Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@gwen15 Udělala jsi správně - jaké si to teď uděláš, takové to budeš mít. U nás ani ty dvě varianty nejsou, maximálně pokud dítě vážně řekne, že mu dané jídlo nechutná, ale hlad má, pak jsem ochotná namazat chleba s něčím, ale tím to hasne. Přeci jen už vím, co děti nerady a nenutím jim to (v našem případě je to opravdu jen pár jídel jako květákové placky nebo hrachová kaše). Ostatní musí vždy ochutnat (přesně jak píšeš „mamíííí, tohle teda jíst nechciiii“ a pak po donucení jednoho sousta „mamííííí, přidej mi ještěěěěě!“
). Píši tedy z pozice matky dvou jedlíků, ale nevím, zda můj přístup byl příčinou jejich skvělého stravování, nebo prostě takoví jsou a moje případné postupy na tom nic nemění ![]()
Nase ji vsechno ale od mala bojkotuje snidane nenutim jednou si kousne a chce to vyhodit do kose takze davame do krabicky a bereme sebou ven a jako svacinu to sni vzdy takze taky me ty snidane trapili ale nebudu vymyslet 3jidla parkrat to zkusila u babicky nez ji ruply nervy a ted uz to i u ni funguje tek pojd si vybrat a to snis ![]()
@slavuska1 píše:
Pokud dostala vyber dejme tomu aspon 2 jidel, ktera ji, a odmitla, tak bych to neresila.ja toziz nepichopila, jestli ona nechtela, nebo jsi ji nefala nic za trestmmale to asi ne
u nás je alternativa č.2 suchej chleba. Ale jsem nedůsledná, takže hru „kdo tady poroučí?“ hrajeme doma celkem často.
Mám tedy už tříletého, ale nevečeří dost často. Nabídnu dvě jídla, on že nechce, tak prostě nejí. Taky občas večer nemám hlad… Ráno pak třeba více snídá. A někdy třeba jí jen 2× denně celý týden, další týden by snědl koně. Má takové období, však sám nejlíp ví, co mu vyhovuje. Takové to „jíst se přece musí“ u nás není. Jako ne, nemusí a hlady ještě nikdo neumřel
![]()
@gwen15 my z jidla nedělame žádný obstrukce…synovi večer dělam bud míchaný vejce, rohlík s něčím…to má rád takže to většinou sní.. my si pak s přítelem dáváme k TV sýry třeba.. mě strašně vadilo když mě naši nutili jist a tak to nebudu delat ani u syna… ale on ma tedy už 4 roky
Taky jsem uz udelala to stejne. Ale muj nejedlik obcas chodi bez vecere spat dobrovolne a problemy ji to nedela, co se tyce spanku.
Tříletá chodí spát hladová poměrně často a zcela dobrovolně
Je to těžký nejedlík. Střídá se jí období, kdy měsíc je s jídlem na zabití a nesní nic a pak týden je zlatá a jí krásně. Já už to neřeším, výčitky rozhodně nemám. Když nechce, tak ať nejí, mně to žíly netrhá
Já jsem ráda, když sní ze své porce tak 1/3, to považuji za úspěch.
Samozřejmě, že když jíst nechce, tak to do ní necpu. Takže několikrát šla spát bez večeře a víkendy víceméně neobědvá. Já také nejím zásadně tehdy, kdy to jídlo dostanu, když nemám hlad.
Ale pokud dítě řekne, že má hlad, tak vždycky něco dostane. A je jedno, že je to hodinu po obědě, který nechtěla.
Dodnes si nesu jídelní traumata z dětství, chci se tomu u dcery vyhnout.
Fakt jí to neublíží.
A myslím si že přístup - nechceš jíst, dobře, ale nic jiného fakt nebude je v pořádku. Přijde mi to dokonce lepší než nějaké zdlouhavé scény okolo jídla. Jí se to co je, jiná varianta je lehoučký hlad.
Evolučně jsou děti nastavené vydržet období opravdového hladu, takže jeden chod ze stravovacího režimu střední Evropy 21. století fakt žádnou škodu nenadělá.
@gwen15 vůbec si s tím nedělej starosti, příště si to bude pamatovat, ono pro jednou se nic nestane, já to udělala taky protože jednou už si příšerně vymýšlela a rýpala se v tom jenom. Jíst jí nenutím, moc nejí, ale když má hlad, tak sní třeba polévku i další jídlo a večer dva chleby, ale to je tak jednou do měsíce
jinak sní trochu sýra k večeři, do chleba si jednou kousne. Někdy jí nakrájím jablko tak sní alespoň to. Já nejedla vůbec když jsem byla malá, kde jsou ty časy ![]()
U nás taky chodí bez večeře. Jen sedmiletá je už vychc. ná, takže přijde třeba za hodinu, že chce mrkev, salát… No má smůlu. Talíř s nedojedenou večeří pořád čeká, jen jí to ohřeju a může pokračovat.
Ale dcera je jak párátko a krom mrkve a salátu by nic nejedla. Takže jídelníček se u nás hodně hlídá.
Teď si připadám úplně blbá, že jsem to tak řešila!
Jsem ráda, že jsem tu napsala, strašně jste mě povzbudily! Moc děkuju
Moje instinkty rodiče mi říkaly poslat ji bez večeře, ale strach maminky byl pořád silnější. Jsem fakt ťula ![]()
@gwen15 Nějaké spaní o hladu bych řešila tak maximálně do roka. Pak už jsou to mršky vyčůraný, pardon za výraz
Ty svoje mršky miluji nadevše ![]()
A když pošlete dítko spát bez večeře, nebudí se v noci hlady? A když ano, co uděláte, jdete dát jídlo nebo musí vydržet do rána? Vždyť ten žaludek celkem bolí, aspoň mě teda, když se nenajím ![]()
Já mám jedlíka, jen když někoho uřve, aby ho nakrmil. Jakmile má jíst sám, je to kolikrát dost o nervy. Na mě už to nezkouší, ve školce taky ne, ale ostatní většinou ustoupí ![]()
Já bych si připadala strašně, kdybych nedala dítěti najíst. Za zlobení netrestám tím, že pošlu dítě spát bez večeře. Běhám za ním se lžící a krmím. Když to nechce, dám něco jiného. Možná to není výchovné, ale radši budu dělat kašpárka než být „krkavčí“ matkou ![]()