Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Hezký den, můj syn začal chodit na jeden sportovní kroužek a jsou tam i starší kluci a teda nás to fakt stojí nervy..
Začal si z nás dělat sluhy. Začal bejt drzej..když si něco vezme tak třeba slupku od banánu hodí na zem. Teď si otřel nudli o gauč. Začal vyžadovat telefon.. minule mi řekl - jasná věc kotě.. nebo jsem mu řekla že si má jít uklidit talíř a on? To ti dám radši peníze než abych se zvedal. Já chápu že starší kluci jsou pro něj úžasný ale teda nás to stojí fakt nervy. Je mu 6 let a trochu se děsím toho co bude dál..
No… žádnou otázku jsi nepoložila, takže co my s tím?
Jestli si nedovedeš doma usměrnit šestileté dítě, tak máš skutečně problém, ovšem nesváděj ho na starší kluky.
Pochybuju, že to způsobil sportovní kroužek.
Děti občas taky přitáhnou nějaké takovéto moudro nebo sprosté slovo ze školy/od kamarádů. Nemám problém jim okamžitě, rázně a velmi jasně vysvětlit, že takhle se teda doma k rodičům chovat nebudou a toto chovíní je jednoznačně za mezí slušnostia tolerovatelnosti.
A ty na to reaguješ jak, kotě?
Tohle je úplně normální, že to dítě někdy zkusí. Prostě někde vidí něco zajímavého a zkouší, jestli by to neprošlo i doma. Když projde, tak holt příště přitvrdí
Kdyby mi dítě hodilo šlupku od banánu schválně na zem a ještě to provázelo takovými průpovídkami, dostalo by jednu po puse a dokud by si to neuklidilo, tak bych nad ním prostě stála
A není nic snazšího než schovat telefon, dokud se nebude chovat slušně, ne? ![]()
Na mě syn asi v osmi letech zkusil „proč bych měl vyndavat myčku ZA TEBE?“ No tyjo, vidím rudě ještě teď, když si na to vzpomenu. Dostal takovou přednášku, že byl pak maličkej jak hrášek ![]()
@unuděná píše:A ty na to reaguješ jak, kotě?
Tohle je úplně normální, že to dítě někdy zkusí. Prostě někde vidí něco zajímavého a zkouší, jestli by to neprošlo i doma. Když projde, tak holt příště přitvrdíKdyby mi dítě hodilo šlupku od banánu schválně na zem a ještě to provázelo takovými průpovídkami, dostalo by jednu po puse a dokud by si to neuklidilo, tak bych nad ním prostě stála
A není nic snazšího než schovat telefon, dokud se nebude chovat slušně, ne?
Na mě syn asi v osmi letech zkusil „proč bych měl vyndavat myčku ZA TEBE?“ No tyjo, vidím rudě ještě teď, když si na to vzpomenu. Dostal takovou přednášku, že byl pak maličkej jak hrášek
to je dobrééé.. dcera pět let mi říkala že ji to strašně nebaví tu myčku vyklízet, že to je nuda… taky dostala přednášku… že vaření, praní, nakupovaní a neustále uklízení je pro mě taky nuda a že to teda taky asi dělat už nebudu… tak s protivným obličejem myčku vyklidila (dáva to na linku, co nedosáhne, něco do šuplíku i tak pro mě pomoc.
@Veru1987 píše:
to je dobrééé.. dcera pět let mi říkala že ji to strašně nebaví tu myčku vyklízet, že to je nuda… taky dostala přednášku… že vaření, praní, nakupovaní a neustále uklízení je pro mě taky nuda a že to teda taky asi dělat už nebudu… tak s protivným obličejem myčku vyklidila (dáva to na linku, co nedosáhne, něco do šuplíku i tak pro mě pomoc.
Mě to vytočilo hlavně z toho důvodu, že to považoval za mou práci
Fakt nechci, aby z něj jednou vyrostl chlap, co doma ani nehne prstem a po práci se svalí na gauč a ženo kde mám večeři?
Jako těch diskuzí na téma „nepomáhá mi doma“ je tu milion a jedna. Jenže když jsem dětem řekla, že mě taky nebaví vyndavat věci z myčky nebo prát a žehlit, vysávat atd., tak mi bylo řečeno, ať to teda nedělám. A fakt je, že jim by to asi nevadilo, klidně si vyhrabou cestičku do postele a padnou tam ve špinavém prádle, takže tenhle argument na ně použít nemůžu ![]()
Na to s tím talířem bych klidně ty peníze chtěla, ať se chlapec ukáže
holka taky občas nechce něco dělat, ale slušně, tak jí řeknu, že mě taky nechce vařit a nakupovat. A co budeme jíst? Nic
. No ale já mám hlad. Ale mě se nechce
no tak já už jdu
tu šlupku by si nedovolila a kdyby tak by byl cirkus, to samé nudle. Musela by to samozřejmě uklidit ona.
@unuděná Diskuze na téma „mě taky nebaví dělat doma spoustu věcí a raději bych se válela a ležela s knihou“ u nás jedou opakovaně už asi 3 roky. Děcka mají výdrž a furt to jednou za čas zkusí…
Říkám si, že opakování matka moudrosti. ![]()
@unuděná píše:
Mě to vytočilo hlavně z toho důvodu, že to považoval za mou práciFakt nechci, aby z něj jednou vyrostl chlap, co doma ani nehne prstem a po práci se svalí na gauč a ženo kde mám večeři?
![]()
Jako těch diskuzí na téma „nepomáhá mi doma“ je tu milion a jedna. Jenže když jsem dětem řekla, že mě taky nebaví vyndavat věci z myčky nebo prát a žehlit, vysávat atd., tak mi bylo řečeno, ať to teda nedělám. A fakt je, že jim by to asi nevadilo, klidně si vyhrabou cestičku do postele a padnou tam ve špinavém prádle, takže tenhle argument na ně použít nemůžu
Já to spíše jako takové ty věci že nebudu nakupovat jídlo a nebudu vařit a chystat jídlo… že jak bude mít hlad tak se mi taky nebude chtít něco dělat
. Ale už fakt teď od 5ti let začala tu myčku dělat, pokoj si pouklízi… no naháže hračky někam do beden, ale prostě pomalu musí mít nějaké povinnosti.
@Veru1987 píše:
Já to spíše jako takové ty věci že nebudu nakupovat jídlo a nebudu vařit a chystat jídlo… že jak bude mít hlad tak se mi taky nebude chtít něco dělat. Ale už fakt teď od 5ti let začala tu myčku dělat, pokoj si pouklízi… no naháže hračky někam do beden, ale prostě pomalu musí mít nějaké povinnosti.
Tak to by mým dětem taky nevadilo. Moc dobře vědí, kde je lednice a špajzka, klidně se obslouží samy. A abysme tam nic neměli, to si fakt nedovedu představit ![]()
@unuděná píše:
Tak to by mým dětem taky nevadilo. Moc dobře vědí, kde je lednice a špajzka, klidně se obslouží samy. A abysme tam nic neměli, to si fakt nedovedu představit
Jn to jsou takové výhružky jenom že nic nenakoupím
Pětiletá si tak nějak ještě uplně sama neobslouží
@Veru1987 píše:
Jn to jsou takové výhružky jenom že nic nenakoupímPětiletá si tak nějak ještě uplně sama neobslouží
Tak to ta moje klidně, už tak od 4 let nemá problém vylézt po židli do lednice a vzít si jogurt. Na pečivo a ovoce dosáhne úplně v klidu a když by bylo nejhůř, má po ruce cereálie a mléko. A moc dobře vědí, že všechno se vyjíst nepodaří
Pak máme taky za barákem večerku, kdyby na to došlo, klidně si půjdou natruc koupit rohlíky ![]()
No…mám taky sestiletyho, co teď velmi zkouší hranice, ale teda on na ně opakovaně tvrdě naráží. Pokud ten tvůj ne, tak se nediv, že se takto chová. Určitě to nemá z jednoho tábora nebo krouzku. Může to tam pochytit, ale měl by jaksi zjistit, že doma mu to neprojde. On to asi nezjistil, že… kluk taky hlásil, že ho nebaví uklízet oblečení, a proč by jako mel odnést ten obal, když není jeho atp… No jak pai ostatní, dostal takovou přednášku o tom, co všechno nebaví mě, co není moje a přitom to uklízím… a najednou to šlo. Neříkám, že mám doma zlatíčko dokonalý, zvlášť teď je na zralé na prevychovnej tábor, ale toto by si asi nedovolil. Anebo pokud ano, tak fakt jen jednou…
@unuděná píše:
Tak to ta moje klidně, už tak od 4 let nemá problém vylézt po židli do lednice a vzít si jogurt. Na pečivo a ovoce dosáhne úplně v klidu a když by bylo nejhůř, má po ruce cereálie a mléko. A moc dobře vědí, že všechno se vyjíst nepodaří![]()
Pak máme taky za barákem večerku, kdyby na to došlo, klidně si půjdou natruc koupit rohlíky
Joo tak takové jídlo jogurt, cereálie, ovoce to jooo to si taky vezme sama. Horší s obědem
. a do večerky zatím nedojde.
| U nás s vyjezením… to by musel přijít těžky lockdown aspon na měsíc |
@Veru1987 píše:
Joo tak takové jídlo jogurt, cereálie, ovoce to jooo to si taky vezme sama. Horší s obědem. a do večerky zatím nedojde.
U nás s vyjezením… to by musel přijít těžky lockdown aspon na měsíc ![]()
Tak oni by si hlavu s obědem nelámali, žejo. Jim by stačil rohlík a párek nebo ten jogurt, docpali by se nějakou sladkostí z tajného košíčku a bylo by
![]()
@unuděná píše:
Tak oni by si hlavu s obědem nelámali, žejo. Jim by stačil rohlík a párek nebo ten jogurt, docpali by se nějakou sladkostí z tajného košíčku a bylo by![]()
Na moji pětiletou ještě ty výhružky platí.. věkem asi budu muset něco jiného vymyslet ![]()