Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud s ním není řeč, tak ho obejdi, podej žádost k soudu, na určení výživného a na svěření do péče…Jsou na to formuláře, ty si najdeš v pohodě na netu, stačí zadat formulář na určení výživného ke stažení…atd. a měla bys to mít.
Ahoj jsme na tom stejně sice moje situace s manželem je trošku jiná ale být tebou pokud se s ním nedá normálně dohodnou řešila bych to soudně nejdříve musíš podat žádost o svěření dítěte do své péče a následně podat návrh k výživnému na tebe i dítě protože do dvou let dítěte musí ex živit i tebe,navíc na to abys případně dostala nějaké soc dávky to musíš mít soudem určené to výživné aby ti mohli vypočítat kolik ti doplatí do živ.minima přeju ať ti to dobře dopadne ![]()
Veruuusch píše:
Pokud s ním není řeč, tak ho obejdi, podej žádost k soudu, na určení výživného a na svěření do péče…Jsou na to formuláře, ty si najdeš v pohodě na netu, stačí zadat formulář na určení výživného ke stažení…atd. a měla bys to mít.
Achich ouvej - zadne „formulare“ na opatrovnicky soud nejsou. Maximalne vzory podani, ale to podani je vlastne slohove cviceni, kde musite prehledne soudu popsat situaci, vylicit fakta, navrhnout dukazy a srozumitelne popsat ceho se vlastne domahate. Zadny formular, kde do pripravenych kolonek vypisete jen nacionale a dole podepisete neexistuje.
Jinak na vasem prispevku mne zarazi hned nekolik veci:
1. Pritel je zadluzeny ozrala - proc jste tedy s nim zakladala rodinu? Kde je odpovednost vuci diteti, ktere ma narok na oba rodice, tj. i na otce, ktereho jste mu svym rozhodnutim vybrala?
2. Pisete, ze jste pred „par dny odesla od pritele“ a nize uz spekulujete, zda mate rovnou dat otce k soudu. To vam prijde jako normalni se jeden tyden sebrat, odvezt decko a druhy tyden rovnou vyhrozovat soudem, ze vam otec nedava penize? Slusnost a pokus o dohodu by mely byt vzdy na prvnim miste.
Ahoj Aranko,že se rozhodnul nedávat alimenty je od něj sice"chlapácké" ale zbytečné. Na dítě přispívat musí. Pokud je „tatínek“ napsaný v RL dítěte, pak nemusíš prokazovat jeho otcovství a rovnou zažádat o svěření a o alimenty. S tím, jak o ně zažádat by Ti měla poradit každá sociální pracovnice, příp. na sociálce, na netu toho taky bude hodně. Jinak s tou domluvou. Pokud partner pracuje, tak i kdyby se oháněl tím, že stejně mu jde většina výdělku na dluh, tak se nedej zmást. Výživné je hrazeno přednostně, takže svoje peníze dostaneš, pokud partner má aspoň nějaký příjem. Pokud ho má navíc dobrý a nechce se s tebou o ali. bavit, ty z toho výjdeš lépe, protože soud se dívá na výši příjmů za poslední rok, jeho další splátky soud nezajímají. prostě mu to napaří a hotovo a může to být i dost vysoká částka. K soudu ho dát nemusíš, pokud nebude platit a nedomluvíte se, ale nedostaneš ani floka, a on to „vyhraje“. Já nejsem tohoto zastánce, ale pokud není možná domluva…
Pokud se ale domluvit dá, řeš to touto cestou.
Milý Martine, zaráží mě Vaše reakce. Jde vidět, jste chlap a berete to úplně jinak. Přesto byste mohl chápat, že každý může šlápnout vedle, zvlášť když je zamilovaný. Můj partner se choval úplně jinak, když jsme spolu začali chodit. Teprve postupně jsem zjišťovala, že není takový, jaký se zdá na první pohled být. Je mi líto, že jsem malému vzala otce, na druhou stranu jsem musela utéct, protože šlo i o mojí bezpečnost a zdraví - nebudu zabíhat do detailů, ale měla jsem k tomu své důvody. Než začnete někoho soudit, měl byste se zamyslet nad tím, že to v životě vždycky není tak jednoduché, nic není černobílé.
ahoj, tak takovou sitouci nezavidim, mam neco podobneho za sebou, ale s byvalym manzelem.. myslim, ze napred bys mela u soudu podat navrh na svereni ditete do tve pece a teprve potom pozadat o vyzivne. Ja jsem oboji mela, ale byvaly mi cele 3 roky neplatil nic (a to mel stanovene jen 2000 mesicne, protoze prokazal nizky prijem), nakonec jsem na nej musela podat trestni oznameni a on mi to zpetne doplatil az kdyz mu hrozilo odneti svobody (uz za to totiz mel podminku). preji Ti at to dobre dopadne
ArankaC. píše:
Milý Martine, zaráží mě Vaše reakce. Jde vidět, jste chlap a berete to úplně jinak. Přesto byste mohl chápat, že každý může šlápnout vedle, zvlášť když je zamilovaný. Můj partner se choval úplně jinak, když jsme spolu začali chodit. Teprve postupně jsem zjišťovala, že není takový, jaký se zdá na první pohled být. Je mi líto, že jsem malému vzala otce, na druhou stranu jsem musela utéct, protože šlo i o mojí bezpečnost a zdraví - nebudu zabíhat do detailů, ale měla jsem k tomu své důvody. Než začnete někoho soudit, měl byste se zamyslet nad tím, že to v životě vždycky není tak jednoduché, nic není černobílé.
Ano, jasne chapu… Ja mam pocit - podle prispevku uzivatelek - ze snad polovina muzske populace projde po narozeni ditete nejakou zvlastni promenou a z prijemneho partnera se kterym zakladaly rodinu se stane despoticky lakomy alkoholik.
Ono se pak nelze divit, ze mame rozvodovost 50% a 2/3 z navrhu na rozvod podavaji zeny, kdyz je to tak „trendy“. S tim naznacovanym domacim nasilim - dobry tah, to dnes frci. Doufam, ze vse mate pro soud radne podlozene dukazy, jak vas ten sobecky lakomy opilec ohrozoval.
Nevim kdo vam dal pravo vzit diteti otce, zrejme patrite do zdejsi kategorie zen, ktera dite povazuji za svuj osobni majetek. A kdyz jste s nim pred par dny utekla a on vam neposlal jeste bambilion penez jako vyzivne, tak ho dejte k soudu a stahnete z kuze!
Aranko tojemi lito pred rokem jsem si prosla necim podobnym jen otec mych deti neholdoval alkoholu zacala to automatama kde nechaval cele vyplaty…a taky byl uplne jiny 6let bylo krasnych a ten posledni rok automaty a skoncilo to tim zesi nasel jinou par dni pred narozenim jeho vytouzene dcerky strasne se tesil a nakonec se otocil…o vyzivne a svereni do pece jsem si pozadala u soudu sice jimto trosku trvalo prvni pridavky na deti jsem videla po 13mesicich budu vam drzet palce at vse dopadne dobre jo a muj ex ma plat eco kolem 9tisic a vyzivne je 2300,– ato neni schopen platit ale to uztu nepatri takove chlapy bych vykastrovala ![]()
Myslím si, že když někdo napíše, že konečně sebral odvahu odejít, tak to asi znamená, že problémy tam jsou dlouho a ne den ze dne…
Jinak mě taky zaráží rakce pana Martina.. napřiklad v rodině máme příklad toho jak se může člověk změnit.. Po 20 letém životu, spokjenosti, bez chlastu se stal s mého známého, člověk co denně vysedával v hospodě na automatech.. zadlužl se, začal pít z nervů z toho všeho a taky by někdo mohl říct, tak proč sis ho brala
Nikdy nevíte, jak se člověk bude dál měnit.. ani za rok..
A ještě je rozdíl, muž, kterýs e chce o dítě zajímat, starat, ale podle toho, že se zřekl dítěti - ne ženě platit výdaje,t ak asi moc zájmu nemá…
Hele Martine, brzděte. O domácím násilí se nežertuje a jestli mu byla zakladatelka vystavená, tak jedině dobře, že odejde. To snad uznáte, ne. Je dobře, že si nenechá s…t na hlavu a vzepře se. Navíc jestli chlap nechce platit výživné, tak se snad nebudeme bavit o jeho povaze, ne … to je přeci jasný, co je to zač.
Chápu bezmoc otců, kteří by rádi dítě měli na střídavou péči a české soudy se skutečně přiklánějí spíš na stranu matky, ať je situace jakákoliv. Ale u alkoholika ohrožujícího zdraví své partnerky snad není na místě se ho zastávat.
Martine tobě v životě nikdo neublížil, nikdo nikdy tě neklamal? pokud ano jsi šťastný člověk, ale nemáš právo nikoho soudit.Aranka sem přišla pro radu co a jak má zařídit, a ne pro morální kázání.
Nežil jsi s ní, tak nevíš co se tam dělo.A člověk se často mění, klidně po roce, klidně po 20.
A peníze jsou hodně důležité, nebo myslíš že ji někdo někde počká, že dítě nemusí jíst?
Sebrala ODVAHU? Ctu dobre? Podle toho, jake tu panuji poradky zenam - unoskynim deti - zadne nebezpeci nehrozi, tak jakou odvahu maji sbirat? Chtel bych videt ten kolotoc, kdyby s ditetem zmizel tatinek, maminku napriklad oznacil za „zenu lehkych mravu“ a jeste psal prispevky o tom, jak to zaonacit, aby z ni vyrazil prachy.
Ja nepochybuji o tom, ze lide se meni, ale to obrovske mnozstvi alkoholiku a domacich nasilniku, ktere prezentuji zeny pred opatrovnickym soudem je absurdni. Doufam, ze autorka puvodniho dotazu ma potrebne dukazy, ktere bude prezentovat soudu - tj. ze manzel pravidelne nocuje na zachytce, pacha trestne cinny ve spojeni s alkoholem, dostal kvuli nadmernemu piti vypoved z prace atd. Jinak je to vsechno jen rozvodovy folklor, ktery soudu serviruje denne 5 matek zadajici dite do vyhradni pece, tak at se na to pripravi.
Třeba já jsem zažila, kdy začala pít žena
myslím si, že tedy jde vyloženě o to, že jde o muže a proto takový rozruch..
myslím si, že by se nemělo hledět na pohlaví, ale na to, jak se kdo chová…Kdyby chlastala maminka, tak bych byla pro dát dítě otcovi ![]()
Ahoj holky, před pár dny jsem konečně našla odvahu odejít od svého svérázného přítele, jenž holduje alkoholu, má problémy s dluhy a před rodinou dává přednost „vybrané společnosti“ svých podobně zaměřených přátel. To že spolu máme dítě už ale nikdo nikdy nesmaže. A jelikož se rozhodl, že mi nebude dávat alimenty, chci se zeptat, jak mám v takovém případě postupovat. Musím ho dát k soudu? Víte někdo co k tomu budu potřebovat a jaký bude přesně postup? Mám ho ještě zkusit přimět k dobrovolně odevzdávanému výživnému v rozumné výši? Poraďte mi, prosím.