Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lussinka Něco se ptají před dítětem (např. naše psychiatrička mě tím dost štve), ale když chtějí udělat nějaké testy, musí tam s ním být sami… Ale asi to není všude stejné, tak uvidíte, jak to budete mít s malou vy ![]()
Holky, jak se s AD/HD srovnávají vaši muži? A berou to v potaz při přístupu k dětem?
My s manželem s tím docela válčíme. Má pocit, že syn je dost chytrý na to, aby nezapomínal a byl schopný dělat co má bez dohledu, že to všechno dělá jako naschvály ![]()
@Alchris píše:
@lussinka Něco se ptají před dítětem (např. naše psychiatrička mě tím dost štve), ale když chtějí udělat nějaké testy, musí tam s ním být sami… Ale asi to není všude stejné, tak uvidíte, jak to budete mít s malou vy
Já jdu nejdřív k sestřičce sama, ptá se co je nového, pozitiva, negativa. Potom jde dcera sama k psychiatričce, povídají si, měří, váží a potom tam jdu já, opět sama.Nic se mnou neřeší před dcerou ![]()
@Alchris píše:
Holky, jak se s AD/HD srovnávají vaši muži? A berou to v potaz při přístupu k dětem?
My s manželem s tím docela válčíme. Má pocit, že syn je dost chytrý na to, aby nezapomínal a byl schopný dělat co má bez dohledu, že to všechno dělá jako naschvály
Ten můj už se s tím nějak srovnal, ale taky to trvalo dloho než pochopil že prostě musí změnit přístup a chovat se k ní jinak než k ostatním třem dětem.
To by mě hodně zajímalo, v čem je ten přístup jiný, třeba si uvědomím chyby.
@lussinka píše:
To by mě hodně zajímalo, v čem je ten přístup jiný, třeba si uvědomím chyby.
Některému dítěti stačí říct jednou a udělá to, některému musíš to musíš zopakovat a udělá to. U ADHD musíš opakovat v KLIDU pořád dokolečka jako kazeťák, stát pořád v KLIDU za prdelkou a kontrolovat, zda dělá to co má dělat, pokud se vzteká, nevyletět, nemluvit, hlavně nebít a čekat až to přejde, potom vysvětlovat proč to tak bylo a hlavně jen v pár krátkých větách, protože dlouhým povídáním ho jenom znervozníš a opět bude zle a nebute tě vnímat atd..atd..je to těžká lopota ![]()
A hlavně hodně chválit, i za věc která ti příjde naprosto automatická, že se brzy oblékla, že odnesla talíř ze stolu, že se pěkně umyla, že snědla snídani…
@rozmary Moc děkuju, chválim pořád, to ano, vidím že to je hodně potřeba. S tím vysvětlováním si budu dávat pozor, vysvětluju asi moc dlouze a pro ni složitě, protože mi to jen odkýve a příště udělá znova. A přesně jak píšeš všechno opakuju asi milionkrát, horší je to s manželem, nemá vůbec trpělivost a tak často na ni řve a když mu říkám at to nedělá tak jsem ta špatná já, že přece musí poslouchat a bla bla..
@lussinka Naprosto chápu, jsme jenom lidi, mě občas taky bouchnou saze a zařvu i když vím, že tím situaci ještě zhorším
Dcera má poruchu soustředění a dlouhým hovorem jí strašně rozhodím. Psycholožka mi to vysvětlovala tak, že ona je schopná mě vnímat a soustředit se na to co jí říkám jen pár vteřin, když mluvím dlouho, dcera si zacpává uši a křičí na mě nemluv, cítí to tak, jako by v tu chvíli měla v hlavě roj včel, prostě strašnej hukot.
Můj manžel to taky bere jako těžkou provokaci ze strany syna. Navíc se vyloženě vyžívá v dlouhých promluvách do duše. Bohužel se mi zatím nedaří ho přesdvědčit, že to kluk prostě naschvál nědělá a ty jeho monology doslova se*ou i mě, natož to dítě ![]()
Pořád si myslí, že mu nic nebrání poslechnout na poprvé a ode mě to bere jako rozmazlování, že mu to trpím a nevyžaduju dodržení na první slovo.
Ono to bohužel dost často jako nevychovanost vypadá, zvlášť poslední dobou, ale kdybych rozmazlovala, tak přeci budu žádosti přecházet, ne že to stejně nakonec udělá, jen to prostě není na první povel jak dobře vycvičený pes ![]()
@rozmary Taky občas vylítnu, ale to proto, žže jsem na děti sama, manžel je od rána do večera v práci a někdy mám pocit, že nezvládám. Až teprve ted co mi tu píšeš chápu, dcera dělá to samý, když ji chci něco dýl vysvětlovat říká,,už bud ticho a přeřvává mě, nechce nebo nemůže mě už poslouchat. Pokud se mě na něco sama ptá a chce vědět a já ji vysvětluju co a jak, tak mi hned skáče do řeči, nenechá mě vůbec domluvit. Nejhorší je když je nás víc lidí, třeba přijede mamka a bavíme se o něčem, začne nás překřikovávat a říká jednu větu třeba 10× dokud ji někdo neodpoví. Dělá to třeba i u paní doktorky, kdy něco probíráme a začne hulákat, že má hlad a ani když ji 2× řeknu at chvilku počká, nepřestane ![]()
@lussinka Kluk to taky začal dělat. Ale řekla bych, že až poslední dobou, nebo to dřív nedělal s takovou naléhavostí, že imrvére skáče do řeči a když mu řeknu, že teď mluvím s někým jiným a věnovat se mu budu za chviličku, až domluvím, tak se na mě naštvaně utrhne, že nechce čekat, až domluvím
Ale to si myslím, dělají (doufám
) všechny děti ![]()
@Kakika Jojo mám stejný názor, ano vypadá to jako rozmazlenost a neposlušnost. Manžel řekl, že kdyby byl doma na mateřský on, bude poslouchat jak hodinky
![]()
@lussinka @Kakika Máme to s manželem úplně stejně. Navíc to zhoršuje to, že syn není jeho a já na něj byla sedm let sama, tak si myslí, že jsem ho rozmazlila, že mi „skáče po hlavě“, dělá si co chce a já ho omlouvám nějakou poruchou
Taky se mu to pořád snažím vysvětlit, ale už nevím jak, aby to muž pochopil. A když mu řeknu, ať si o tom něco přečte, tak se mi směje, že na to, jak vychovávat dítě nic číst nemusí…