Dítě chce do střídavé péče

Anonymní
31.10.11 13:13

Dítě chce do střídavé péče

Ahoj,

manželovo dítě z prvního manželství se nám svěřilo, že se mu u nás líbí víc a chtěl by si vyzkoušet u nás nějakou domu bydlet. Dítěti je 9 let. Žije u matky.
Rádi bychom zažádali o střídavou péči. Co vše vyběhat, co vše podstoupit? Máte zkušenosti?

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
31.10.11 13:22
Anonymní píše:
Ahoj,

manželovo dítě z prvního manželství se nám svěřilo, že se mu u nás líbí víc a chtěl by si vyzkoušet u nás nějakou domu bydlet. Dítěti je 9 let. Žije u matky.
Rádi bychom zažádali o střídavou péči. Co vše vyběhat, co vše podstoupit? Máte zkušenosti?

Děkuji.

Ahoj, teoreticky stačí dát na soud návrh na střídavou péči. Ale lepší je, pokud by se manžel na této péči s bývalou dohodl, ne všude střídavou schválí. Pokud podáte žádost, tak Vás navštíví sociálka a pak už by měl jen proběhnout soud, buď schválí nebo nee.

• Citovat
  • Upravit
cher
31.10.11 13:41
Anonymní píše:
Ahoj,

Děkuji.

Jestli můžu- mám stejně starého syna a dětem se líbí vždycky tam, kde nemají povinnosti. Můj syn jezdí k tátovi na prázdniny a víkendy a je to tam paráda a u mě je strašná nuda, pač chodí do školy a musí se učit anglinu apod. Takže si myslím, že byste si měli prvně promluvit s matkou a dojít společně na nějaké řešení, ono to může být i chvilkový rozmar dítěte. Pro střídavou péči je nejdůležitější, aby se na naprosto všem shodli rodiče, aby byli ve všem za jedno.

• Citovat
  • Upravit
5533
31.10.11 13:48

Zakladatelko, osobní zkušenost sice nemám, ale mám rozvedené sestry, které dávají děti k exmanželům. Děti jsou u tatínků samozřejmě mnohem spokojenější a to proto, že „u táty můžou sedět u počítače, blbnout venku, využívat toho, že táta jim koupí na cokoliv ukážou, protože má pocit, že když s nimi není pořád, tak jim něco dluží, atd atd…“
Oproti tomu, doma s mámou je to otrava. Pořád po nich něco chce - uklidit pokojíček, učit se, pomáhat, poslouchat, chodit spát včas,… To ty děti prostě nebaví pořád do kola…
Jenže, pokud chce jít dítě na střídavou péči, tak rodiče musí mít nastavené naprosto stejné koleje - takže stejné povinnosti pro děti, musí být schopni se na všem bez problémů dohodnout…
Nejlepší by bylo, zkusit se dohodnout s matkou dítěte a vyřešit, jak pobyt dítěte probíhá u ní a jak u vás. Jakmile najedete na stejné koleje, tak si dítě dost možná za nějakou dobu tu střídavou péči rozmyslí. Ale jakmile do toho zasáhne soud, a dítě si za pár týdnů uvědomí, že to takhle vlastně vůbec nechtělo, protože s tátou už to není taková zábava, jako když chodilo k tátovi jen na pár dní v měsíci, tak bude dost pozdě a těžko už se bude vracet zpátky soudní rozhodnutí… Ať to manžel pečlivě probere s ex :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.11 13:51

Dítě tu má stejné povinnosti, domácí úkoly, uklízení po sobě apod. Taky pomáhá v domácnosti, nemá žádné výhody, žádné dlouhé koukání večer na televizi apod.

• Citovat
  • Upravit
Střídavka3
2.11.11 13:16

Střídavka nevyžaduje ani naprosto stejný přístup obou rodičů - to je jedná z pověr bránící střídavce.

• Citovat
  • Upravit
5533
2.11.11 13:21
Střídavka3 píše:
Střídavka nevyžaduje ani naprosto stejný přístup obou rodičů - to je jedná z pověr bránící střídavce.

To jako chcete říct, že pokud otec i matka budou mít rozdílné názory na výchovu, rozdílné požadavky a dítě to bude mít systém jeden týden tak a druhý týden onak, tak je to vůči tomu dítěti v pořádku?
Nevím jak vy, ale já bych to svým dětem neudělala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Střídavka3
2.11.11 13:24

Prosím rozlisujte mezi tím, co je v pořádku, a co lze tolerovat (raději než přijít o jednoho z rodičů).

• Citovat
  • Upravit
2
3.11.11 12:25

Se střídavou péčí mám zkušenosti bohaté, svým dětem ji dopřávám již 4 roky.
Je fajn, že nepodceňujete přání dítěte a že do toho chcete jít :kytka:

Je trošku obtížné radit, co a v jakém pořadí podniknout, protože je zde poměrně málo informací, není třeba uvedeno, jak se ke střídavé péči staví maminka toho dítěte..
Mluvilo už o tom dítě i s mámou? Víte, jaké byly její reakce?

Ideální variantou je samozřejmě v klidu to probrat s maminkou. Snažte se vytvořit prostředí důvěry, dejte prostor k zpracování nové situace, ujištění, že střídavou péčí rozhodně nemáte zájem „obrat“ jí o dítě…

Důležité upozornění: vyhýbejte se formulacím typu: " u nás se mu líbí víc " .. tyto formulace a tento přístup do prostředí střídavé péče nepatří…

Nám osobně se zaváděním střídavky velmi pomohl psycholog.

V případě zájmu ráda poskytnu více informací :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
3.11.11 12:56
tterka píše:
Zakladatelko, osobní zkušenost sice nemám, ale mám rozvedené sestry, které dávají děti k exmanželům. Děti jsou u tatínků samozřejmě mnohem spokojenější a to proto, že „u táty můžou sedět u počítače, blbnout venku, využívat toho, že táta jim koupí na cokoliv ukážou, protože má pocit, že když s nimi není pořád, tak jim něco dluží, atd atd…“
Oproti tomu, doma s mámou je to otrava. Pořád po nich něco chce - uklidit pokojíček, učit se, pomáhat, poslouchat, chodit spát včas,… To ty děti prostě nebaví pořád do kola…
Jenže, pokud chce jít dítě na střídavou péči, tak rodiče musí mít nastavené naprosto stejné koleje - takže stejné povinnosti pro děti, musí být schopni se na všem bez problémů dohodnout…
Nejlepší by bylo, zkusit se dohodnout s matkou dítěte a vyřešit, jak pobyt dítěte probíhá u ní a jak u vás. Jakmile najedete na stejné koleje, tak si dítě dost možná za nějakou dobu tu střídavou péči rozmyslí. Ale jakmile do toho zasáhne soud, a dítě si za pár týdnů uvědomí, že to takhle vlastně vůbec nechtělo, protože s tátou už to není taková zábava, jako když chodilo k tátovi jen na pár dní v měsíci, tak bude dost pozdě a těžko už se bude vracet zpátky soudní rozhodnutí… Ať to manžel pečlivě probere s ex :wink:

…co na toto říct… jaké si to uděláte, takové to máte, dámy.. :-)

na jednu stranu, když řešíte rozvod nebo rozchod a dítě si za každou cenu uzurpujete do výhradní péče a otcům dětí laskavě vyčleníte minimální prostor pro kontakt s dětmi - většinou to bývá víkend, nemůžete se pak divit a stěžovat, že děti chodí od táty nadšené po víkendových zážitcích a na vás padá tíha všedního dne plného povinností - vždyť jste to tak samé chtěly, ne??… :-?

Milá autorko, kdyby byli rodiče bez problémů schopni se na všem dohodnout, nebyli by se rozváděli, nemyslíte? :-)

Ke střídavé péči není nutná absolutní shoda rodičů na všem - to ani není možné, nejsme počítače. Důležité je mít neustále na paměti, že jak mě tak tomu druhému rodiči jde o dobro dítěte, důležité je dokázat spolu o dítěti komunikovat, semtam zatnout zuby, dělat kompromisy, respektovat se navzájem v rolích rodičů.
Důležité je dokázat odfiltrovat vzájemné interpersonální problémy a nezatahovat je do tématu péče o dítě.

Samozřejmě, mantinelové rozdíly v přístupu k výchově dítěti neprospějí. Ale kopírovat výchovný přístup pouze jednoho rodiče (.. a teď kterého?? :wink: ) tím druhým je naprostá zcestnost. Reálna je rámcová dohoda na stěžejních tématech a prostor pro osobnostní vliv každého z rodičů.

Představte si, že to může skutečně fungovat a nejhezčí odměnou a ujištěním toho, že jste střídavku zvolili dobře, je upřímná vděčnost a spokojenost vaších dětí… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
23.9.15 14:32

Moje nejmladší sestra spala s našima v ložnici do 10 let :mrgreen: Pak si vyměnili pokoje :mrgreen: Žádné následky to nezanechalo, ale ona tedy nebyla ve střídavce.. dřív se spalo v jedné posteli normálně, tak nějak nebyly postele :mrgreen: Já, když jsem poznala otce mé dcery, tak měl 12 dceru, ne tedy ve střídavce, ale když se zdržela přes noc, nechtěla také spát sama, měli jsem tenkrát opravdu velký byt a velkou postel (tu máme doteď), nějak jsem to neřešila.. Taky vyrostla :mrgreen:

Já Tě tak trochu chápu, oni to mají dle Tebe zavedeno tak nějak podivně, asik si myslíš, že? Jenže oni takto fungují a teď přijdeš Ty :nevim:
Ona se říká „lásky jiných jsou pro nás vždycky nepochopitelné“ a já to stejně vnímám jako u lásky k dětem, ten vztah je vždy unikum. Bohužel pro Tebe je to tak, že Ty si tam musíš najít místo, ono ho časem bude, logicky, přibývat.. a bude se to měnit tak jako ve vztazích v rodině, jenže - bohužel tu to bude ještě mnohem náročnější. Nechci strašit, ale záleží hodně na povaze - psychice, jestliže žárlíš teď, počkej, jak budeš řešit, až budeš mít své dítě 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí