok bez nej. Dlouho nefungoval ani tatinek a to se mu venoval vyrazne vic nez ve stejnem veku starsimu. Ted je to trochu lepsi, ale porad mamamama. Takze mit ty deti opacne, asi je nemam tak rychle za sebou. ![]()
Sourozenecky kocar jsme meli, pac jsem lina a starsi neni chodici dite. A poprve byl pres noc s babickou asi mesic pred porodem. Uplne v pohode.
U nas věkZový rozdíl 27mesicu. První rok byl naopak uplna pohodička starší chodila od 2let na dopoledne do skolky, mladší byl spáč, takže dopoledne jsem mela čas navařit uklidit a odpoledne když syn spal sem mela cas na dceru (občas mi řekla at ho dam do postýlky a jdu si hrát) O nervy je to ted mají necelých 5 a 2,5 válčí mezi sebou porad se hádají o něco přetahují, ale na druhou stranu na sebe nedají dopustit, před ostatními se brání hrají si spolu pomáhají si. Za me věkový rozdíl 2roky ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.