Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Villanelle To ne, jen jsem si na to vzpomnela. Narazim na to vsude, tatinek nemusi a muze. A kdyz si zena dovoli postezovat, tak ji rekneme, ze si mela rozmyslet, komu roztahla nohy. Nedelam chlapce zodpovedneho za tuto situaci, ale otce ano. On nyni selhal a po matce se chce, at to napravi.
@Kelsey píše:
Nejspis moc ta matka nebude normalni. Kdyz ani babicku nehodla diteti doprat. Co to je? Protoze rodice zalozi rodinu novou jinde, tak spolecne dite to odnese?
A nebo si třeba prožila strašný trauma, kdy jí byl v podstatě sebráno dítě a zmanipulováno tak, že ji nenávidělo. Existuje horší cesta jak přijít o malé dítě? A teď si vem, že se přes to trauma třeba nějak dostala, začala zase žít, a najednou je to všechno zase zpátky? Já vím, že ten kluk je v tom nevinně, ale v týhle hře ta matka už dávno skončila, a od toho ftora je vrchol prasáctví, že jen, co se mu synek nehodí do krámu, nestyd se zničit život hned několika lidem: tomu dítěti, matce, její nové rodině… prostě všem
@Villanelle píše:
Jenze ty si do toho projektujes vlastni frustrace z toho, ze ti tu nekdo nekdy neco napsal. A mimochodem ja sama jsem zde nekolikrat psala, ze bych nikdy nebyla s chlapem, ktery ma nekde dite a nestara se o nej. Je mi uplne pecna, jestli se na vlastni dite vykasle otec nebo matka. Jsou hovada naprosto stejna a omlouvat si svuj nezajem tim, ze pubertak me určitě ani nechce a mam svuj zivot a to maj za to, jak si to tehdy zařídili je ubohost. Ale co se divit ve state, kde je dite zodpovědné za nezaplacenou popelnici, tak co bychom mu nedali zodpovednost za to, ze v sesti letech podlehl tlaku vlastniho otce.
@Pruhovaný_mýval píše:
A nebo si třeba prožila strašný trauma, kdy jí byl v podstatě sebráno dítě a zmanipulováno tak, že ji nenávidělo. Existuje horší cesta jak přijít o malé dítě? A teď si vem, že se přes to trauma třeba nějak dostala, začala zase žít, a najednou je to všechno zase zpátky? Já vím, že ten kluk je v tom nevinně, ale v týhle hře ta matka už dávno skončila, a od toho ftora je vrchol prasáctví, že jen, co se mu synek nehodí do krámu, nestyd se zničit život hned několika lidem: tomu dítěti, matce, její nové rodině… prostě všem
A to je duvod nesouhlasit s tim, aby si ho vzala babicka? Ne to je sobectvi. Porad to je jeji dite.
A co by chtěl ten chlapec? Jestli zůstat u otce, tak to asi bude muset otec přijmout. Ostatně dosáhl toho, o co se po rozvodu snažil - aby syn nechtěl s matkou být a aby matka přestala o syna usilovat. Tak se teď bude muset otec překonat.
Je asi těžké odhadnout, jak soud rozhodne. Mám blízkou duši na OSPODu a co tak slyším, tak mám pocit, že ve zdánlivě stejných případech se rozhodne pokaždé jinak. Ale rozhodně se budou ptát hlavně toho dvanáctiletého dítěte.
Příspěvek upraven 07.01.21 v 19:10
Nedovedu si představit, co asi prožila. Nicméně má špatnou projekci, místo chlapa to narvala do dítěte. Ať to dopadne jak chce, ona potřebuje psychologa.
No ty kráso…
Docela by mě zajímalo, jak by to vypadalo u soudu při projednávání úpravy péče o dítě. To je jak ze špatného vtipu „my už se hádáme jen o děti. On je taky nechce“ ![]()
Jaký argument by oba chtěli použít? To by musela matka souhlasit a chtít to. Ale s jakým návrhem tam chce otec přijít? „Ctihodný soude, řekněte jí, že se má o syna starat od teď ona“
A přání dítěte až někde kdoví kde. Chce k matce? Chce k babičce? A chce zůstat u otce, který o něj ztrácí zájem? Tomu by snad bylo mnohem lépe u pěstounů. Mému synovi brzy 12 bude a neumím si představit, jak by byl ztracen a opuštěn, kdyby jsme se rozhodli, že už nás vlastně přestal bavit a přemýšleli, komu jo pověsit na krk.
To je hnusná ženská, nemůže zakázat své matce, aby si vnuka vzala do péče. Chudák kluk, manipulovali s ním, vtloukali mu do hlavy jejich postoje. A teď ho ani jeden nechce. Chce se mi zvracet z těch kreatůr.
@Anonymní píše: Řešíme k rodině divnou situaci. Moje příbuzná se před deseti lety rozváděla, nastaly hrozné boje o jejich syna. Otec nejprve prosadil střídavou péči, pak ji sabotoval, dítě odmítal předávat, věčné tahanice… Kluk sám tvrdil, že chce být s otcem. Postupem času získal výlučnou péči. K matce jezdil jen na víkendy a to občas.Ona si našla nového manžela, s ním má dceru a syna.
Teď otec přišel s tím, že by syn měl být častěji u ní. Zřejmě to souvidí s tím, že se mu taky narodilo dítě s novou partnerou.
Jenže matka už syna nechce. Sama semi svěřila, že v něm vidí jenom zmenšeninu jejího otce, že má děti, které miluje a nechce, aby jí kluk rozvrátil rodinu.
Zatím to řeší tak, že s manželem ani synem nekomunikuje, ale bojí se, že on se obrátí na OSPOD a zase jim nařídí střídanou péči.
Vím, že to z ní dělá děsnou matku, ale kluk ten vztah úplně pohřbil, třeba lhal sociálce, že mu nedává najíst, že ho nechává samotného atd. Jasně, byl navedený od otce, ale pro matku to bylo hrozné.
Ještě je tu varianta, že by byl u své babičky, mé tety. Ta by k tomu byla svolná, ale ani to matka nechce. Chce ji mít jako babičku pro své dvě děti.
Ví někdo, jak se bude postupovat, pokud otec bude chtít znova střídanou péči. Tamta předchodzí (nefunkční), skončila asi před šeti lety. Klukovi je 12.
Tak tvoje příbuzná by se měla stydět, pořád je to její syn. Ona si partnera vybrala sama. Chudák kluk, ještě by si matka měla uvědomit, že má děti 3, chce mít babičku pro dvě děti. A nezapomeň, že ten nežádoucí syn, bude jednou dědit nebo ho taky vyšachují?
Těžké dětství, když se rodiče nedokáží domluvit, asi by byla nejraději, kdyby syn neexistoval?
Jestli prozila roky hnusnych soudu a prisla vlastne o dite, tak se ji snad ani nedivim.
Otec se pomstil, ma co chtel, tak at se ted postara.
@Lucie_Sx píše:
Jestli prozila roky hnusnych soudu a prisla vlastne o dite, tak se ji snad ani nedivim.
Otec se pomstil, ma co chtel, tak at se ted postara.
To ale nemyslíš vážně, že ne? Neuniklo Ti, že o ty dva zmetky/rodiče toho chlapce/ tady vůbec nejde, že ne?
@Bamaj píše:
Na to abych kohokoliv z rodicu odsoudila jsou informace velmi kuse, cela historie je urcite mnohem slozitejsi a bohuzel zivot neni vzdy pohadka a uz vubec se stastnym koncem. Souhlasim ale s tim ze klukovi je uz dost let na to, aby se vyjadril sam, jeho nazor v pribehu chybi, ale mel by byt stezejni. Existuje-li varianta, ze by chtel byt s babickou a ona s tim tez souhlasi, tak jak uz tu bylo poznamenano, i kdyby se matka na hlavu stavela, tak babicka je dospela a muze delat, co uzna za vhodne. Pokud ona (narozdil od rodicu) rozdily mezi svymi vnoucaty nedela, tak jen dobre. Pripad tedy rozhodne netradicni a smutny, tak snad to dopadne tak, ze nasledky na budouci vyvoj toho hocha budou co nejmesi, uz tak si toho prozil dost.
Už jenom ten fakt, že ani jeden z rodičů nechce vlastní dítě, oslněn lepší budoucnosti, je odsouzeníhodný. Děcko se na svět neprosilo.
@prokr A co má jako matka teď dělat s puberťákem, kterému otec celé roky cpe do hlavy bůhví co…pošle ho k matce, která pravděpodobně odnese, že otec synka nechce a ten si to bude vybíjet u ní…je to fakt těžké a mělo by se to řešit přes odborníky…