Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tarjei píše:
To bych se vubec nebala v deviti letech.
Myslíš? Děkuju. Ono jde opravdu o hodinku, nebo max. hodinu a půl ale stejně. Mám divný pocit ho nechat samotného, no.
V tomhle věku jsem kolikrát zůstávala nemocná doma sama celý den. Myslím, že už by to tu hodinku klíďo zvládl sám ![]()
Ja to chapu. Nejstarsiho syna jsem prvne pustila samotnyho ven v 7, strasne jsem se bala
Ale intuice pravila, ze je cas. Ted je mu skoro 12 a nikdy nemel prusvih venku. A hlidava mladsi brachy a vzdy vse ok, ale to je spis vyjimecne…
Příspěvek upraven 16.03.17 v 17:59
Já bych nenechávala, nejdřív tak o 2 roky později… my jsme taky zůstávali sami nebo chodili ze školy sami, ale dnes je jiná doba, u nás by aktivní sousedi určitě už volali sociálku ![]()
Neter se synovcem bejvaj sami doma klidne celej den (kluk od 11 holka od 8 let), a to dojizdi autobusem na vesnici a obstaraji si sami prakticky celej barak. Ja bych se v tomhle veku vubec nebala.
Normálně, už od první třidy. Moji kluci jsou taky hodně samostatni. Samozřejmě ze začátku to byli nervy, ale vždy zavolal, ze je doma a bylo to ok.
9 letyho tu hodku uz moozna ano.nebo takhle, ja asi jwste nwnecham, budu se bat, ale uz mi to prijde ok kdyz nekdo 9 lety necha..narozdil od podovnych dotazu na 4 lete dite ![]()
Příspěvek upraven 16.03.17 v 18:09
Sedmiletý zvládá dvě hodiny sám úplně v klidu, sám z družiny šel poprvé minulý týden, je prvňák. Cesta z družiny cca 1km, v půlce velká světelná křižovatka.
Takže u devítiletého bych vůbec neřešila.
Dneska jsem u nás poprvé pustila pětiletého a čtyřletého do vecerky samotné, je to cca 400m s jedním přechodem v naprosto odlehlé ulici, šli si koupit sušenky. Tož asi tak.
Nejsem zastánce toho prdelit se ještě za desetiletým dítětem a nenechat ho pomalu ani dojít samo do školy.
Od 6 let s námi odmítal jezdit nakoupit. Zcela nevýchovně jsme mu pustili počítač, dostal telefon a možnost zavolat. Zároveň jsem teda poprosila sousedku, zda by za ní mohl dojít, kdyby něco. Letos ho čekají první prázdniny, kdy bude sám doma. Bude mu 8. Věřím mu.
Jsem na tohle citlivka, tedy myslela jsem si to o sobe. Ale jsem sama s devitiletou a nekdy proste neni vyhnuti. Zacalo to tim, ze jsem sla na tridni schuzku cca hodina. V prvni tride. Zvladla to dobre, sice kdyz jsem se vracela, tak stala u okna a vyhlizela me jak ranene zviratko, ale na dalsi uz nebyl problem. Mame tedy skolu cca 5min od baraku. A tim jsme natrenovaly i jinou mou nepritomnost-treba kdyz potrebuji nekam neco zaridit nebo k dr, tak jsme na telefonu a zatim tuktuk zadny problem. Chodi i ze skoly sama.
Ono ji to i pomohlo posilit sebevedomi, zvladne neco noveho.
Ano, syn zůstával doma max. 2 hodiny v tomto věku(3 třída) je velmi šikovný… Vždy byl na pc nebo koukal na televizi a byl rád, že má klid ( vždy jsem nachystala svačinu a pití… Měl zákaz sahat na ostré předměty, vařit a otevírat, tel. Musel mít u sebe…
Dnes v jeho 11 letech si jej divolim nechat doma i se sestrou - 6 let- většinou jsou na pc, TV, tabletu, mobilech…To ale max. té půl hodinky, když jdu nakoupit a dceři se nechce…syn chodí sám i na kroužky, vždy telefonuje že tam došel a že bude vycházet…takže pokud tvé dítko není poděs, klidně bych mu to dovolila…
V tomhle věku to určitě tu hodinku nebo hodinu a půl zvládne ![]()
Ahoj, chci se zeptat od kolika let jste nechali děti samotné na pár hodinek? Že třeba dorazily z družiny a vy z práce za hodinku až dvě. Máme 9letého a teď chce chodit už dříve z družiny, že by hodinu byl sám doma. Já se teda trochu bojím, i když on je opravdu šikula, je samostatný a má mobil, ale přece jen…zajímalo by mě jak to máte vy. Děkuju mockrát.