Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Petronellina
Přesně, kafe Jacobs co stojí 170 je pravidelně v akci za 80, tak co řešit. Prací gel totéž.
Toaleťák, mlíko totéž.
Ja se snazim sizenym vyrobkum vyhybat. I v CR se vyrabi kvalitni praci prasky, je treba je potreba si je objednat. Mela jsem rada DM, uz tam nechodim, kvuli rozdilu cen.
Nejsem ovce, abych dal kupovala nekvalitni ci predrazene veci a pritom remcala. Kdyby to udelali vsichni, vyrobci by sami museli udelat zmenu.
Stejne ji budou muset udelat, uz se to resi v ramci EU smernic, sice se jeste neshodli, zda je potreba je zmenit ci jen aplikovat, ale i to prijde.
S tim ale zarucene prijde zdrazeni, zas budou lidi rvat.
Kdp se preorientuje hned, udela lip.
@lachtanice86 píše:
Když chci kvalitu, najdu si kvalitu a nebudu brečet, že v řetězcích jsou nekvalitní věci. Někomu prostě stačí vidět sleva a je mu jedno co jí.
Mně třeba připadá jako diskriminace vzhledem ke členství v EU, že zatímco v ČR musíme kvalitu hledat a zaplatíme za ni víc peněz, tak o zemi vedle ji hledat nemusí a stačí jim zajít do supermarketu. Do toho samého supermarketu, který máme i zde, ale kvalitu v něm nenajdeme, případně za ni přeplatíme i Němce.
@renduli píše:
Takže jinak je v pořádku, že Persil koupený u nás má méně účinné složení než ten koupený v Německu? Jak s tím souvisí to, jestli jsem Persil zakoupila ve slevě?
Tak pokud je to složení na obalu správně deklarované, tak se nám to sice nemusí líbit, ale ano, právně to v pořádku je.
@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud je to složení na obalu správně deklarované, tak se nám to sice nemusí líbit, ale ano, právně to v pořádku je.
Tak třeba u těch pracích prášků je problém v tom, že zákonná deklarace je v rozmezí procent aktivních látek. Takže třeba na mém Persilu je, že obsahuje 5-15% aktivních látek. Bohužel to, že v ČR obsahuje Persil těch 5 a v Německu těch 15 už člověk není schopen zjistit, pokud to za něj někdo neotestuje, nebo nemá možnost přímého srovnání.
Nejsem absolutně odborník na legislativu, ale připadá mi, že pokud jsme v EU a sdílíme hospodářský prostor, taky by i zboží ve stejném nebo maximálně podobném obalu mělo být stejné, jinak je to zavádějící. I když deklarace na obalu správná a odlišná pro obě jazykové mutace výrobku.
@Božislava píše:
Minulý rok média informovala o rozhovoru vedoucího obchodního řetězce Tesco pro BBC, ve kterém připustil, že pro střední a východní Evropu zhoršují kvalitu výrobků na rozdíl od výrobků pro Británii a západní trh. Kontroverzní prohlášení vyvolalo řadu diskusí o něčem, co všichni věděli po dlouhou dobu, ale hlasitě nehovoří. Je méně rybího masa v rybích prstech, méně kávy v kávě, prostě méně chutné potraviny za více peněz. Je to důsledek špatného zákona, které umožňuje společnostem šidit spotřebitele? Nebo náš trh je horší, kterým lze manipulovat nerentabilními produkty? Nebo my jsme méně vybíraví, snadněji se uspokojujeme s drahými nepořádnými výrobky? Nebo se snadněji usmiřujeme s diskriminací spotřebitelů?
Anebo s tou diskriminací jsme naučení žít a víme, že se u nás nedovoláme rovného zacházení?
![]()
@radúna píše:
Anebo s tou diskriminací jsme naučení žít a víme, že se u nás nedovoláme rovného zacházení?
anebo je většina spotřebilů jako já - v rámci trhu, na kterém nakupuji, si vyberu „svoje“ zboží, které mi vyhovuje a je mi naprosto šumák, jestli se stejné zboží prodává i v zahraničí, a pokud ano, jestli náhodou není levnější nebo kvalitnější? ![]()
@radúna
Musíme vyžadovat rovné zacházení. A ne být podřadnější východoevropané, pro kterým se strčí do obalu od lepšího za stejné peníze to horší.
@Konnny a jak takové vyžadování rovnosti vypadá v praxi? Poraď.
Hele, mě to taky štve a zároveň jakýmsi způsobem ponižuje. Ale nějak nevím, co s tím. Kde a jak mám(-e) to rovné zacházení požadovat?
@sagina a proto to mám stejně jako ty. Když se dočtu takové věci, že onen Persil je v Německu ve stejném řetězci kvalitnější než u nás v ČR, tak mě to jakýmsi způsobem naštve. Ale co naplat, do Německa nepojedu, protože bych na tom prodělala.
@radúna
Nemyslím já anebo Ty osobně:) Od toho máme své placené zástupce.
@Halamka píše:
Ty se snazis vyhrat cenu nejlepsi kecalka za rijen, vid? I kdyz to bude v kategorii ***edit admin - invektiva
Nějaká manažerka Tesca pro Česko? Inu, braň si svého chlebodárce, hulvátko.