Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
mám dvouletou dceru a v rodném listě má jen mne. Tzn. otec nevyplněn.
S přítelem se nám narodí v lednu syn a chci, aby měli obě děti jeho příjmení. Svatbu zatím neplánujeme.
Dá se přijmení změnit bez obtíží?
Předem děkuji za odpověď.
Ahoj, bez svatby to nepůjde!!!! Dítě může mít příjmení JEN po jednom z rodičů. Otce nemá, čili jen tvoje.
Bohužel, až po svatbě
U syna jsme měnili příjmení po svatbě a následovalo osvojení manželem.
Bez svatby si osvojit dítě nemůže ![]()
Katrinka píše:
U syna jsme měnili příjmení po svatbě a následovalo osvojení manželem.
Bez svatby si osvojit dítě nemůže
už ti odpověděla. ![]()
Jaká svatba? Nezněl ten dotaz jinak?
Pokud „má“ dítě oba rodiče, je zapotřebí, aby oba souhlasili se změnou jeho příjmení a na matrice to za tisícovku zařídí. Pokud dcera v rodném listě nemá zapsaného otce, pak ho asi formálně nemá „vůbec“ a na změnu by teoreticky mohlo stačit, když o to požádá matka. Ale líp Ti odpoví na matrice.
PeťulkaC píše:
Pokud „má“ dítě oba rodiče, je zapotřebí, aby oba souhlasili se změnou jeho příjmení a na matrice to za tisícovku zařídí. Pokud dcera v rodném listě nemá zapsaného otce, pak ho asi formálně nemá „vůbec“ a na změnu by teoreticky mohlo stačit, když o to požádá matka. Ale líp Ti odpoví na matrice.
Grrrrr
Dítě musí mít příjmení jednoho z rodičů. Čili v tomto případě MATKY, otce nemá.
Dítě co čekají má mít příjmení svého otce, které je jiné než matky. POkud matka nebude mít příjmení otce svého 2 dítěte, nemůže jej mít ani dítě.
J8 to řešila u té starší,a el tam její otec souhlasil a neteř to řešila taky, tam otec nepovolil. A kamarádce jsem zjišťovala přesně totéž na co se ptá zakladatelka.
Aby současný partner mohlo osvojit starší dítko, MUSÍ být rodiče manželé.
Markit.Hl píše:PeťulkaC píše:
Pokud „má“ dítě oba rodiče, je zapotřebí, aby oba souhlasili se změnou jeho příjmení a na matrice to za tisícovku zařídí. Pokud dcera v rodném listě nemá zapsaného otce, pak ho asi formálně nemá „vůbec“ a na změnu by teoreticky mohlo stačit, když o to požádá matka. Ale líp Ti odpoví na matrice.Grrrrr
Dítě musí mít příjmení jednoho z rodičů. Čili v tomto případě MATKY, otce nemá.
Dítě co čekají má mít příjmení svého otce, které je jiné než matky. POkud matka nebude mít příjmení otce svého 2 dítěte, nemůže jej mít ani dítě.
J8 to řešila u té starší,a el tam její otec souhlasil a neteř to řešila taky, tam otec nepovolil. A kamarádce jsem zjišťovala přesně totéž na co se ptá zakladatelka.
Aby současný partner mohlo osvojit starší dítko, MUSÍ být rodiče manželé.
Co to je za blbost? Pokud dítko nemá v RL uvedeného žádného otce, tak prostě stačí, když ti dva dojdou na matriku, oba prohlásí, že otcem dítěte je dotyčný pán, podepíší to a je hotovo.
A rovnou mohou změnit i to příjmení.
V dotazu zakladatelky není o osvojení dítěte jejím přítelem ani slovo. ![]()
V jejím 2. příspěvku však ano. Chápu to tak, že by ho uvedla jako otce a pak by dítě mělo jeho příjmení.