Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Lilo, taky děkuju za názor. Tma by tam byla jen v případě, že by se tam měla dělat nějaká chodbička. A to určitě nebude. V budoucnu by ten pokoj šel v pohodě přepažit posuvnými dveřmi, jedno dítě prostě bude chodit ven přes pokoj druhého, no ![]()
zatím to necháme…
Ahoj holky,
chci se zeptat na vaše zkušenosti. Budeme dělat dětem pokoj, budou mít jen jeden, cca 22 m2, ale je zde jen jedno okno a pod oknem topení, takže nejde pokoj úplně rozdělit. Máme dvě děti, jsou cca 2 roky od sebe, rozdílné pohlaví. Momentálně mají 1 a 3 roky.
Moje představa byla, že budou mít normálně společný pokojík, ale teď vidím realitu (boj o hračky, starší si něco postaví, mladší to boří apod.) a přemýšlím, zda už teď ten pokoj nerozdělit na tři „zóny“ - každý by měl svou + společný prostor (skříně, knihovna). Rozdělila bych to policovou knihovnou (výška cca 120 cm) a závěsnými látkovými panely tak, aby měl každý z nich ten svůj prostor ohraničen a mohl si ho „uzavřít“. Už teď bych je učila respektovat prostor toho druhého. Starší si občas někde zaleze s knížkou nebo sama hraje, myslím, že by to ocenila.
Ale nevím, váhám, protože zas nechci, aby byli hodně odděleně, jakoby chci je učit i spolupráci. Tu ale můžou využít např. v obýváku…
Jak to máte doma vy? Rozdělovali jste nějak prostor? Chápou to ty děti, respektují? Napadá vás i jiné řešení rozdělení pokoje?
V tomto věku bych nerozdělovala, počkala bych až to sami budou vyžadovat a sami přijdou s řešením, jak to konkrétně chtějí. To je aspoň naučí spolupráci. Ted bych je spíš učila respektovat potřeby toho druhého.
@řeřicha My máme prostoru dost a tak mají děti každý svůj pokojík, cca 12m2 a pak společný 25m2 a musím říct, že zatím jsou povětšinou v tom společném. Je jim 5 a 7, takže ve věku vašich dětí bych to vůbec neřešila, nedělila a naopak jim tam uprostřed udělala na zemi do největší hrací plochu.
Taky bych to v tomhle věku neřešila, až tak za 10 let
My máme 2 menší pokojíky (asi po 13 metrech2) a holky 5,5 a 8,5 roku zatím mají z jednoho pokojíku společnou ložnici a z druhého společnou hernu. A jsou tak navyklé, že jedna bez druhé skoro neusnou
Myslím, že budou chtít soukromí až v pubertě ![]()
Ono stačí „rozbít“ dětský pokoj nějakou oboustrannou skříňkou
. Kamarádka doma měla takhle pokoj se sestrou a měli uprostřed skříňku ve který jsou čtvercové díry a v nich látkové fochy a určili si jaký budou koho
a nebo dát dvě užší vedle sebe
.
Děti (holka 4,5, kluk 1,5) mají pokojík společně. U těch menších dětí mi to přijde fajn, i když ten mladší samozřejmě všechno chce a do všeho té starší leze. Mají tam palandu a starší dcera když chce mít chvilku klid, tak si zaleze nahoru a tam si třeba něco prohlíží, aby jí do toho mladší nelezl. Když si chce malovat třeba vodovkama, tak se v pokojíčku zavře a já si hraju s mladším v obýváku. Za rok předpokládam, že si už budou hrát spolu(snad
).
@zuzukobylka Palandu právě nemáme a je mi dcery líto, že ji vše boří - např. lego ho vyloženě láká… ale uvidím teda, většina tu píše nerozdělovat, ale zas nějaké útočiště bych jim ráda dopřála - hlavně starší dceři, klukovi je to ještě jedno.