Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mám stejnou zkušenost, tak se tu o ni podělím.
Udělala jste dobře, že jste zásilku nepřevzala. Tím se to nejspíš celé ukončí.
Ale i kdyby jste ji převzala, můžete být v klidu. Do vězení vás nepošlou. Ale budou vás čekat výslechy na policii, což také pro většinu lidí není nic příjemného.
Tím dovozem jste porušila § 288 Výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem, odstavec a), Trestního zákoníku 40/2009 Sb. V tomto paragrafu se mimo jiné píše „Kdo neoprávněně ve větším množství vyrobí, přechovává, doveze,… látku s anabolickým nebo jiným hormonálním účinkem…“.
Co se myslí větším množstvím stanovuje Nařízení vlády č. 454/2009 Sb. Zde je taky seznam látek, které spadají do látek s anabolickým nebo jiným hormonálním účinkem a je tam uvedeno i DHEA.
Za větší množství se podle tohoto nařízení považuje „…více než jeden blistr, injekce nebo podobné obvykle nedělitelné balení…“. Vy, jak píšete, jste koupila dvě krabičky, což už je tedy větši než malé množství. Ten zákon vůbec nezajímá celkové množství látky
. Takže kdyby jste to měla v jedné krabičce, i kdyby tam těch pilulek DHEA bylo třeba 10× tolik, tak je to v pohodě. Ale protože to máte ve dvou krabičkách, tak je to větší než malé množství a tím pádem porušení toho paragrafu ![]()
Já jsem si také objednal dvě krabičky a zásilku jsem převzal. Za měsíc mi došlo pozvání na policii k podání vysvětlení. Za další asi 3 měsíce dopis, že je proti mně zahájeno trestní stíhání, kvůli porušení výše uvedeného paragrafu. Pak další výslech na policii, braní otisků prstů, focení před takovou tou zdí s metrem, co asi znáte z filmů - no prostě jsem velký zločinec ![]()
Poté už to mělo šťastný konec, asi za 2 týdny došel další dopis, kde bylo napsáno, že z důvodů, že jsem se k činu přiznal a lituji ho, že jsem spolupracoval s policií, vedl dosud bezúhonný žívot a že to množství nebylo zas tak velké, tak že se trestní stíhání podmínečně zastavuje se zkušební dobou na 6 měsíců.
Ještě jsem si přesně nezjišťoval, co to vlastně znamená - jestli jsem teď 6 měsiců v podmínce, nebo je to něco mírnějšího. Každopádně to beru tak, že už je to uzavřeno, dopadlo to dobře a tu podmínku nějak přežiju ![]()
Zajímalo by mě, jestli lze lék na předpis vyzvednout v jiné zemi, než byl předepsán, tedy i s tím, že si ho plně uhradím. ![]()
Prosím anonymní jak si dopadla nakonec s tím přípravkem dhea. Já ho taky chtěla objednat, ale mám strach.
Tak fakt nechapu, proc jste mely takove problemy s tim
ja objednavam dhea uz ponekolikate z Iherbs a nikdy nebyl problem ![]()
mam to kvuli spatne funkci nadledvin
zasilka bezne probehla celnim rizenim na Ruzyni, je samozrejme nutne ji nechat odbavit
posilala jsem nejaka papiry na Ruzyn kde to schvali a za poplatek sami zasilku odbavi
a to je cele ![]()
kdyztak poradim
@Anonymní píše:
@Bábrdl
Ne, já chtěla jenom dítě a chtěla jsem to podpořit šetrnější cestou. IVF už mi prostě nedělá dobře. Objednala jsem si dvě krabičky.
@Gargamel
Netuším, možná celý lék? Domluva s celníkem nebyl žádná, byla jsem úplně mimo, zhroucená.
Je to tohle:
https://www.nemuzuotehotnet.cz/…ea-hormon/41
Hele ozvi se. Jdu 19.na screening, jestli bud vse OK, tak mam tu jedno baleni, tez jsem si ho objednala ( na Slovensku), dam ti ho. Mela jsem asi 2 pilule z toho). Jaky mas amh? Ja mela pred rokem 0,25 a otehotnela jsem prirozene, akorat jsem mela kuru od cinske lekarky ( ale docela jsem to flakala) a byla jsem na odblokovani panve z sikovnyho fyzioterapeuta. Na podzim pry je nejvyssi plodnost u zen ( dle vyzkumu) a nam se zadarilo.
@Tom83 Boha jeho. Ty fakt nemaj nic lepsiho na praci. Pomahat a chranit, hadr fakt. ![]()
@Anonymní píše:
Tak se s vámi chci podělit o zkušenost s objednáním DHEA. Objednala jsem si přes internetový obchod iHerb příprvek Life Extension, DHEA, 25 mg doporučený ke zlepšení kvalit vajíček před IVF. S tím, že to doporučují i doktoři, ale není to v ČR dostupné. Koukala jsem i sem, tady to také některé doporučují, že to užívaly a podařilo se jim otěhotnět.
No a dnes mi přišlo z celní správ, že mi balíček zabavili, budou dělat analýzu a pak proti mně zahájí trestní stíhání za dovoz nedovolených látek.
Nemusím zdůrazňovat, že jsem z toho na zhroucení. O dítě se snažíme dlouho, vynaložila jsem veškeré úsilí, stálo mě to hrozně času, peněz, zdraví a teď tohle? S policií jsem neměla nikdy nic do činění. Oni mi nejsou schopní říct, jak dlouho to bude trvat, jestli 3 měsíce nebo kratší dobu. Prý mě bude kontaktovat kriminálka. Já už se tedy „snažit“ přestávám, protože budu po celou dobu v takovém stresu, že to ani snad nemá cenu. Už nyní je mi úplně zle od žaludku.
Jen jsem chtěla varovat ty, co to objednávají, co se může stát. Prý takových zásilek zdržují hodněTak nevím, jestli jsem nevybrala něco špatně, když tady to normálně holky berou (ale zadávala jsem cíleně – fertility) nebo je to nedovolené a měla jsem smůlu, že vybrali můj balíček. Byla to dvě balení, abych se vešla pod 22 euro kvůli DPH.
Ahoj, nevím, jestli uvidíš můj dotaz, když jsi anonymní. Můžu se zeptat, jak to nakonec s tím DHEA dopadlo? Já se léčím na klinice v Španělsku, dostala jsem dost velkou ránu, když jsem zjistila, že mi kleslo během pár měsíců amh z 1,16 na 0,69. Mě na té klinice nasadili DHEA a růstový hormon, taky samozřejmě listovku a myo-inositol. Řekli mi, ať za tři měsíce přijdu na přiměřené hormonů a popř protokol na stimulaci. Nechápu, proč v ČR je to zakázané a je kolem toho takové haló a ve Španělsku mi ho normálně dali. Navíc je to hormon, který máme normálně v těle, ale věkem se už přestává tvořit. Samozřejmě to může být zneužití jako doping ve sportu, ale my chudáci ženské, co bychom pro mimi udělali cokoliv, proč by nás trestně stíhali za to, že si chceme zlepšit svoje vajíčka a tohle očividně funguje! Jo jinak DHEA a testosteron si můžeš jít nechat přeměřit z krve, kolik ho máš a budeš mít alespoň obrázek o tom, jestli ho potřebuješ dodávat nebo ne.
Ještě dodám, že v USA je volně prodejný, takže ho lidi normálně můžou kupovat jako vitamíny..
Spousta věci je jinde ve světě volně prodejných, nebo alespoň dostupných bez nějakého ocejchování. ![]()
My jsme se tu kvůli sportu nějak pomátli. Tím nechci říct, že doping není doping, ale je to zneužití něčeho, co jinde prostě pomáhá k zlepšení zdravotního stavu. ![]()
Já tedy mám osobně problematické zkušenosti se špatnou dostupností mužských hormonů. Tady by DHEA taky pomohl a konkretně na předpis přestal být mesterolon (lék Proviron) ačkoliv na Slovensku je. Testosteron byl necelé dva roky hrazený jenom jako injekce a teď je na tobolky doplatek (bez doplatku perorálně není). ![]()
Přitom jde téměř o jediné léky, se kterými se dá ovlivnit mužská plodnost a vývoj. ![]()
Co jsem zaslechl, ale nemůžu to potvrdit, jsou podobné problémy s anaboliky. Ano, je to uznávaný doping, ale když vás po autonehodě a třetí operaci po půl roce konečně vykutají ze sádry a jste bez svalů, tak… ![]()
![]()
Napiste mi na mejl nejaky info o vasich pripadech. Resim to same, tak neni od veci zkusit si vzajemne pomoct. Tak piste: victims@post.cz
@Anonymní píše:
Tak se s vámi chci podělit o zkušenost s objednáním DHEA. Objednala jsem si přes internetový obchod iHerb příprvek Life Extension, DHEA, 25 mg doporučený ke zlepšení kvalit vajíček před IVF. S tím, že to doporučují i doktoři, ale není to v ČR dostupné. Koukala jsem i sem, tady to také některé doporučují, že to užívaly a podařilo se jim otěhotnět.
No a dnes mi přišlo z celní správ, že mi balíček zabavili, budou dělat analýzu a pak proti mně zahájí trestní stíhání za dovoz nedovolených látek.
Nemusím zdůrazňovat, že jsem z toho na zhroucení. O dítě se snažíme dlouho, vynaložila jsem veškeré úsilí, stálo mě to hrozně času, peněz, zdraví a teď tohle? S policií jsem neměla nikdy nic do činění. Oni mi nejsou schopní říct, jak dlouho to bude trvat, jestli 3 měsíce nebo kratší dobu. Prý mě bude kontaktovat kriminálka. Já už se tedy „snažit“ přestávám, protože budu po celou dobu v takovém stresu, že to ani snad nemá cenu. Už nyní je mi úplně zle od žaludku.
Jen jsem chtěla varovat ty, co to objednávají, co se může stát. Prý takových zásilek zdržují hodněTak nevím, jestli jsem nevybrala něco špatně, když tady to normálně holky berou (ale zadávala jsem cíleně – fertility) nebo je to nedovolené a měla jsem smůlu, že vybrali můj balíček. Byla to dvě balení, abych se vešla pod 22 euro kvůli DPH.
Ahoj, to si děláš srandu? Jak to dopadlo? já to včera zrovna objednala 1baleni… A dvě až čtu toto ![]()
@Anonymní píše:Ahoj, písni mi jaké papíry jsi tam posilala, ja jedno baleni obj vcera a uz neslo storno dneska, ctu ze to je zakazane, ale budu doufat, ze to jedno baleni bude ok
Tak fakt nechapu, proc jste mely takove problemy s timja objednavam dhea uz ponekolikate z Iherbs a nikdy nebyl problem
mam to kvuli spatne funkci nadledvin
zasilka bezne probehla celnim rizenim na Ruzyni, je samozrejme nutne ji nechat odbavit
posilala jsem nejaka papiry na Ruzyn kde to schvali a za poplatek sami zasilku odbavia to je cele
kdyztak poradim
@Tom83 Zdravím, myslíte teda že když jsem obj pouze 1balení mělo by to byýt ok? Až po odeslání objednávky čtu teď toto
no super
@M_Vladim
Přišlo mi toto:
Vaše žádost o vrácení zásilky XXXXXX byla předána ke zpracování.
Zásilka bude navržena ke zpětnému vývozu. Po schválení tohoto celního režimu celním úřadem bude zásilka vypravena zpět do země původu. V případě dispozice odesílatele „Nevracet“ (Abandonné) bude zásilka úředně zničena.
Tak nevím. Myslím, že jí ještě neotevřeli, ale aby jí neotevřeli na základě toho výše zmiňovaného: „schválení tohoto celního režimu celním úřadem“, když se jim zdá závadná.