Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No to nevím, ale podle mě je to pěkně sprosté…
Kdyby byla řádné někde u zápisu a dostala tvoje místo, tak prosim, ale jenom tak dojít, tak mi to přijde pěkně neslušné..
Prostě zápis je zápis, někdo místo dostane- tak hned ho měli dát, někomu jinému
nedali, tak mi to přijde hodně ujete..
Dala bych ruku do ohně, že jde o nějakou známou..
Tak s tím neporadím, nemám zkušenosti ale je mi líto malé, když byla zvyklá takovou dobu do školky chodit a určitě tam měla kamarády.. Od učitelky mi to přijde jako nehoráznost a ještě Ti to takhle oznámit, až prostě „někdy přijdete tak vám to řekne..“ ![]()
1. Neni zadny zakon ani predpis, ze maji prednost maminky pracujici (za me bohuzel, prijde mi to padly na hlavu). Naopak, ombudsman pred casem vydal nejaky doporuceni, ze se na to nema brat ohled - protoze skolka je vzdelavaci, ne socialni sluzba, cili se maji zohlednovat predevsim vzdelavaci potreby ditete.
2. nevim nic o tom, zda je nejak upravene „vyskrtnuti“ ditete ze skolky, ale laicky si myslim, ze by to mozny byt nemelo. Urcite na ni naslapni, a pokud jsi od rany, myslim, ze by to mohlo zajimat i media. Podle me je to neprijatelny.
Na druhou stranu, celkem chapu postoj ty reditelky a jako pracujici matka bych ho ocenila: kdyz dite, ktery je furt doma (protoze muze, maminka je na matersky), zabira misto, ktery jiny potrebujou, tak je hezky ho zkuit uvolnit. Ale touto formou se to podle me delat neda.
Tak to bych si teda nenechala líbit! Ty se chováš zodpovědně a necháš dítě vyležet a máš za to být trestaná?
Neexistuje! Ŕeditelka chce místo pro svou známou, to je jisté. Jdi do ní, jsi v právu.
My jsme měli trochu jinej problém, ale řešení by mohlo být stejný. Byli jsme u zápisu a já se paní ředitelky ptala jestli mám obcházet i jiné školky nebo si myslí že nás vezmou, ona mě ubezpečila že nás vezmou, tak už jsme jinam nešli. Pak přišlo vyrozumění že nás neberou. Došla jsem si za ní, že chci sepsat spížnost a odpování proti rozhodnutí. To mě ani nenechala a přijala nás. Takže taky zkusit postrašit stížností a odvoláním. A nebo ho rovnou sepsat a donést.
Většinou platí při přijetí do školky tříměsíční zkušební lhůta - musí to být uvedeno už v rozhodnutí o přijetí.
A během této zkušební lhůty mohou dítě ze školky vyhodit z různých důvodů - častá absence a zároveň matka na MD s dalším dítětem je jeden z nejčastějších.
Ředitelka školky by to měla oznámit písemně.
Pokud chodila do školky od září, to by odpovídalo.
Myslím, že pokud uvedli zkušební tříměsíční lhůtu, nic s tím nenaděláš.
Nevidím na tom nic sprostého, zákon to umožňuje.
Prave ze nejvic nastvalo to jednani, maminka s tim ditetem nebyla u zapisu my ano, holka tam ma kamaradi a nedaji ani vedet, takze dneska jsem v satne prevlikla a odchazela s brekem zklamana, jsem zvedava co mi zitra rekne
@karolina_a_betuska píše:Na druhou stranu, celkem chapu postoj ty reditelky a jako pracujici matka bych ho ocenila: kdyz dite, ktery je furt doma (protoze muze, maminka je na matersky), zabira misto, ktery jiny potrebujou, tak je hezky ho zkuit uvolnit. Ale touto formou se to podle me delat neda.
Za mě naopak bych byla vděčná za zodpovědnou mámu, která, když může, netlačí do školky nevyléčené dítě ![]()
To je přece blbost ne? platila jsi školkovné? tak jaképak vyškrtnutí, asi bych řádila ![]()
@karolina_a_betuska píše:
1. Neni zadny zakon ani predpis, ze maji prednost maminky pracujici (za me bohuzel, prijde mi to padly na hlavu). Naopak, ombudsman pred casem vydal nejaky doporuceni, ze se na to nema brat ohled - protoze skolka je vzdelavaci, ne socialni sluzba, cili se maji zohlednovat predevsim vzdelavaci potreby ditete.2. nevim nic o tom, zda je nejak upravene „vyskrtnuti“ ditete ze skolky, ale laicky si myslim, ze by to mozny byt nemelo. Urcite na ni naslapni, a pokud jsi od rany, myslim, ze by to mohlo zajimat i media. Podle me je to neprijatelny.
Na druhou stranu, celkem chapu postoj ty reditelky a jako pracujici matka bych ho ocenila: kdyz dite, ktery je furt doma (protoze muze, maminka je na matersky), zabira misto, ktery jiny potrebujou, tak je hezky ho zkuit uvolnit. Ale touto formou se to podle me delat neda.
ale ale když malá chodí do školky 2 roky, je tam zvyklá a byla prostě normálně přijata tak se mi to teda nelíbí ![]()
@karolina_a_betuska já taky maminku chápu, ale proč nešla na klasický zápis…prostě něco prošvihla a jenom tak přijít..
To je jakoby někdo začal někde pracovat, třeba v obchodě zlomil si nohu, byl delší čas doma a přišel a někdo mu řekl, už tu nepracuješ, vzal jsem někoho jiného ona peníze potřebuje…
Jednou dostali místo, tak ho mají mít…
@Jana206 dcera chodí do školky už druhým rokem, na to se snad nevztahuje lhůta 3 měsíců nebo ano ![]()
Ta holčička chodí ale do školky druhým rokem, takže tříměsíční zkušebka se jí asi týkat nebude.
Ahoj holky, dcerka chodi uz druhym rokem do skolky, od poloviny listopadu byla doma, byla prakticky furt nastydla a kdyz uz byla skoro v poradku tak zas od nekoho neco chytila. Zkracene receno uz od zacatku dochazky je kazdou chvilku nemocna, zacalo to az s nastupem do skolky. Nikdy ale nebyla tak dlouho doma az ted, byla radne omluvena a ucitelka mi sama rikala at si ji necham doma jak dlouho bude potreba aby byla v poradku a dneska jsme prisli do skolky ja sla hned za ucitelko, malou jsme nechala v satne aby se prevlikla a ucitelka mi rekla, ze vedouci skolky nas vyskrtla, kdyz jsem se ptala proc, tak mi rekla ze mala dlouho nechodila a ze od zari se tam kazdou chvily ptala nejaka mamca pracujici na volne misto, tak ho dali ji. A muj dotaz zni, vim ze maji vzdy prednost pracuji maminky, nez maminky ktery jsou na rodicaku s druhym ditetem, ale myslim si ze je nejaky zakon ze vam to musi dat vedet popripade se odvolat ne? Zitra jdu za tou vedouci, dneska mela dovcu, tak jsem zvedava na to co mi rekne a bude se to resit.
Radeji anonymni, hodne z vas me tu zna, a hrozne si nepreju aby tohle nekdo vedel