Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči,
máme doma problém s naším Vítkem. Než nastoupil do školky, tak moc hezky mluvil, samozřejmě přiměřeně svému věku. Neuměl r a podobně, ale mluvil obstojně, bylo mu rozumět…No jenže v září nastoupil do školky a jeho mluva jde do háje. Sice se naučil celkem slušně říkat to r, ale jinak se začal vyjadřovat jako,,mimino" začal šišlat, patlat, než aby přišel a řekl maminko já bych chtěl podat to a to, tak si k tomu stoupne a začne ukazovat a říkat tototo. Nedělá to pořád, ale většinu dne. Myslíme si s mužem, že je to tím, že nějaký dítko ve školce mluví takto a Vítek to od něj okoukal. Nicméně se chci zeptat co s tím. Napomínám ho aby mluvil normálně. Vymizí to? Máte s tím někdo zkušenosti?
Vidí to ve školce. Takže bych asi řekla že nevím co chce, ať si o to řekne normálně, že vím, že to umí.
U nás stejně. Po nástupu do školky mluví šíleně. U nás se k tomu ještě přidalo vyjadřování jako mladší, takže školkové patlání je ještě lepší varianta než eeeeee, nenene, mamamama… ![]()
@yweta píše:
Vidí to ve školce. Takže bych asi řekla že nevím co chce, ať si o to řekne normálně, že vím, že to umí.
Jasný to mu řeknu, to ho učím od malička, ale štve mě, jak byl šikovný a teď se fakt občas vyjadřuje jako pako…
No tak to mi ani nepište. Já se upínám na školku, že Mája začne normálně mluvit, a ono to může být tak, že odnaučí mluvit ostatní děti?
![]()
Máme doma to samé
Než nastoupila do školky (chodí už druhým rokem), mluvila krásně, ovšem teď… no děs. A ještě se opičí po mladším
Co s tím nevím. Když se takto začne chovat, stále dokola ji opakuji, že ji nerozumím a ať mi to poví pěkně. Doufám, že pochopí. Nevím co jiné poradit.
@Lama Lama píše:
U nás stejně. Po nástupu do školky mluví šíleně. U nás se k tomu ještě přidalo vyjadřování jako mladší, takže školkové patlání je ještě lepší varianta než eeeeee, nenene, mamamama…
a místo pes hafa…takže koukám, že je to celkem normální…a já se ptám. Zlepší se to proboha?
Měla jsem to taky tak a vymizelo to. Trochu jsem tomu pomohla a vysvětlila ji, že když to umí říkat ať to tak říká a, že děti se to časem taky naučí. A budou mluvit stejně jako ona. Navíc jsem byla důsledná a chtěla aby se mnou tak nemluvila a občas se na ni i zamračila aby věděla, že se mě to nelíbí.
Vlastně jsem ji řekla, že oni mluví hůř a neumí to a ona je holka šikovná
![]()
Příspěvek upraven 07.01.13 v 21:50
Náš kluk taky docela dobře mluvil, asi neporadím s problémem, no mluví rozsáhle pořád, ale ty výrazy, co ze školky přibral to je děs a hrůza. Pořád vykřikuje slova jako "čuránek a nesmysli jako boty do záchoda, boty do polívky..a jeho chování se taky zhoršilo, takže už nevím jak na něj..
Takže pokuď ten tvůj se posunul jen o trošku zpátky tím, že ukazuje na věci místo mluvení, tak to ještě není tak špatné.. ![]()
Tak na chování si nemůžu stěžovat. Je teda pravda, že se začal urážet a nafukovat, ale to mi nějak nevadí. Naopak naučil se víc samostatnosti, začal slušněji a čistěji jíst…
Dnes se mě stane, že přijde ze školky a řekne mě. mami Honzík neumí vůbec mluvit, mluví špatně. Sice děti kritizuje, ale ona mluví zpátky dobře. Tak pravda je někdy krutá. ![]()
Muj malej chodí do takové té školičky, kam berou děti od 7měsíců a taky ty pro které už nebylo ve školce místo, takže všeho chuť
!Malej chodí dvakrát, někdy třikrát týdně, ale když přijde domů, je to hrůza
!!!Mluvíme snad od roka(už ani nepamatuju kdy začal-bylo to fakt brzo
)a to pěkně, teď-mami eee, mami pipi, čiči!!!trvá to teda vždy jen chvíli, ale je na ránu
-k tomu máme doma mimčo, tak nemusim dál pokračovat, jsem ráda, že nejsme sami-už jsem sezačínala stydět ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
a místo pes hafa…takže koukám, že je to celkem normální…a já se ptám. Zlepší se to proboha?
no tak u maturity snad hafa řikat nebude ![]()