Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Goldyra píše:
Typická stádovitost. Když to nedělá nikdo, tak já taky nebudu. Dceři se snažím vysvětlovat už odmala, že tato lidská vlastnost dokáže napáchat víc škod, než se na první pohled zdá a vedu ji k tomu, aby se z ní nikdy takováhle stádovitá kravka nestala
.
Přesně tak, aneb, „když to budu dělat jen já, ničemu to nepomůže“… Tohle nemám ráda. Já teda do koutku chodím hoooodně málo, ale vždycky jsou děti vyzuté. A po psovi, když hlídám mamce, vždycky seberu - ve městě. Do křoví v lese se neženu ![]()
U venkovních, kde je napsáno zouvat - nezouvá. Uvnitř zouvá všude, je tak zvyklý - i když tam nápis není.
@Raduš.ka44 píše:
Tak jako pokud se můj pes vyvenčí těsně vedle jiného hona, tak to neseberu. Ale nesbírat vůbec, protože nesbírají ostatní? Jenom zírám nad mentalitou některých lidí. A představa, že se v tomto duchu vychovává další generace, je hrozná. To i můj pětiletý syn ví, že po psech se hona sbírají, a i on už pěkně nahlas komentuje, jaká jsou lidi prasata, když po svých psech neuklízí.K základnímu tématu - boty si samozřejmě zouvá, pokud se zrovna zouvat mají.
no vidíš, můj pes pokud se vyvenčí vedle jiného houna, tak to seberu oboje
třeba někdy vyhraju Sportku ![]()
@omites píše:
@Sibyla0 ty běžně necháváš své ditě běhat v dětském koutku v botech?
jsem to pochopila jako ironii ![]()
@Kofolová píše:
No to vám závidím že to nevídáte. Mě vždy tečou nervy. Stejně jako když páni podnikatelé v drahých bmw parkujou na místech pro kočárky nebo na invalidech, když po svém psovi ani neuklidí exkrement
a na audiny jsi zapoměla, to je stejná svoloč. Zbohatlíci a namachrovaný blbečci a nafrněný krávy ![]()
Jinak nevím co řešíš? když je koutek špinavej a chodí tam lidi „prasata“ tak choď jinam. Jako nepůjdu do restaurace kde mi dají špinavý nádobí tak nepůjdu do koutku kde je špína. I kdyby to byl jediný koutek ve městě.
@JayLee Barborka je jak je ten bar snack a indická restaurace..nic moc, ale kamarádka tam ráda chodí
@avm3 píše:
Přesně tak, aneb, „když to budu dělat jen já, ničemu to nepomůže“… Tohle nemám ráda. Já teda do koutku chodím hoooodně málo, ale vždycky jsou děti vyzuté. A po psovi, když hlídám mamce, vždycky seberu - ve městě. Do křoví v lese se neženu
Na to potírání těch, kteří nesbírají hovínka po psech, je dokonalý můj manžel
. Když vidí, že někdo se nemá k tomu, aby to po svém pejskovi sebral, doběhne k dotyčnému a s milým úsměvem a mrknutím mu podává pytlík se slovy: „Že vy jste si dneska zapomněl vzít pytlík? Já pro vás jeden mám.“ A funguje to výborně - dotyčný vždycky jen zrudne, něco zablekotá, pytlík si od manžela vezme a hovínko sebere ![]()
Jinak já dítě zouvám, a všichni okolo též, Asi žiju v kulturním městě ![]()
@Goldyra Něco podobnýho už jsem četla v diskuzi právě na toto téma. My jsme na vsi, naši na malém městě, tak tohle neznám, ale diskuze byla fakt zajímavá.
Ke sbírání hovínek vedu i dcery, protože nosit si to domů na botách je fakt mňamka ![]()
@blecha72 píše:
jsem to pochopila jako ironii
když já ještě spím ![]()
Taky jsem se s tím nesetkala, aby v dětském koutku byly děti nevyzuté. Dokonce ani v nákupních centrech, kde je třeba v prostoru mezi obchody jen kus koberce s nějakými sedacími pytli.
Takže by mě ani nenapadlo tam vpustit svoje dítě v botech.
@JayLee píše:
vis kolik nas se takhle chova? Nejsem jedinna co tak koukam kolem sebe a vim co a jakvedle sebe nebydlime takze ti to muze byt ale uplne jedno zda si to sbiram nebo ne - všechno se da vyprat takze i spina z detskyho koutku tak o co jde?
nechapu co porad resis - zakladatelka se ptala na uplne něco jiného takze radsi opustim diskuzi at se to tu nakonec nezamkne
hezky den vsem preji
No a to je přesně ten důvod, proč pro nepejskaře jsou pejskaři nevychovaný prasata, no… Bohužel… ![]()
@Kofolová píše:
Ne proč? Stejně jako se v koutku válí hračky i děti na zemi tam, kde se chodí v botech, tak proč ne doma?
Moje děti se válí po zemi i na hříšti a taky se tam nezouvají ![]()
Podle mě záleží na charakteru toho dětského koutku - pokud je to „oplocený“ stoleček a pár hraček, nějak nechápu, proč by se tam mělo dítě zouvat. A tak, pokud tam vidím obuté i ostatní děti, děti spíš nezouvám (někdo jim dupne na bosou nohu v botě, kdo má prát ty ponožky
apod.). Stejně tak nechápu, proč se zouvat na té skluzavce v Hypernově - pokud není samozřejmě blátivo, deštivo a boty jsou suché - je to jak na hřišti
Pokud je to koutek s kobercem, polštáři na válení apod., tak děti samozřejmě vyzuju. Většinou se ale snažím je zouvat, pokud si všimnu upozornění.
@Kofolová co se týče toho upozorňování a že jsi pak špatná - moje zkušenost je taková, že tihleti „uvědomělí strážci pořádku“ bývají velice nepříjemní - čili i moje reakce je pak adekvátní. Stalo se mi zrovna v jednom OC - byly tam stolky a uprostřed taková průlezka. Jelikož nejsem pravidelným vymetačem OC ani dětských koutků a měla jsem v té době teprve malé batole (takže jsem byla začátečník
), hledala jsem nějaký pokyn, co se týče bot. Nenašla jsem, tak jsem usoudila, že se tam asi může v botech a malého tam vpustila. Po chvíli ke mně přišla nějaká důchodkyně a spustila na mě dost protivným tónem, co tam děláme v botech, že tam se v botech nesmí atd. No, abych to zkrátila, poslala jsem ji někam a optala se jí, jestli se hodlá jít taky sklouznout, že ji to tak zajímá
I když se nakonec ukázalo, že ten podivný piktogram na zemi, který jsem považovala za logo výrobce, je jakési umělecké ztvárnění přeškrtlých bot
Kdyby ke mně přišla jiná matka a normálně (zdůrazňuji NORMÁLNĚ!) se mě zeptala, jestli jsem si všimla, že by se tu měly zouvat botky, tak přiznám, že nevšimla a vezmu to, možná se i omluvím, ale když na mě někdo začne útočit, tak ho rovnou posílám do p*dele
I kdyby měl tisíckrát pravdu, já jsem to uznala a to dítě nakonec i zula.
@JayLee píše:
vis kolik nas se takhle chova? Nejsem jedinna co tak koukam kolem sebe a vim co a jak
Tak to teda čumim, s jakým klidem, skoro až s hrdostí, se člověk zařadí mezi dobytky. ![]()