Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
No že tě probudí když vyleze z postele a bude se někam škrábat případně.
@Winter garden píše: Více
U nas to same. Na parapety lezly samy snad od roku. Nebyly bez dozoru, ale ze bych je sundavala nebo jim dole delala “sit”, to ne. I na stromy lezou od mala.
Na oknech máme zamykací kliky. A pokud jde o pád z parapetu na podlahu v pokoji, tak to.bych neřešila, to není žádná výška, kdyz uz, tak ho spíš nauč, jak tam lézt, sedět a slezat bezpecne. Ale u nás se teda na parapety neleze vůbec, ani pod dozorem. Děti se to naučily jako úplně malý a teď je to ani nenapadne. Máme všude kytky, vystavky Lega, keramiky, obrázků…ani není kam lézt. Z okna se může koukat třeba z židličky, na špičkách… spíš než na bezpečnosti pohybu na parapetu bych pracovala na tom, aby dítě povazovalo za normální na parapety nelozit.
@Kryptozoo Teď se budu ptát jak úplný neznalec (chůvičku moc nepoužívám teď, když spí s námi v pokoji) - předpokládám, že myslíte detekci pohybu, že to začne pípat/houkat?
@Midaku No to já nechci právě pracovat na bezpečnosti pohybu NA parapetu, ale aby tam nelezl vůbec. Vysvětluju, zakazuju, pak sundavám (ale to ho zase nenaučím bezpečně slézat)…zkouším vše možné, ale nějak se to minulo účinkem, prostě ho to hrozně zajímá. ![]()
Chapu, nase holky jsou to same. Ale zrovna parapetu jsem se fakt nebala. Jsou a byly dost sikovne na to, aby nespadly. Navic je to docela mala vyska. Takze jsem to casem prestala resit. Bezpecnosti na parapetu jsem je fakt ucit nemusela, umely to samy.
Horsi bylo, kdyz se nejmladsi v neceych dvou letech naucila lezt na palandu, ze ktere manzel odmontoval zebrik prave kvuli ni. A holt metr a tri ctvrte je uz dost. Takze jsme asi rok proste zamykali pokoj, aby do nej nechodila bez dozoru.
Byt tebou, tak mu do pokoje nedavam nic, co by si mohl presunout k oknu. Stolecek nepotrebuje.
Já myslím obyčejnou.
Měla jsem kdysi uplně levnou bez obrazu a ta začala chrčet když byl malý hluk a vysílat zvuk když šlo o něco hlasitějšího.
Takže jsem bezpečně poznala že se dítě mele v posteli, nebo že něco dělá v pokoji. Šoupání nábytku by to přenášelo zcela jistě
Šla tam i nastavit citlivost, aby to nerámusilo když se hýbe ze spaní, ale nějakou akci už jo.
Já bych pod to okno dala matraci, ať kdyžtak spadne na mělké
dvouleťákovi to úplně nevysvětlíš.
@Kryptozoo píše: Více
Chuvicka nic neřeší, když bude rodič tvrdě spát, sám vím, že mě kolikrát nezbudi ani budík, natož nějaká chuvicka ![]()
A to se běžně děje, že se v noci vzbudí a někam jde? Naše děti když se vzbudí tak buď začnou řvát nebo na nás volaji. A když by dítě začalo v noci hrkat s nábytkem tak mě to vzbudí před dvoje zavřený dveře, který normálně necháváme polootevřený aby sme je případně slyšeli.
@JancaS84 Zatím se to neděje, protože spí v dětské postýlce, kde je v „ohrádce“ a nemůže ven. Jestli to reálně dělat bude nevím, ale razím názor, že lepší prevence než aby pak bylo pozdě.
A souhlas, kdyby šoupal komodou, to uslyším, ale malým dětským stolkem nevím nevím ![]()
@Rotha píše: Více
Nejsi matka. Ty se vzbudí i když se dítě zavrtí.
@kavenka no přemýšlela jsem nějakou „ohrádku“, aby se to jakoby zvýšilo a on nepřelezl nebo já nevím, síť (ale to už mi přijde dost extrémní). Věřím, že nejsem první, co to řeší, tak jsem se zkusila zeptat