Dieta ve školce - nové nařízení

2762
13.4.15 10:29

Dieta ve školce - nové nařízení

Dobrý den,
dnes jsem byla se synem na zápisu do školky. Syn má intoleranci mléka - velice se mu po něm zhoršuje ekzém. A paní co má na starosti stravování, mi řekla že prý je v platnosti nové nařízení, které zakazuje dětem ve školce vařit diety či jinak upravovat stravu.
Nic takového jsem nezaregistrovala v tisku ani ve zprávách, tak se chci zeptat jestli některá víte o co jde a kde bych se o tomto nařízení více dozvěděla.
 Děkuji

Jinak do školky chodí i starší syn, taktéž s intolerancí mléka a vyřešily jsme to potvrzením od lékaře a místo mléka dostává k pití čaj, před dvěma lety to ještě takový problém nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2762
13.4.15 10:31

Ještě jsem zapomněla napsat - že tímto novým nařízením se vlastně děti s omezením ve stravě nemají přijímat do školky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3054
13.4.15 10:35

Nás na to v září na schůzce rodičů nově přijatých dětí taky upozorňovali, že ze zákona nesmí podávat léky ani speciální stravu, že pokud má někdo nějakou dietu, tak že bohužel… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.4.15 10:35

@Barbulka tohle je kravina, právě naopak, nově se zavádí, že není problém pro děti odděleně vařit atd.. protože alergiků prudce přibývá. Já teď dávala potvrení do školy v přírodě - kluk dost věcí nesmí, normálně řekli, že mu budou vařit bokem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
13.4.15 10:36

My máme potvrzení od lékaře a nosíme si vlastní stravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.4.15 10:38
@janisska píše:
Nás na to v září na schůzce rodičů nově přijatých dětí taky upozorňovali, že ze zákona nesmí podávat léky ani speciální stravu, že pokud má někdo nějakou dietu, tak že bohužel… :nevim:

tohle je volovina. Stačil by jeden člověk, co by se ozval, že je to diskriminace a byl by velký humbuk.. Takové dítko nemůžou vyloučit jen kvůli tomuto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
13.4.15 10:40

@Barbulka Já jsem akorát četla, že nemohou už připravovat zvlášť stravu pro dítě, pokud nemají něco jako dietní sestru/ výživovou poradkyni. Teď opravdu ty termíny nevím, jen jsem to četla na FB v diskuzi potravinových alergiků. Ale pokud je domluva, mělo by jít stále nosit vlastní jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
13.4.15 10:43

@Barbulka není nic jednoduššího než se paní zeptat co je to přesně za nařízení, kdo ho vydal, případně jaké má číslo a kde najdeš jeho přesné znění. Je klidně možné, že je to nařízení vedoucí školní jídelny nebo ředitelky školky - to my tady přece nemůžeme vědět. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
13.4.15 10:46

Ohledně stravy jsem to řešila u nás ve školce už loni, kdy jsme na příčinu ekzému u staršího přišly, musela jsem mít potvrzení od lékaře a pak jsme vypisovaly co může nemůže jíst/pít, jenže prý jsou různá hygienická nařízení a musí být pestrá strava

• to znamená-
  • pokud dítě má omezení v jídle - potvrzení od lékaře
  • dítě musí mít v lednici svoji samostatnou polici ( nesmí mít své jídlo v krabičce s ostatním jídlem)což je problém všechny školky na to nemají kapacitu
  • vynechat např pomazánky( které obsahují mléko) a místo toho mazat margarín nelze - není to pestrá strava… a určitě bych toho mohla napsat více, ale nějak jsme se domluvily na kompromisu.

A dnes mi bylo řečeno, že to už nelze a zřejmě mi syna do školky nevezmou

tak jsem právě pátrala, ale nevím kde přesně hledat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
13.4.15 10:49

@Gina108 až zítra ponesu potvrzení od lékaře samozřejmě se zeptám, akorát jsem chtěla být připravená, říkala že to nařízení vydal nějaký ministr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merde
13.4.15 10:51

8o 8o 8o no to jsou teda narizeni

• Citovat
  • Upravit
369
13.4.15 10:51

Ahoj, ve skolkach rikaji nepravdu snad o vsem, vidim tom jak nevedomost a neznalost, tak snad chteji odradit co nejvice rodicu.
Moje holky si nosi vlastni jidlo.
Je to predevsim o domluve a o lidech, protoze co je nekde mozne, jinde by neproslo.
Nam bylo nabidnuto alternativni stravovani, ale to byla naprosta katastrofa.

patrej treba na hygiene, mestsky urad, nebo projekt Skutecne zdrava skola…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
13.4.15 10:59

@Ivca80 děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
13.4.15 11:26

Je to o domluvě. U nás ve školce vaří i bezlepkové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
13.4.15 11:29

Tak jsem našla zmínku na stránkách Skutečně zdravá škola

Od 1. února 2015 vstoupila v platnost novela vyhlášky 107/2005 Sb. o školním stravování (1). Jedinou změnou oproti původní verzi vyhlášky z roku 2005 je možnost přípravy dietní stravy – novela upravuje podmínky zavedení dietního stravování. Nabízet dietní jídla (bezlepková, bezlaktózová atd.) není podle novely povinností, pouze možností, pokud však chce zařízení dietní stravování nabízet, musí být pod dohledem nutričního terapeuta. Toto nařízení vyvolalo velkou vlnu nevole, protože je pro školy finančně nákladné, a tak již dochází k tomu, že řada škol, které dietní stravování dosud bez problémů poskytovaly, jej nyní ruší. Je škoda, že v novele vyhlášky nebyly reflektovány jiné rozumné návrhy na změny, se kterými během deseti let její platnosti přicházejí odborníci, vedoucí školních jídelen, jejich provozovatelé (školy) i rodiče. Jde především o problematiku výživových norem, které jsou jídelny povinny dodržovat.

takže pro mě to nejspíš znamená, že naše školka možnost diet zrušila :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin