Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dite se dostalo jen do relativne vzdalene skolky, takze se odpoledne dost nabeham, mame jeste starsi dite ve skole na druhem konci.
Pristi rok by mi mladsi dceru urcite vzali do skolky vedle skoly, ale protoze se ji ve skolce libi, necham ji tam, ac mi to dost komplikuje odpoledne. Ridila bych se tim, co chce dcera, zvlast v pripade, ze je u vas mist ve skolce dost.
@terinka4444 vždyť já si nic nevybíjím, já mám kluky ještě malý, takže jsem školku zatím neřešila. A napsala jsem to naprosto ve vší slušnosti, a když zakaldatelka napsala, že u nich s tím problém není, tak jsem napsala, že v tom případě ano. AL efakt je ten, že kdyby všude, kde je ve školkách přetralk, chodilo každý dítě do 2 školke, tak nevím ![]()
Karolinka12 tak to vidíš ty, já mám doma miminko a tříleťáka zkoušíme do školky, doma se nudí, nemám na něj tolik času kolik bych chtěla, denní dvoje vaření atd. takže do oběda chodí do školky, ne že bych se jej chtěla zbavit, ale proto že si myslím, že je to pro něj lepš
zakladatelce myslím, že lepší je jen jedna školka, ale zeptej se i synka, zda by chtěl jinam, taky záleží na povaze pokud je introvert tak je jedna školka jasná volba pokud bavič tak pak bych i o dvou možná uvažovala
@karolínka12 píše:
Příjde mi poměrně dost sprosté blokovat místo ve školce; je dost maminek samoživitelek, na které místo nezbyde a z čeho mají pak žít? tohle mě fakt štve; a štvou mě taky matky, které jsou doma s miminem a aby si ulevily, tak dávají starší do školky; tohle naprosto odsuzuju v současné situaci; a děti obzvlášť takhle malé si zvyknou snadno
Tedy kdyby mela dite ve 2 statnich skolkach, tak pak by skutecne zabiralo misto dalsimu diteti. Ale vadilo by ti, kdyby chodilo treba do statni skolky na 2 dny v tydnu a zbyle nechodilo? Proti tomu by jsi take tak zbrojila?
Pri praci na domu urcitou je jasne, ze zakladatelka se nechce vzdat mista ve statni skolce. Skoncenim zamestnani by ze dne na den (klidne v prubehu skolniho roku) prisla o skolku.
Skolka je vzdelavaci zarizeni, ne hlidaci sluzba. Proc by na nej nemelo mit dite narok jen proto, ze ma mladsiho sourozence s maminkou doma?
Pro zakladaletku: Pokud do te v miste bydliste chodi deti pravidelne, tak bych je tam nechala naplno. Vytvori se kolektiv, dite by mohlo byt odstrcene, ze nebylo u vcerejsi hry, kamaradum by mohlo chybet, ze tam 3 dny neni a zacali by kamaradit s nekym jinym.
Pokud nemáš práci jistou na celou dobu co bude chodit do školky, tak bych dítě nechala v té původní. Dvě školky mi nepřijdou vhodné hlavně kvůli dítěti. Mohlo by se pak v obou cítit jako cizí, prostě že tam ůplně nepatří.
A nedá mi to nereagovat @karolínka12 . Máš ještě miminko, až budeš mít dvě děti tak si povíme o matkách co dávají dítě do školky přestože jsou doma s miminkem. To není jenom o tom aby si ulevily, ale hlavně o tom že se ve školce spoustu věcí naučí. A to nejenom malovat, básničky, písničky, ale hlavně se naučí jak se chovat v kolektivu atd. A to myslím je myslím pro školu hodně důležité. Podle Tebe by ale spousta dětí vůbec neměla právo do školky chodit. Já si například nedokážu představit, že by můj starší syn šel do školky až v 5,5 letech.
Pokud je práce nejistá, tak bych prcka nechala ve státní, pokud je práce v pohodě, tak bych popřemýšlela dát ho naplno do té firemní. Ale jestli máš smlouvu na dobu určitou a jsi tam krátce, takže nevíš, jak to půjde nebo ne, tak bych neriskovala.
Dvě školky bych nezvažovala vůbec, bude to pro malýho pakárna, být každý den někde jinde, bude třeba odcházet od rozdělané práce, nacvičování na besídku, přijde o nějaké výlety, dlouhodobou činnost, atd…
Já bych dítě nechala v dosavadní školce,2školky dítě opravdu nepotřebuje-ty bys chodila do dvou zaměstnání? se školkou mam také zkušenost kvuli jedné mamince která byla doma s ditětem a druhé dávala do školky se mi mala dostala do MŠ až ve čtyřech letech…rodičak jsem mela na 3roky takže jsem byla další rok bez vydelku doma, myslim že takovych maminek je víc tak nevim proč mit dite ve dvou školkach -to jedno místo by mohlo nekomu pomoct
Synke se do druhé školky těší. U nás v MŠ to tak praktikuje několik maminek, takže i děti vnímají, že na tom nic není. Tak to asi zkusíme a uvidíme, skončit ve firemní můžeme kdykoliv.
Jo a to vyskakování maminek, které mají miminka mě fakt dostává. Od určitého věku dítko do školky potřebuje. Můj syn se kolem třetího roku začal se mnou doma nudit a za dětmi byl jako ulitý. Školka a kolektiv vrstevníků dítko rozvíjí.
@Adona-i já nevím, ale já bych to taky zkusila, uvidíš jak se to bde líbit malému, a jak jsi psala skončit ve firemní můžete vždy ![]()
karolinka12: mám doma skoro 3.letou holčičku a ročního kluka, už se těším až půjde na zápis do školky, a až se mi uleví a nebudu se muset starat o dvě děti najednou
![]()
@karolínka12 nepřijde mi vůbec divné být doma s miminem a staršího mít ve školce, přece kvůli tomu, že jsem doma já, nebude chudák odtržený od kolektivu, na zápisu jsme byli, se situací jsme ředitelku seznámili a záleželo na ní, jestli pro nás místo má, pochybuju, že třeba kvůli mě, nějaká maminka nemá místo ve školce. O přijetí rozhoduje ředitelka a když pro nás místo má, tak proč by měl být starší doma. Kolik máš dětí?? Možná že na to sama taky časem přijdeš, že dítě předškolního věku by mělo být v předškolním zařízení se svými vrstevníky a ne s maminkou u plotny ![]()
Reakce na 2 školky: za mě ne, my jsme v naší školce spokojeni a nenarušovala bych synovi jeho zajeté koleje
@gabki píše:
Já bych dítě nechala v dosavadní školce,2školky dítě opravdu nepotřebuje-ty bys chodila do dvou zaměstnání?
Tak tohle muze byt velmi individualni. Ja treba mam tri zamestnani na castecny uvazek a vyhovuje mi prave ta ruznorodost. Moje dite by do dvou skolek chodilo klidne.
@karolínka12 píše:
Příjde mi poměrně dost sprosté blokovat místo ve školce; je dost maminek samoživitelek, na které místo nezbyde a z čeho mají pak žít? tohle mě fakt štve; a štvou mě taky matky, které jsou doma s miminem a aby si ulevily, tak dávají starší do školky; tohle naprosto odsuzuju v současné situaci; a děti obzvlášť takhle malé si zvyknou snadno
Nevím proč. Pokud to dítě bez problémů příjmou? Jen kvůli tomu, že má mladšího sourozence ho přece nebudu stranit kolektivu
A zase kdyby byl ve školce nával, tak rozhodně nepřijmou ani tohle dítě, které má doma matku na MD. A přednostně berou hlavně předškoláky. Takže si myslím, že tohle je názor trošku mimo mísu ![]()
@Adona-i píše:Jo a to vyskakování maminek, které mají miminka mě fakt dostává. Od určitého věku dítko do školky potřebuje. Můj syn se kolem třetího roku začal se mnou doma nudit a za dětmi byl jako ulitý. Školka a kolektiv vrstevníků dítko rozvíjí.
Přesně ![]()