dítě má tři roky a jsem těhotná

447
4.9.08 19:37

dítě má tři roky a jsem těhotná

Dobrý den, prosím Vás o radu.
Když jsem otěhotněla, tak jsem přerušila školu a šla na ÚP, potom jsem nastoupila na mateřskou. Teď bude mít syn 3 roky 30. září a nastoupí do školky, na 3 hodiny.
Zároveň jsem ve 4. měsíci těhotenství, miminko jsme strašně chtěli. Akorát teď nevím, jestli mám zůstat na 4 roky na rodičáku s prvním a potom přejít na mateřskou s malým. nebo ukončit rodičák a jít na úřad práce, ale kde mě zaměstnají, když jsem těhotná, že?
Taky bych se chtěla zeptat,v jaké výši budu pobírat rodičák a mateřsko, když vlastně nemám nic odpracováno. Předpokládaný termín porodu je 25.2.2009.
Kdybyste někdo věděli, tak mi prosím poraďte, už jsem zoufalá. První jsem se chtěla zeptat tady na emimi, protože máme tak strašně „příjemné“ úřednice, že to by bylo akorát tak na moje nervy.
Díky moc Adéla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6149
4.9.08 20:13

Já se jen trošku divím, že to řešíte až teď, ale k věci, záleží na tom, jestli máš na staršího rodičovskou na 4 roky, jestli ano, tak bych řekla, že budeš pobírat rodičák na staršího do porodu mladšího, kdy nastoupíš na mateřskou, ale vzhledem k tomu, že jsi předtím nepracovala, tak bude zřejmě stejně vysoká jako rodičák tedy těch 7600,– u mladšího si pak budeš muset zvolit délku pobírání rodičovské..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2786
4.9.08 20:13

podle meho protoze jsi byla vedena na uradu prace a pak sla na materskou, nyni narok na materskou mit nebudes. To znamena, ze dnem porodu druheho ditete prejde z jednoho rodicaku na druhy s tim, ze bohuzel nebudes mit moznost volby delky…

leda ze by tvuj muz pozadal o rodicak na druhe dite - splnil narok na PPM - zvolil variantu a pak to na tebe prevedel.

Pokud bys narok na PPM mela, tak rodicak prvniho ditete musis zrusit ke dni nastupu na novou materskou ,coz je 6 nebo 8 tydnu pred porodem.

Nevim jestli se ti vyplati jit na urad prace, nebot podminka pro splneni naroku na PPM = odpracovat 270 dnu v poslednich dvou letech a nebo pokud ti trva pracovni pomer, tak porodit do 4 let prvniho ditete.

Nat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6149
4.9.08 20:15

Tak vida, je to ještě složitější :roll: 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
4.9.08 20:56

Nat ještě jsem si nestačila v práci přečíst „odbornou literaturu“, ale ty to máš asi v malíku, tak se tě optám.
Jsem s Jakubem doma na RD do jeho dvou let věku - tzn. do 23.9.2009, a uvažujeme již o druhém potomkovi, jen mě zajímá jestli budu mít nárok na PPM, a zda si budu moct vybrati i délku RD na mladší dítě.
Podotýkám, že PP mi stále trvá, a k tomu 2× týdně pracuju 3hod.
Navíc od 1.1.2009 má dojít ke změně, kdo bude vyplácet nemocenské dávky, tedy i PPM tak jsem z toho dost zmatená, a na úřadu mi neřeknou nikdy všechno.

Díky za odpověď :wink: :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2786
4.9.08 21:08

no v maliku to nemam, ale delam ucetni tak trochu jsem na to koukala, ale socialka to je stat ve state :-D

NO ja myslim ze narok mit budes, protoze pokud bys otehotnela a porodila dejme tomu do konce roku 2009 , tak maly bude mit neco pres 2 roky…coz znamena ze na materskou bys sla nekdy v rijnu 09 a 2 roky pred tim jsi splnila ten narok 270 dnu, protoze do toho se pocita i pece o dite do 4 let - pokud ti stale bude trvat pracovni pomer.

No s tou zmenou to jsem teda zvedava kdo to bude vyplacet, kdyz to jde z penez,ktere si clovek vlastne odvadi sam za sebe, pricemz rodicak vyplaci urad prace…

kdyz tak koukni tady…
http://www.aperio.cz/…/dotaz.shtml?…

N.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
5.9.08 08:14

Adelo, už jsem ti psala včera do stejné diskuze…

nespadáš do té kategorie, která má do tří let 7500 a pak do čtyř let 3800?? nevím přesně kterých dětí se to týkalo.. pokud by to tak bylo zůstaneš na rodičáku a budeš od tří let pobírat to snížené..akorát budeš na sociálce dokládat, že je malý jen na 4hod denně ve školce a tím vám nárok na RP nezaniká. po porodu přejdeš na RP s mladším dítětem.

pokud jsi volila variantu - a končíte 30.9. s pobíráním RP a dítě bude chodit do školky tak bude nejlepší jít na pracák - budeš pobírat min dávky cca 2000,– sem tam si tě pozvou - neboj nebudeš první těhotná vedená na UP - práci ti neseženou..... po porodu tě pak vyřadí z evidence a budeš pobírat RP.

Tím, že jsi nikde nepracovala podle mě nemáš nárok na mateřskou (PPM) a tudíž po porodu padá pobírání PPM rovnou jdeš na pobírání RP a nebudeš mít nárok volit variantu RP - tohle ale můžete vyřešit tím, že RP přehlásíte na manžela pokud od v době porodu podmínky pro PPM splní…až si vyberete, která varianta vám vyhovuje tak to můžete zase přehlásit na tebe a varianta zůstává.

víc ti poradit nedokážu..myslím, že další možnosti snad ani nejsou…leda bys šla pracovat - ale to už těch 270dní pojistného pro PPM do února nestihneš…takže nárok na PPM by ti zase nevznikl..

Zdenik
Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
5.9.08 08:22

tohle jsem ti našla…

rodič pečující o dítě, které bude 1. ledna 2008 starší 21 měsíců a mladší 3 let, bude pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře 7 600 Kč do 3 let věku dítěte a následně rodičovský příspěvek ve snížené výměře 3 800 Kč do 4 let věku dítěte,

a vy to splňujete…takže nemusíš nic řešit po 30.9. ti automaticky bude chodit 3800, po porodu jen zrušíš pobírání RP na staršího a zažádáš o RP na mladší dítě. A taky každý měsíc - do porodu - budeš nosit na sociálku potvrzení ze školky, že dítě nechodí celodenně, ale opravdu na ty 4hod a tím máte na RP nárok.

uff

:wink:

Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
447
5.9.08 13:54

moc díky,
to právě vím, že budu od 1.10. pobírat těch 3800, ale jestli si budu moct vybrat, na jak dlouho půjdu na mateřskou s tím druhým, chtěla bych na tři roky.
Jsem z toho totální jelen, takže si to přečtu ještě jednou a pomalu :lol: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
5.9.08 15:12

ne ty na mateřskou vůbec nejdeš…jdeš na rodičovskou…

pokud nemáš nárok na PPM tak nemůžeš volit variantu délky RP - automaticky bude čtyřletá..tj. 7500 do 21m a pak do čtyř let 3800,– (doufám, že to píšu správně)

ALE, pokud je tvůj manžel zaměstnaný mohl by splnit nárok na PPM on…podmínka je tuším účastník na pojistném alespoň 270dní v posledních dvou letech před narozením dítěte. V praxi to znamená, že ty v průběhu 21m dítěte (varianta se musí zvolit do 21m dítěte, pokud nevolíš máš automaticky čtyřletou) takže ty zrušíš pobírání RP (je na to formulář) a současně se manžel přihlásí k pobírání…zvolí variantu, kterou chcete…třeba měsíc pobírá RP a zase to přehlásíte zpět na tebe (on zažádá o zrušení ke dni..a ty přihlášení ke stejnému. Varianta zvolena a hotovo.

takže pokud chceš potom tříletou jiná možnost není…

Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
447
5.9.08 17:49

Díky, za radu Zdeni!!! Opravdu!
Uděláme to tak s manželem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek