Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mam to taky, mluvil krasne a ted zacal jakoby polykat slabiky a do toho vyrazy typu to je hustyyy, to kecnu tatovi atd. No desny..
Jo zlepší se to a budete nejspíš nešťastné bo pochytí taková slova, že se budete divit.Jako je debil, hajzl, hovno, ču..k, pí a tak podobně. Aspoň můj vnuk se teda přiučil fest. ![]()
U nás to bylo podobné, syn pěkně mluvil a pak přišel do školky nový chlapeček, se synem byli kamarádi a on začal ve všech slovech místo h říkat ch. byla jsem z toho na mrtvici (konzultovala i s paní učitelkou, ona mi potvrdila, že to "chytil " od toho kamaráda). trvalo to téměř celý školní rok, pomohly až prázdniny!!! Po návratu se naštěstí ke svému řečovému zlozvyku nevrátil. takže to chce fakt asi čas, a jako u nás opravovat, nechat říct znovu, nereagovat na špatná slova
@žeřži píše:
U nás to bylo podobné, syn pěkně mluvil a pak přišel do školky nový chlapeček, se synem byli kamarádi a on začal ve všech slovech místo h říkat ch. byla jsem z toho na mrtvici (konzultovala i s paní učitelkou, ona mi potvrdila, že to "chytil " od toho kamaráda). trvalo to téměř celý školní rok, pomohly až prázdniny!!! Po návratu se naštěstí ke svému řečovému zlozvyku nevrátil. takže to chce fakt asi čas, a jako u nás opravovat, nechat říct znovu, nereagovat na špatná slova
Je pravda, že teď přes vánoční prázdniny se to téměř nevyskytovalo…tak snad dostane rozum a pochopí, že je hezčí, když mluví normálně.
Ahoj, u nás je něco podobného, asi po 2m docházky začal jen ve školce šeptat ![]()
Prostě mluví potichu.Na děti, na učitelky.
Tak mu prostě domlouvám, aby mluvil nahlas.
Proč to dělá, nevím ![]()
Ale už mi učitelka řekla, že se to zlepšuje…
Náš malej taky začal od září chodit do školky, školku i učitelky teda moc chválím, zdokonalil se ve všem (oblékání, uklízení, jezení, samoobsluha), jen v té mluvě je to šílený ![]()
Když začal chodit do školky, tak mluvit tak, že mu všichni okolo rozuměli, sice neuměl r, ř a polykal trochu slabiky, teď je to docela děs, šišlá jak mimino doslova u věch slov, pořád ho opravuju, ale bezvýsledně, další rok půjde hned na logopedii a taky začal střídat šepot a šílený pištění ![]()
Asi budu jediná, ale naše dcera nemluvila nic moc ( začla pozdě a není to zrovna mluvka) a ve školce se krásně zlepšila, co do výslovnosti i slovní zásoby..takže za mě - školka odvedla dobrou práci ![]()
Synovi školka také pomohla k rozmluvení. Nicméně sklony napodobovat mladšího bráchu měl. ![]()
@Lizbeth píše:
Asi budu jediná, ale naše dcera nemluvila nic moc ( začla pozdě a není to zrovna mluvka) a ve školce se krásně zlepšila, co do výslovnosti i slovní zásoby..takže za mě - školka odvedla dobrou práci
oni se ty děti asi vzájemě zprůměrujou a dostanou na stejnou úroveň. ![]()
@hkac píše:..taky máme doma Marečka..má 3roky, je ukecaný ale mluví tou svojí matlatilkou a nechce se mu učit nové slova, jen když má náladu. Trochu se bojím aby ho vzali do školky kvůli toho mluvení.
No tak to mi ani nepište. Já se upínám na školku, že Mája začne normálně mluvit, a ono to může být tak, že odnaučí mluvit ostatní děti?![]()
U nás je to taky tak. Ale srandičky srandičky - ukazovat, dělat skřeky a posunky jak opičák, to je asi nějaká školková móda
Takže jsem zahájila to, že když toto zkouší, řeknu, že mu nerozumím, a nevšímám si ho. Jestli něco chce, říct si o to normálně dokáže moc dobře.
..no to koukam, bo se skolkou zkusenost nemam a mit nebudu jeste 2 roky, bo ho dam az do predskolni povinny…myslela jsem si presny opak, ze se deti jen a jen zlepsuji v jejich stavajicich recovych nedokonalostech…i kdyz u nas by to zrejme byl asi prepad jako u lisbet, ze kluk temer ve trech letech skoro nemluvi a ty deti by ho asi rozmluvily…zajimavy
Syn mluví krásně, říká R i Ř, ze školky si žádné výslovnostní zlozvyky nepřinesl, ale „obohatil“ si slovní zásobu
Skoro bych byla radši, kdyby mu nebylo vždycky tak rozumět ![]()
Ale má stejně starého kamaráda (syn našich známých), ten šišlá, R neříká, a stačí, že jsou spolu jedno odpoledne a já pak týden chodím a říkám „já ti ale nerozumím, když nemluvíš hezky, řekni mi to pořádně“
Od nikoho jiného nic nechytá, jen od tohoto chlapečka, ani s dcerkou nemá tendenci „miminovatět“ ![]()
Nerozumím tomu, strašně mě to vždycky štve a kolikrát mám chuť se s těmi známými nescházet, protože vím, co mě čeká, ale koukám, že je to asi běžné…