Diskriminace spotřebitelů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7333
15.10.17 11:34

Diskriminace spotřebitelů.

Minulý rok média informovala o rozhovoru vedoucího obchodního řetězce Tesco pro BBC, ve kterém připustil, že pro střední a východní Evropu zhoršují kvalitu výrobků na rozdíl od výrobků pro Británii a západní trh. Kontroverzní prohlášení vyvolalo řadu diskusí o něčem, co všichni věděli po dlouhou dobu, ale hlasitě nehovoří. Je méně rybího masa v rybích prstech, méně kávy v kávě, prostě méně chutné potraviny za více peněz. Je to důsledek špatného zákona, které umožňuje společnostem šidit spotřebitele? Nebo náš trh je horší, kterým lze manipulovat nerentabilními produkty? Nebo my jsme méně vybíraví, snadněji se uspokojujeme s drahými nepořádnými výrobky? Nebo se snadněji usmiřujeme s diskriminací spotřebitelů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9371
15.10.17 11:39

Podle mě je chyba rozhodně v nás. Spoustu výrobků kvalitních je, ale člověk raději sáhne po levnější, ochuzenější variantě.
Naše poptávka nám vytvořila nabídku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
15.10.17 11:43
@Emimin7 píše:
Podle mě je chyba rozhodně v nás. Spoustu výrobků kvalitních je, ale člověk raději sáhne po levnější, ochuzenější variantě.
Naše poptávka nám vytvořila nabídku.

To ale nevysvětluje, proč řada takto ochuzenějších výrobků stojí stejně nebo dokonce dráž, nežli neochuzený výrobek pod stejnou značkou a ve stejném řetězci pouze pár kilometrů za Rozvadovem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
15.10.17 11:45

Milá Božislavo,
copak vaříš dobrého k obědu? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
15.10.17 11:48
@Božislava píše:
To ale nevysvětluje, proč řada takto ochuzenějších výrobků stojí stejně nebo dokonce dráž, nežli neochuzený výrobek pod stejnou značkou a ve stejném řetězci pouze pár kilometrů za Rozvadovem.

Třeba protože ho tady prodají a pár km za rozvadovem by se jim na to vy… Plus tedy ještě další vliv má objektivně vzato velikost trhu - náklady se tam rozpouští do většího objemu a tedy to ve výsledku opravdu vyjde v nákladech levněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35720
15.10.17 11:51

Já bydlím v Německu a levněji mi tady fakt nepřijde, protože pokud chcete kvalitu, tak to levné není. Pro co sem jezdí češi fakt netuším :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
15.10.17 11:56

To nevím, ale jdu nakoupit do Pramenu a budu nakupovat zboží z domacích zdrojů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
15.10.17 11:57

To by mě taky zajímalo proč tady máme v obchodech odpad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
15.10.17 11:58
@pikola píše:
Já bydlím v Německu a levněji mi tady fakt nepřijde, protože pokud chcete kvalitu, tak to levné není. Pro co sem jezdí češi fakt netuším :nevim:
že by pro tu kvalitu?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
15.10.17 12:00
@pikola píše:
Já bydlím v Německu a levněji mi tady fakt nepřijde, protože pokud chcete kvalitu, tak to levné není. Pro co sem jezdí češi fakt netuším :nevim:

ono s německým platem to tak drahé není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
15.10.17 12:02

Čech nezmění banku/operátora/supermarket a koupí třeba kouřící lejno, když je na tom nápis sleva.

A řetězce nejsou blbé.

Za kvalitu potravin v obchodech si Češi můžou sami a žádný zákon to nespasí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
15.10.17 12:14

A to stejné platí o platech, radši budou otročit za min. mzdu a dělat za tři, hlavně že mají práci..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1965
15.10.17 12:19

@elle21 a není hlavní rozhodovací vahou pro většinu cena?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
15.10.17 12:21

Ale oni jsou i ty kvalitní a drahé výrobky jiné kvality u nás a třeba v Německu, to už se ví, ale nic se s tím nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
15.10.17 12:24

Myslím, že házet všechno na spotřebitele je od řetězců dost alibistické. Neříkám, že mnohdy nemají pravdu, ale situace v obchodě v ČR a v GB nebo DE je neporovnatelná. Ano, v českých obchodech je k dostání kvalitní zboží, ale sehnat ho je mnohem těžší, než na západě a mnohdy bývá to zboží ještě dražší. Při platech v ČR potom mnoho lidí nemá možnost skutečné volby a bere to, co je. Myslím, že kdyby osadili obyvatele západních zemí na delší dobu do našich podmínek, tak se za chvíli dočkají stejného nákupního chování.
Druhá věc je reálná míra informovanosti průměrného zákazníka. Nemyslím si, že by někdo poznal, že je v nějaké kávě o 5 % víc kofeinu, v šunce o 10 % víc masa, v kečupu víc rajčat atd. bez přímého srovnání. Teď se nebavím o lančmítu ze separátu, kde je to napsané na obalu, když to někdo koupí, dobře mu tak.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák