Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
můj manžel má dceru (26 let) z předchozího manželství. Vypadá to, že u nás bude asi nějakou dobu bydlet. Já s tím problém nemám, ale moje dcera (18 let) ji úplně nesnáší. Nevím co si udělali. Přišlo mi, že dřív spolu měli i přes velký věkový rozdíl krásný vztah. Dcera mi ale dělá scény, že jí tady nechce a odmítá se všemi komunikovat. Asi jsem ji trochu rozmazlila no
Zažili jste něco podobného a za jak dlouho se situace urovnala?
Tak situace se asi urovná, až holky budou každá bydlet jinde…akorát tvoje dcera asi ponese dost těžce, že to bude ona, kdo se musí podřídit…
@peckova píše:
Dobrý den,
můj manžel má dceru (26 let) z předchozího manželství. Vypadá to, že u nás bude asi nějakou dobu bydlet. Já s tím problém nemám, ale moje dcera (18 let) ji úplně nesnáší. Nevím co si udělali. Přišlo mi, že dřív spolu měli i přes velký věkový rozdíl krásný vztah. Dcera mi ale dělá scény, že jí tady nechce a odmítá se všemi komunikovat. Asi jsem ji trochu rozmazlila noZažili jste něco podobného a za jak dlouho se situace urovnala?
No jako kdyby měly 6a 8 let ještě to pochopím, sakra jsou snad dospělé ne? Tak ať se tak chovají
a když se ji to nelibí plnoletá je ať si zbalí kufry a jde
Příspěvek upraven 04.02.18 v 16:16
Osmnáctiletá holka vám nemá co diktovat, jak se máte zachovat. Neznám jediného člověka, který by se v tomhle věku choval jako fracek, tedy jako tvoje dcera. Když se jí něco nelíbí, ať si najde svůj byt, je dospělá. Nemá v tomhle věku co rozhodovat, co se stane s vaším bydlením. Buď trochu přísná. Když ne teď, kdy už jindy?
No co, holka si zvykne.zkus vytahnout z te starsi co se stalo. koneckoncu ma 18. kdyz se ji to nelibi at si najde podnajem ![]()
@Čičorečka píše:
Osmnáctiletá holka vám nemá co diktovat, jak se máte zachovat. Neznám jediného člověka, který by se v tomhle věku choval jako fracek, tedy jako tvoje dcera. Když se jí něco nelíbí, ať si najde svůj byt, je dospělá. Nemá v tomhle věku co rozhodovat, co se stane s vaším bydlením. Buď trochu přísná. Když ne teď, kdy už jindy?
siiiila
No ty kráso, to jsou názory. Já si naopak myslím, že je to bydlení i té 18leté. V tom bytě bydlíte všichni tři stejně. Pokud se má k vám nastěhovat další dospělý člověk, tak by s tím měli souhlasit všichni tři dospělí lidé, co tam bydlí. Nevím, proč by si měla bydlení hledat ta, co tam má domov. Proč si ho tedy nenajde ta, co je ještě o 8let dospělejší? Podle mě byste o tom měli s dcerou mluvit a ne to postavit tak, že je to fracek a když se jí nelíbí vaše rozhodnutí, ať si táhne.
@svycarka píše:
No co, holka si zvykne.zkus vytahnout z te starsi co se stalo. koneckoncu ma 18. kdyz se ji to nelibi at si najde podnajem
Tak ona starší s ní nemá žádný problém. Problém bude asi v tom, že manžel furt mladší dceři říká, jak je starší dcera úžasná a měla by se chovat jako ona. Takže to mladší dceru začalo štvát a vypěstovala si proti ní nenávist. A odstěhovat by se chtěla, ale vzhledem k tomu, že studuje střední školu a nemá peníze, tak má docela smůlu.
@peckova píše:
Tak ona starší s ní nemá žádný problém. Problém bude asi v tom, že manžel furt mladší dceři říká, jak je starší dcera úžasná a měla by se chovat jako ona. Takže to mladší dceru začalo štvát a vypěstovala si proti ní nenávist. A odstěhovat by se chtěla, ale vzhledem k tomu, že studuje střední školu a nemá peníze, tak má docela smůlu.
Jo, takže manžel dělal rozdíly, předhazoval jí nevlastní sestru a teď se diví. No já se jí ani nevidím, že by ráda vypadla. Nemyslím si, že nemá právo mluvit do toho, kdo u vás bude bydlet. Tahle situace je vina tvého manžela, nezvládl roli otce a postavil holky proti sobě. Takže není fér nebrat ohledy na dítě, ke kterému mám stále vyživovací povinnost. Až se dcera sekne, budete koukat.
@terinka4444 píše:
No ty kráso, to jsou názory. Já si naopak myslím, že je to bydlení i té 18leté. V tom bytě bydlíte všichni tři stejně. Pokud se má k vám nastěhovat další dospělý člověk, tak by s tím měli souhlasit všichni tři dospělí lidé, co tam bydlí. Nevím, proč by si měla bydlení hledat ta, co tam má domov. Proč si ho tedy nenajde ta, co je ještě o 8let dospělejší? Podle mě byste o tom měli s dcerou mluvit a ne to postavit tak, že je to fracek a když se jí nelíbí vaše rozhodnutí, ať si táhne.
ale ta 18letá je jako dcera přece jen v „podřízené“ pozici a asi to jinak prostě nejde. Myslím, že manželova dcera z toho spolubydlení taky není celá štěstím bez sebe…a pokud je to pro tu mladší problém, tak by se měla zařídit dle sebe…přece 18 závislá na rodičích si nebude diktovat podmínky…kdyby ten byt byl její, tak OK, ale to asi nejspíš není…
@terinka4444 tak mas jiste taky pravdu a me zminene vlastni bydleni je mysleno v nadnesenem duchu. Jiste, souhlasit by meli vsechny zucastnene strany, ale co tedy delat, kdyz se ona vztekne a nechce? Ta starsi tam ma prece taky domov
v podstate by to asi chtelo zapracovat na vztazich v rodine. Jestli nevlastni tata jen kritizuje, ma to holka taky tezsi, ale nesnaset kvuli tomu starsi nevlastni sestru? neni to zu prece zadna pubertacka, mela by se umet se situaci vyrovnat normalne a nekopat kolem sebe, jak rozmazlene decko ![]()
A kde máš ty děti? Jde o dvě dospělé ženy, tak by se podle toho měly chovat. Obě.
@terinka4444 píše:
Jo, takže manžel dělal rozdíly, předhazoval jí nevlastní sestru a teď se diví. No já se jí ani nevidím, že by ráda vypadla. Nemyslím si, že nemá právo mluvit do toho, kdo u vás bude bydlet. Tahle situace je vina tvého manžela, nezvládl roli otce a postavil holky proti sobě. Takže není fér nebrat ohledy na dítě, ke kterému mám stále vyživovací povinnost. Až se dcera sekne, budete koukat.
Jo? a proč to teda není vina matky, že včas nezasáhla?
@terinka4444 píše:
Je jí osmnáct, takže by to v sobě měla být schopná zpracovat. Nemusí ségru milovat, ale těžko jí může zakazovat bydlet v bytě jejího otce. Kdyby si tam táta chtěl vzít třeba svou starou nemocnou matku, musí se taky vázat na souhlas dcery?
@Malaga píše:
ale ta 18letá je jako dcera přece jen v „podřízené“ pozici a asi to jinak prostě nejde. Myslím, že manželova dcera z toho spolubydlení taky není celá štěstím bez sebe…a pokud je to pro tu mladší problém, tak by se měla zařídit dle sebe…přece 18 závislá na rodičích si nebude diktovat podmínky…kdyby ten byt byl její, tak OK, ale to asi nejspíš není…
nemyslím si, pokud bydlí v bytě rodiče a s nimi téměř dospělé dítě, tak k tomu, jestli se k nim někdo přistěhuje nebo ne by měli jaksi mít co říct všichni. To není o diktování podmínek snad ne? 26letá dcera už je dospělý člověk nezávislý na rodičích, takže pokud spolubydlení nevyhovuje některému členovi té domácnosti, tak si to holt musí ta 26 letá zařídit jinak. Napsat o domácím dítěti, že je to fracek a nebude si diktovat podmínky nebo ať si zbalí a jde, to je tedy síla ve chvíli, kdy jí tam chtějí nakýblovat dospělou sestru, kterou nemá ráda přesně díky tomu, že nezvládli roli rodičů. Předhazovat mladšímu sourozenci staršího nevlastního, až na něj má alergii, to je celkem dost mimo.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.