Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Veru1987 píše:
Na moji pětiletou ještě ty výhružky platí.. věkem asi budu muset něco jiného vymyslet
No já o tom prostě vůbec nediskutuju. Maximálně jim zdůrazním, že jsou věci, které se prostě dělat musejí, ať nás to baví nebo ne a nazdar
Ale zároveň jim teda ty „povinnosti“ snažím udělat nějak zábavně. Dcera třeba uklízí spodní prádlo a ponožky ze sušáku, tak si to hážeme přes půl bytu jako hru, ona pak složí a uklidí. Syn třeba tipuje, kolik kousků nádobí je v myčce a když se trefí, má u mě desetikačku atd. ![]()
@unuděná píše:
Tak oni by si hlavu s obědem nelámali, žejo. Jim by stačil rohlík a párek nebo ten jogurt, docpali by se nějakou sladkostí z tajného košíčku a bylo by![]()
Jednou u nás tak starší vytočili během lockdownu tatínka kvůli úkolům, že se nevařilo. Žádný oběd prostě nevařil. Já pracovala.
Asi v půl třetí jsem přišla do obýváku, čerstvě pětiletá tam měla na dece rozložené sladkosti z velikonoc a hlásila: „Už jsem měla hlad, si tu dělám piknik. Rozdělila jsem se i s bráchou.“
Někdy jsou šikovní a samostatní až moc. ![]()
@Svistice píše:
Jednou u nás tak starší vytočili během lockdownu tatínka kvůli úkolům, že se nevařilo. Žádný oběd prostě nevařil. Já pracovala.
Asi v půl třetí jsem přišla do obýváku, čerstvě pětiletá tam měla na dece rozložené sladkosti z velikonoc a hlásila: „Už jsem měla hlad, si tu dělám piknik. Rozdělila jsem se i s bráchou.“Někdy jsou šikovní a samostatní až moc.
Jo, přesně takhle nějak by to dopadlo i u nás
![]()
Eventuelně by synáček chtěl dokázat, že to zvládne taky a jal by se něco vařit. Což o to, palačinky, vajíčka nebo bramborový knedlíky umí parádně, ale zbyl by po něm luxusní bordel, kterej by určitě také nebyl potřeba uklízet a zase by z toho vyšli oni jako výherci. To nemůžu dopustit ![]()
@Anonymní píše:
Hezký den, můj syn začal chodit na jeden sportovní kroužek a jsou tam i starší kluci a teda nás to fakt stojí nervy..
Začal si z nás dělat sluhy. Začal bejt drzej..když si něco vezme tak třeba slupku od banánu hodí na zem. Teď si otřel nudli o gauč. Začal vyžadovat telefon.. minule mi řekl - jasná věc kotě.. nebo jsem mu řekla že si má jít uklidit talíř a on? To ti dám radši peníze než abych se zvedal. Já chápu že starší kluci jsou pro něj úžasný ale teda nás to stojí fakt nervy. Je mu 6 let a trochu se děsím toho co bude dál..
Dát najevo, že takhle s tebou mluvit nebude.
@Svistice píše:
@unuděná Diskuze na téma „mě taky nebaví dělat doma spoustu věcí a raději bych se válela a ležela s knihou“ u nás jedou opakovaně už asi 3 roky. Děcka mají výdrž a furt to jednou za čas zkusí…Říkám si, že opakování matka moudrosti.
U nás velmi dobře k tomu uvědomění si, co rodiče zažívají, pomohl díl Hurvínka, jmenuje se tuším Hurvínek hlavou rodiny. Když si pak moc vymýšleli a nechtělo se jim nic dělat, udělala jsem z nich hlavy rodiny. Nechala jsem si připravit snídani, z chleba snědla jen šunku, zbytek rozdrobila na stůl, vylila čaj, nechala je to uklidit, pak jsem se rozbrečela, že si sama nechci čistit zuby a že mi je mají vyčistit oni, vztekla jsem se, že nevím, kde mám složku do angličtiny a čisté spoďáry (prostě zrcadlila jsem jejich nejslabší místa, ne že by to dělali běžně, ale jsou to věci, u kterých už jim říkám, že na to ve svém věku nemají nárok) a do toho samozřejmě museli dělat věci, co dělám normálně já. Bylo to teda peklo i pro mě vydržet a nepolevit, zároveň jsem se ale v duchu skvěle bavila a musím říct, že jim to pomohlo si spoustu věcí uvědomit, hlavně to, že když si děti myslí, že rodiče si můžou dělat, co chtějí a dětem dávají moc povinností, je opravdu jen zdání. Od té doby mnohem častěji slyším „s čím ti můžu pomoct“ a taky mnohem méně frflají. Stačí jim připomenout, že až je večer uspím, máme s tatínkem na další 3 hodiny práce, aby třeba měly ráno do školy upečenou buchtu, spravené kolo, zašité oblíbené oblečení atd. a zeptat se, jestli si to chtějí vyměnit a jsou rádi, že se po nich chce jen to, co se po nich chce.
@Svistice píše:
@unuděná Diskuze na téma „mě taky nebaví dělat doma spoustu věcí a raději bych se válela a ležela s knihou“ u nás jedou opakovaně už asi 3 roky. Děcka mají výdrž a furt to jednou za čas zkusí…Říkám si, že opakování matka moudrosti.
Přesně, něco někde vidí nebo zaslechnou, zkusí, neprojde a jede se dál
![]()
Asi je to všude stejný. Syn taky občas tlamuje, když má dojít na nákup, odnést koš, s něčím pomoct (a to toho po něm fakt moc nechci). Zatím si vystačím s tím, že se mi asi zítra nebude chtít dát mu tablet nebo uvařit večeři.
Občas už mívá „záchvaty“, kdy mi jde sám od sebe pomáhat
Jako není jich mnoho, ale jsou ![]()
Zakladatelko, nastav hranici, ať na ni narazí. Když to neuděláš hned, každý další den to bude horší. Děti zkouší, kam až můžou zajít, ty seš ta, kdo nastavuje.
„Jasná věc, kotě…“ by mě spíš pobavila a řekla bych mu, že nejsem žádný jeho kotě, ať si to nechá pro holky ze školy, když mu to přijde vtipné, za ten talíř bych beze slova vzala jeho kasičku a vyndala si třeba litr. Když platit, tak pořádně. Schválně, kolikrát by to řekl.
Naopak, já doma už několikrát použila větu „nejsem žádnej tvůj otrok, takže zvedni svůj ctěný zadek a ukliď si ze stolu“ ![]()
Ale u nás se ještě k nějakýmu velkýmu vyhrožování nebo trestání přistoupit nemuselo. Na nějakou novinku přitaženou ze školy, hřiště (nebo od tatínka
) stačilo na nějaký takový výlev hodit „oči navrch hlavy“ pohled, případně rázné „prosím??“ a bylo jasné, že tudy cesta nevede.
Uvidíme, s čím se vytasí, až bude fakt v pubertě ![]()
@Mar__tanka1983 Jó, přesně jak u nás. Taky skvěle funguje věta „tobě se nechce jít s košem? Fajn, mě se nechce půjčit ti tablet“
Na dceru víc platí „mě se nebude chtít ti dneska číst v posteli pohádku“. A na manžela „nechce se mi vařit večeře“
![]()
@unuděná píše:
Tak oni by si hlavu s obědem nelámali, žejo. Jim by stačil rohlík a párek nebo ten jogurt, docpali by se nějakou sladkostí z tajného košíčku a bylo by![]()
Tak v tomhle mám kliku. Mám žrouta, co chce oběd. A kdyby nebyl oběd, to by jí vadilo ![]()
@Bábrdl píše:
Tak v tomhle mám kliku. Mám žrouta, co chce oběd. A kdyby nebyl oběd, to by jí vadilo
Já mám taky přece jedlíky
Ale úplně klidně by si ten oběd obstaraly jinak, jen by nebyl holt teplý a nutričně výživný
![]()
@Bábrdl píše:
Tak v tomhle mám kliku. Mám žrouta, co chce oběd. A kdyby nebyl oběd, to by jí vadilo
syn oběd nepotřebuje, když má tablet/hry. Veškeré životní funkce a potřeby nabíhají až po jeho odevzdání
Je to hroznej mor, musíme to dávkovat.
Teď je to horší, když mu konečně sundali sádru, aby mohl pořádně ven, skončili sme v karanténě kvůli učitelce ve škole. My se z toho gauče prostě nevyhrabeme ![]()
@unuděná píše:
Já mám taky přece jedlíkyAle úplně klidně by si ten oběd obstaraly jinak, jen by nebyl holt teplý a nutričně výživný
![]()
Moje dcera by dlabala ty sladkosti a dobroty, a pak by se přišla zeptat, co bude k obědu.
![]()
@Mar__tanka1983 píše:
syn oběd nepotřebuje, když má tablet/hry. Veškeré životní funkce a potřeby nabíhají až po jeho odevzdáníJe to hroznej mor, musíme to dávkovat.
Jsem ráda, že to není jen u nás. Taky dokud je k dispozici denní příděl mobilu/PC tak nejí, nepije, nečůrá. ![]()
@Bábrdl píše:
Moje dcera by dlabala ty sladkosti a dobroty, a pak by se přišla zeptat, co bude k obědu.![]()
Teď jsi mi připomněla včerejší večer. Zalezla jsem si do ložnice s knížkou a dětem říkám, že až budou mít hlad, ať mi přijdou říct, že jim ohřeju večeři. Nemááááme, nechceme nic! No a asi za 20 minut se otevřely dveře a syn pomalu nakrajíčku a „maminko, my máme přííííšernej hlad!“
![]()
@Anonymní píše:
Hezký den, můj syn začal chodit na jeden sportovní kroužek a jsou tam i starší kluci a teda nás to fakt stojí nervy..
Začal si z nás dělat sluhy. Začal bejt drzej..když si něco vezme tak třeba slupku od banánu hodí na zem. Teď si otřel nudli o gauč. Začal vyžadovat telefon.. minule mi řekl - jasná věc kotě.. nebo jsem mu řekla že si má jít uklidit talíř a on? To ti dám radši peníze než abych se zvedal. Já chápu že starší kluci jsou pro něj úžasný ale teda nás to stojí fakt nervy. Je mu 6 let a trochu se děsím toho co bude dál..
Tywee, to jsou hlody
![]()
No, necemu bych se zasmala a treba na to kotě bych mu rekla s brnenskym prizvukem: co se tady rozhaniš, ty prdeee…
Šlupku od bananu a jine nechutnosti bych brala jako hloupy vtip a kdyby se nemel k uklidu, tak bych mu v tom (jak se znam) vymachala hubu ![]()
No, jestli byl okey, tak s nim vazne, ale ‚normalne‘ promluvit, ze je rozdil mezi prostredim hustych frajeru a ostatnim svetem a jsou veci, ktere jsou proste neakceptovatelne. Vcetne toho, aby mi na vyjmenovanych (vtipnych) prikladech sam urcil, co jo a co ne, typu:
Uvidis, ze je chlapec velmi dobre zorientovany, co ma a co nema…kdyz to bude zkouset dal, tak se zasmej, ze ok, ze pujdete pro razitko na blazna na svobode, ktere bude nosit na bunde, aby kazdy vedel, s kym ma tu cest…
Ale u tak maleho ditete nepredpokladam nejaky tužší odpor ![]()
Takze, jakmile ti urci ty spravne varianty, tak analogicky prosvistite:
@Mar__tanka1983 píše:
syn oběd nepotřebuje, když má tablet/hry. Veškeré životní funkce a potřeby nabíhají až po jeho odevzdáníJe to hroznej mor, musíme to dávkovat.
Teď je to horší, když mu konečně sundali sádru, aby mohl pořádně ven, skončili sme v karanténě kvůli učitelce ve škole. My se z toho gauče prostě nevyhrabeme
Jojo, u nas Minecraft
stejny scenar. Nevidi, neslysi, neji, nespi, nepije, nevymesuje. Az pod temnyma vyhruzkama zacne fungovat…(jakz takz)