Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
http://duplo.lego.com/…default.aspx
http://www.lego.com/en-us/games/
pohledej, co by syna mohlo zajímat ![]()
Můj chlap občas pustí synovi hru na PC, jezdí autem po silnici. Když sedí na nočníku, tak mu dávám svůj mobil a tam hraje Angry birds, je to jediná věc, co ho tam udrží ![]()
@gabki píše:
Včera jsme třeba rozstříhali starou rukavici a šili jsme takové prstíkové manásky, myslím že hraček a všeho má dost, jen mi příjde že se nudí, dává to najevo tím jak chodí jakoby od ničeho k ničemu, sem tam si něco vytáhne a pak to nechá být a zase chodí a maminkuje…tak jsem jí právě jednou vzala na klín že se koukneme na pc na nijakou tu hru a jooo to se jí líbilo…ale říkám to je tak hodina denně…a to jí baví…věřím že by u toho vydržela sedet v podstatě déle než jí povoluji, ale to má princezna smulu…
Myslím, že je problém spíš v tom, že Tvoje dcera se nedovede zabavit sama. Což by ve čtyřech letech už chvíli mohla…
Na Tvém místě bych se spíš snažila ji toto naučit… tj. zabavit se nějakou dobu bez maminky, vymyslet si hru aktivně sama a vydržet u ní… než neustále přemýšlet o tom, jakou novou zábavu pro ni vymyslet nebo k jakým počítačovým stránkám ji pustit. ![]()
Ahoj, tak já mám teda starší děti, jak vy, synovi je 9 let, dceři 7 let. A mladším jsou dva roky, ale těch se to vůbec netýká.
Syn začal na pc chodit na půl hodiny asi v sedmi letech, dcera v šesti, když nastoupila do první třídy, na pc jsme procvičovali hrou počítání, písmenka atd. Moc jí to bavilo. Dcera chodí na pc půl hodinu denně, syn může maximálně hodinu. Hrají hry, koukají na pohádky…
Ale taky se je snažím zabavit, aby na něm moc nebyly a většinou se zabaví i oni sami, že si třeba společně hrajou, staví bunkry a tak podobně, takže to si na pc vůbec nevzpomenou. Máme doma hodně sad na vyrábění různých věcí, takže vyrábíme ze sádry, kterou si pak vymalují, máme doma několik druhů korálků - to hrozně baví dceru, různé modelování a kreslení a taky máme hafo her. A také děti hodně čtou knížky. Takže na pc jsou tak ob den, někdy si na něj vůbec nevzpomenou.
Krom toho mají podmínku, že mohou na pc jenom když mají v pokoji uklizeno, mají hotové úkoly a když udělaly domácí práce (uklidily nádobí, srovnaly ponožky…).
@gabki Ale myslím si, že ji dlouho nebudou bavit pořád ty samé hry a že bude časem žádat jiné, ty které nezná, jinak ji budou taky nudit ![]()
@BohunkaP
ano, přesně tak, zabavit se sama, ty jsi na to kápla
@Wiolla píše:
Jinak souhlasím, že není dobré, aby u toho děti nějak extra vysedávaly, ale nadruhou stranu, manipulaci s technikou v tomto věku vstřebávají bleskurychle a naprosto přirozeně. Můj bratr se přes hraní her na PC dostal k programování (ještě jako dítě), později vystudoval Fakultu informatiky na univerzitě a jaký je z něj teď odborník a profesně úspěšný člověk!
Můj bývalý spolužák ze střední školy pracuje jako velmi úspěšný programátor a Java vývojář… když si vzpomínám na naše první hodiny výpočetní techniky, na nichž on se ve svých patnácti letech poprvé v životě setkal s počítačem… nezdá se mi ten věk nějakým zásadním kritériem pro úspěch v této oblasti.
V tomto oboru se na roky nehraje.
Ano to bude ten kámen úrazu…samotnou jí nebaví hrát si…ale když jí pekně řeknu at si hraje i sama tak prostě nejde. pokud není ve školce tak furt deláme neco spolu
Malé je rok a čtvrt a manžel mě neustále vytáčí tím, že když ji má zabavit on, abch mohla něco dělat, strčí jí do ruky mobil, na něm pustí klipy a je to. Klidně hodinu, déle, dokud to nestopnu. ![]()
S počítačem to bude, obávám se, to samé. Přitom podle mě tohle malým dětem vůbec nepatří, ani televize. ![]()
@gabki píše:
Ano to bude ten kámen úrazu…samotnou jí nebaví hrát si…ale když jí pekně řeknu at si hraje i sama tak prostě nejde. pokud není ve školce tak furt deláme neco spolu
Pak Ti ale žádné PC-hry nepomůžou.
Vydrží Ti to na týden, dva… než ji to omrzí. Pak budeš opět hledat něco dalšího - další, zajímavější pc-hry, nové webové stránky, další náměty, jak zabavit nudící se čtyřletou slečnu.
Nezlob se, ale bereš to za špatný konec - není Tvým celoživotním úkolem bavit dcerku. Naopak - jsi tady od toho, abys ji naučila, co a jak si se životem počít. Máš jí ukázat jak si hrát… jak se učit… jak si srovnat životní hodnoty… jak žít. V každé životní etapě něco z toho… ![]()
Tvůj problém (resp. problém Tvé dcerky) nevyřeší ani ta nejúžasnější počítačová hra.
Ale to my všechno děláme, umí spoustu věcí, ukazuji jí co a jak správně delat, jak co patří, snažím se jí motivovat jak se dá, vysvětluji, bavíme se je chápavá jen prostě vše nejradeji delá semnou
dnes jsem jí řekla at si jde hrat že jdu škrábat brambory -stála vedle me a pozorovala mě to dělá pokaždé tak jí aspon nechám ty brambory umývat, prostě nejde si sama hrát, naškrábu zemáky dám je vařit a už mě tahá do pokojíku…hodně mi chce pomáhat v kuchyni tak co se dá jí nechám delat…když jí řeknu at mi jde nakreslit obrázek jak maminka vaří jde udělá hruzostrašnou maluvku behem vte´řiny a je zas u mě…ale když si sní sednu a kreslíme maluje jako picaso. prostě jsem se na začatku diskuze jen chtela zeptat maminek jestli detem povolují pc…což u mě není podstatný problém, ale je to jediná věc u které by vydržela sama… ![]()
@gabki Toto řešila známá, která má děti víc jak 10 let od sebe, tudíž její holčička vyrůstá jako jedináček..Byla s ní doma 4 roky, ve 3 letech ji chtěla dát na dopoledne do školky, ale nevzali ji. Říkala, že to bylo trochu peklíčko, malá se prostě neuměla zabavit sama, vyžadovala po mamince, aby jí dělala společníka a partnera při jejích dětských hrách a zábavách - ať to byla hra na obchod nebo společenské hry.
Maminka už z toho byla potom hrozně zoufalá, ač byla na RD s jedním dítětem, neměla během dne ani chviličku pro sebe..Když šli odpoledne na hřiště nebo někam na dvorek mezi děti(třeba k nám),tak o ní celé odpoledne ani nevěděla, hrála si s dětmi a maminka mohla v klidu klábosit.
Ono se to dobře radí maminkám, které mají aspoň dvě děti..Dvě děti, zvlášť, když jsou věkově blízko(já je mám od sebe 2 roky a 5 měsíců), se spolu krásně a dlouho zabaví. Pokud si k vůli něčemu nevjedou do vlasů, tak staví různě ze stavebnic, kombinují s hračkami a hrají si i dlouhé hodiny. Spolu umí hrát společenské hry, nejstarší už umí číst, tak mladší třeba čte a tím se procvičuje ![]()
Pokud je doma jen jedno dítě, tak musí dělat společníka rodič.
Taky mám čtyřletou dceru, starou jako ta Tvoje. Vnímám ten rozdíl, když je doma sama jen s miminkem..Chvíli si pohrát sama umí, ale taky se nezabaví dlouhé hodiny jako s brácho. To pexeso nebo něco jiného prostě musím hrát s ní.
U nás je to zase jednodušší o to, že je ještě třetí dítě, ona se chvíli zabaví i s miminem. Buď za ní vleze do postýlky nebo za hračkami na deku, dělá s ní blbosti, malá se směje..Umí pár písniček na flétnu, tak jí hraje nebo jí hraje maňáskové divadlo. Nic jí nevadí, že nejmladší tomu ještě nerozumí..Hlavně, že má posluchače a diváka ![]()
Sama se zabaví tím, že ráda maluje(i vodovkami), vystřihuje a lepí, plní úkoly z pracovních sešitů pro předškoláky a obléká papírovou panenku..Nebo si prostě hraje s hračkami. Ale stejně si vše bere do kuchyně, aby byla s námi a aspoň na chvíli si k ní musím sednout, pochválit jí to, poradit, co dál malovat, prostě se s ní třeba bavit po chvilkách od vaření nebo jiné činnosti, aby měla motivaci, jinak by ji to taky nebavilo.
Pokud jde na PC sama, tak se chce dívat na pohádky nebo na hravé učení. Na hry se dívá jen, jak je hraje starší..Ten tam ale kromě her už vyhledává informace, co ho zajímají, má výuková CD se zeměpisnou tématikou, hraje Sudoku.
Snažím se, aby tam seděl cca půl hodinu a max. dvakrát, třikrát denně ve dny, kdy jsme jen doma. Víc ne.
Přes týden se tam nedostane vůbec.
Myslím, že ji motivuješ dobře..Ale ani tyto rozvíjející věci nejde dělat 24 hodin denně.
Malá taky se mnou škrábe brambory, peče buchtu, dává prádlo do pračky, mokré dává na sušák, prostě všechno možné.
Taky v tom zas tak velký problém nevidím. Děti už nikdy nebudou „jako my za mlada“. S počítačem vyrůstají, od malinka je součástí jejich života. Je ale na nás, jak jim ho nadávkujeme a ukážeme, že volný čaj jde trávit i jinak. Taky se budu snažit, aby v pubertě netrávili veškerý čas u přiblblých her a FB..Ale myslím si, že cesta nevede v dnešní době PC zakázat úplně.
@Jana206 píše:
Ale myslím si, že cesta nevede v dnešní době PC zakázat úplně.
Neznám ve svém okolí žádné rodiče naší generace, kteří by dětem počítač z principu „zakazovali“. ![]()
Dítě si hru na počítači samo nevymyslí ani ji samo neobjeví. Vždycky je to dospělý, který mu tuto zábavu nabídne… u tří-čtyřletých dětí mi k tomu není zřejmý důvod (kromě toho, aby bylo zticha a rodiče měli pocit, že „si užitečně hraje“). ![]()
Připomíná mi to maminky, které začnou maličké miminko posazovat - a pak si stěžují, že dítě tuto pozici neustále vyžaduje… a zakládají diskuse „v kočárku chce jenom sedět, potvrďte mi, že mu to neuškodí, když se takhle bude vozit? A kdo máte jiný názor, nepište vůbec“.
Tohle je úplně totéž. Dítě, kterému počítač nebyl ke hraní nabídnut, se po něm neshání. Prostě k němu doroste, až přijde jeho čas.
@BohunkaP Ale ten příspěvek není proti Tobě(nebo někomu jinému, koho dítě ještě na PC hru vůbec nehrálo), jakože by bylo špatné, že Tvoje dcera počítač ještě nezná(kromě těch pohádek a písniček) ![]()
Však počkej za rok, až přijde do školy ![]()
Asi tolik nezáleží, v jakém věku se k počítači dostane a nehrozí nějaké prodlení ve vývoji, když počítač nepozná před nástupem do školy. Věřím tomu, že jak se k PC dostane, velmi rychle se s ním naučí zacházet - s nástupem čtení si bude sama hledat informace na googlu, jak můj syn. Pokud to teda nevezememe do extrémů a nezakážu počítač k rozumnému přiměřenému užívání dítěti, co už chodí do školy. Ale jak píšeš, žádní takoví rodiče nejsou ![]()
Já si to taky nemyslím, spíš mám pocit, že starší děti sedí u PC až příliš.
Stačí mi rozhovory matek se staršími dětmi před školou, kde čekávám..Není to tak dávno, co se dítě tak v osmé třídě radovalo, že maminka jde k nějaké známé(i s mladším sourozencem) a ono bude celé odpoledne samo doma a na PC a ještě se ptalo mámy, jestli PC jede ![]()
Mám jiné známé, kteří starším dětem v ranné pubertě zablokovali sociální sítě a FB a určité typy her a to najednou ubylo času, který dítě u PC trávilo, dřív pod záminkou „učím se do školy“ ![]()
Jen jsem tím chtěla poukázat, že není lehké mít jen jedno dítě a být s ním zavřená 24 hodin denně a požadovat, aby se zabavilo. Já to taky neznám z vlastní zkušenosti, pocházím z více sourozenců a u babičky jsem zase byla v obkopena sestřenicemi.
Nevím, čím by se čtyřletá holčička měla nadlouho zabavit sama..Já jsem dceři třeba dovolila nosit hračky od Ježíška do školky, protože syna nebaví hrát si pořád s holčičími hračkami a sama si s tím tak pěkně nevyhraje jak s kamarádkami ve školce..No, dva nejhezčí poníci se ztratili, ale co nadělám. Útěchou je to, že byli sice značkoví, krásní, ale z druhé ruky. Takže finanční ztráta minimální.
Dítě může mít spoustu kvalitních her, výukových hraček, ale pokud nemá parťáka, jsou úplně k ničemu. Naopak, když je dětí víc, stačí jim deka(jako stan třeba), pár blbostí a mají zábavu na celé odpoledne.
Nemyslím si, že by zakladatelka potřebovala „poplácat ego“, že to dělá dobře, že posadí dítě k počítači..Prostě má doma nemocnou dcerku(nebo po nemoci), nemůže ven, je s ní sama a potřebuje ji nějak zabavit. Zvolila podle svého nejlepšího svědomí PC hru.
No právě když si má hrát se sestřenicí tak je o zábavu postaráno, nenudí se, vymýšlí si hry na obchod, na doktorky aj. Není to tak jak už jsem psala v začatku, že malou posadím k pc at mam klid a nechám ji tam tak…vždy tu hodku jsem sní. Ano byl to muj nápad dítě přivest k pc hrám, ale co furt vymýšlet, nemám zas tak uplně špatný pocit z toho že jsem jí to ukázala, umím to vykompenzovat i jinými aktivitami, šlo mi hlavně o názory jestli je to špatně ta hodinka nebo nikoli. Každopadně souhlasím s názorem že samotné 4leté dítko si na dlouho nevyhraje samo. a nedělám to kvuli tomu aby dítko bylo potichu a maminka si šla pít kafíčko, my spolu pijeme i to kafíčko totiž, ona samozřejmě čokoládu
dekuju za názory