Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@da.babe píše:
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím …
Děkuji moc za odpověď ![]()
Dobrý den, prosím dotaz, kolikátky brýle na čočky, když mám brýle na dálku jedno oko +1.25 a druhé +1.75 a kolikátky nejlépe kontaktní čočky v tomto případě. Děkuji moc ![]()
Ahojte, omlouvám se za anonym, ale nechci aby si můj dotaz kamarádky spojili s mojí přezdívkou a tím s mými předchozími diskusemi (ví že teď toto řeším tak by jim to rychle došlo). Nenašla jsem podobnou diskusi a nechci zakládat novou, proto dávám dotaz sem. Nechala jsem synovi vyrobit brýle, které měli být do 14ti dnů. Už je to přes 3 týdny a stále nejsou a syn už je potřebuje do školy, protože bez nich špatně vidí (měnili se mu o dost dioptrie takže není možné dát staré). Když jsem do optiky volala, tak mi bylo řečeno že tam něco popletli ale že snad tenhle týden budou, jenže teď to vypadá že nebudou. Zaplatila jsem zálohu a mají u sebe poukaz od doktora. Chci se zeptat, jestli je možné chtít po nich poukaz a zálohu vrátit když nedodrželi termín a nechat brýle udělat jinde, protože už se prostě bojím, aby to netrvalo další měsíc. Zároveň mě zajímá jak dlouhou lhůtu má poukaz na brýle. Děkuju ![]()
Poukaz má momentálně platnost 30dnů. Ty musíš nejdřív písemně upozornit obchod na nedodržení termínu a dát jim náhradní lhůtu do kdy mají zboží dodat, teprve při nesplnění můžeš od smlouvy odstoupit. Naše optika dělá brýle do 5dnů, ale pokud na ně někdo opravdu spěchá, jsou schopní i do druhého dne.
@Janli Děkuju za odpověď, ale moc si mě nepotěšila
To je fakt na nic, protože syn už je fakt potřebuje. Oni brýle posílají přímo do výroby, syn tam má ještě nějakou speciální úpravu takže těch 14 dní se to vydržet dalo, ale teď ve škole je to už problém.
@Anonymní píše:
@Janli Děkuju za odpověď, ale moc si mě nepotěšilaTo je fakt na nic, protože syn už je fakt potřebuje. Oni brýle posílají přímo do výroby, syn tam má ještě nějakou speciální úpravu takže těch 14 dní se to vydržet dalo, ale teď ve škole je to už problém.
no obávám se, že pokud by i šlo poukaz z této optiky stáhnout a dát zakázku do jiné optiky, tak pokud chcete jakoukoli speciální úpravu, tak to bude trvat zase těch 14 dnů navíc - aby prostě v nové optice neměl brýle ještě později než ve staré
@stinga píše:
no obávám se, že pokud by i šlo poukaz z této optiky stáhnout a dát zakázku do jiné optiky, tak pokud chcete jakoukoli speciální úpravu, tak to bude trvat zase těch 14 dnů navíc - aby prostě v nové optice neměl brýle ještě později než ve staré
Pokud najdeš optiku, kde nesedí jen prodavačka, ale opravdu optik, co si skla upravuje sám, tak jsou brýle do pár dnů. My takovou optiku máme a je to paráda. Když jsme brýle ztratili, tak jsem zavolala lékaři, ten mi hned vystavil předpis, já ho odnesla do optiky a brýle byly druhý den. Pokud musí každý brýle někam posílat, tak je to opruz…
@Janli píše:
Pokud najdeš optiku, kde nesedí jen prodavačka, ale opravdu optik, co si skla upravuje sám, tak jsou brýle do pár dnů. My takovou optiku máme a je to paráda. Když jsme brýle ztratili, tak jsem zavolala lékaři, ten mi hned vystavil předpis, já ho odnesla do optiky a brýle byly druhý den. Pokud musí každý brýle někam posílat, tak je to opruz…
Evidentně mas jen základní skla (plasty) s beznymi dioptriemi a obyc obroučky.
Pokud má syn nějaká opravdu speciální skla vyráběná na zakázku (což dle tvého popisu nejspíš bude), počítej s tím, že čistě jen výroba takového skla trvá v průměru 10 pracovních dní. Než se vybrousí správná dioptrie, nanesou na něj všechny ty vrstvy (antireflex, tvrzení,…), pár dní to trvá. Technologicky to není možné uspěchat. Pak ještě samotné zabroušení do obruby a transport také něco zaberou. Takže v takovém případě je těch 14 dní opravdu hodně šibeniční termín a asi se ti snažili vyjít vstříc, co to jde. Bohužel, někdy to nevyjde, stát se může cokoliv - sklo při zábrusu do obruby podklouzne, omylem ho škrábnou, špatně nacentrují, objeví výrobní vadu přímo v tom skle (nikdo není neomylný) - a celý proces výroby pak nastává znovu od nuly. Takže na ten měsíc se to protáhnout může. Tuším, že na zhotovení takových brýlí je daný temín snad 60 dní. Ono i kdybys teď udělala humbuk, sebrala jim předpis a odešla do jiné optiky, časově si jen pohoršíš.
Do druhého dne nebo do týdne je možné udělat brýle pouze za předpokladu, že má člověk nějakou běžnou nekomplikovanou oční vadu.
Ty staré brýle, které máte, asi nejspíš budou stále lepší než nic, synovi bych prozatím zkusila nechat ty.
Děkuju za odpovědi. Samozřejmě chápu že se něco může pokazit jenže z hovoru s pánem z optiky jsem pochopila, že brýle už jim tam nějakou dobu ležely a až potom co jsem se po nich sháněla tak to začali řešit. Do dneška měli být a samozřejmě se nikdo neozval a zboží jim vozí hned ráno. Už je mi fakt blbý tam znovu jít nebo volat, ale syn je už fakt potřebuje. Kdyby mi místo toho že budou řekli, že se omlouvají a bude to trvat třeba dalších 14 dní, tak bych šla hned jinam, ale takhle se bojím přesně toho co Jste psali že to jinde bude na dýl. Přitom kamarádky u nich nakupují a nikdy problém neměly ![]()
Volejte tam a otravujte, že to kluk nutně potřebuje. Jak se nebudetet hlásit, může to zas někam „zapadnout“. Voják se stará, voják má. ![]()
Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že v těch prodejnách s brýlemi to mají strašně přepálené ty ceny :/
@Simusska10 píše:
Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že v těch prodejnách s brýlemi to mají strašně přepálené ty ceny :/
A kde tedy koupíš brýle ![]()
@Tynushka31 píše:
@j.a.n.i1 Na netu se dají sehnat mnohem levněji
A k cemu mi budou, když potrebuju aby mi perfektne sedeli, meli presne a spravne vsazena skla na moje oci a uši
ja si kupuju bryle na noseni a ne do ppuzdra do kabelky.