Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pristelepe píše:
Proč holčička s asistentkou není plnohodnotná kamarádka?Těmi cikánkami jsi to rozčísla úplně.
![]()
Možná tvoje dcera není plnohodnotná kamarádka zase pro ostatní deti.....
však má pravdu, holka, která potřebuje asistenta asi nebude úplně v pořádku… a romky bych si domů taky nezvala
@Anonymní píše:
@Paralenka červená Bydlíme na vesnici a do města jezdí pravidelně autobusy, cesta 10 minut. Dcera je schopná za kamarády co bydlí ve městě dojet nebo ji já hodím autem, vyzvednu ji tam nebo kámoše dovezu k nám a zas odvezu. V tomto problém není.
Pro tebe to možná problém není, ale to dojíždějící dítě je prostě v určité sociální izolaci. Ostatní s ní jednoduše nepočítají, protože bydlí jinde.
@Kaileee píše:
však má pravdu, holka, která potřebuje asistenta asi nebude úplně v pořádku… a romky bych si domů taky nezvala
No vidíš, a on s ní nikdo jiný kamarádit nechce. Vrána k vráně sedá, znáš to? Podpořit přirozené kamarádství s romkou nebo dítětem s handicapem je lepší, než sedět sama při obědě a brecet na záchodě. Kazdý to ale vidí jinak.
Šla bych do školy zjistit, jestli tam není něco hlubšího (šikana, jak psala Lalelale, může v tom být něco horšího).
Ale jestli píšeš, že je svá, no tak holt je natolik svá, že se s ní nikdo nechce bavit. Bohužel, tohle se nedá na spolužácích vynutit. To nemá jediného kamaráda mezi dětmi v sousedství, ze školky atp?
Můj syn taky nemá ve škole zrovna moc kamarádů, a dřív jsem z toho byla taky špatná (já sem tvor společenskej). Takže se mu snažím některý věci vysvětlovat - jak se má chovat, že prostě když přijde do kolektivu, tak se má představit a třeba se i zeptat, jak se jmenujou ostatní (a pak si to jméno pamatovat - to je třeba synův problém), být empatický a vnímat a zajímat se o ostatní. Že když si jede tu svou, jména spolužáků pro něj asi nejsou dost důležitý, aby si je vůbec zapamatoval a je v tomhle takovej pařez, tak se pak nemůže divit, že nemá moc kamarádů ![]()
Ale je to jeho boj, né můj. Já mu můžu ukázat cestu, ale jít po ní musí sám ![]()
Jinak má kamarády mezi dětmi mých kamarádek, jak se znají už od mimin, tak to bylo jednodušší je dát dokupy, chodíme společně hodně často, ale v tý škole to prostě taky drhne - je v první třídě, děti zná od září, ale sem přesvědčená, že je dodnes není schopen všechny pojmenovat…
No mám ho zabít?? ![]()
S učitelkou jsem mluvila. Řekla mi, že je to složitý kolektiv a dlouho takový neměla. Sama mi řekla, že jsou škodolibí, neukáznění a tak. No jak říkám.. dcera ze školy pryč nechce. Na obědě sedí po čtyřech jenomže jednu kamarádku si dcera domluví - ta pozve svoji kámošku no a ta k sobě vezme dvě další… tudíž jsou čtyři a moje dcera zůstane sama. Prostě jí řeknou sedni si jinam my sedíme spolu. Ať neutíká na wc a nebrečí před nimi jsem jí říkala, aby se nestala terčem. Jinak dcerka chodí dobře oblečená, není nějak očividně jiná - ani předražené krámy, ani chudá.. snažím se držet nějaký zdravý střed. Na mimoškolní kroužek chodí, tam kamarádky má dvě.
@Anonymní píše:
S učitelkou jsem mluvila. Řekla mi, že je to složitý kolektiv a dlouho takový neměla. Sama mi řekla, že jsou škodolibí, neukáznění a tak. No jak říkám.. dcera ze školy pryč nechce. Na obědě sedí po čtyřech jenomže jednu kamarádku si dcera domluví - ta pozve svoji kámošku no a ta k sobě vezme dvě další… tudíž jsou čtyři a moje dcera zůstane sama. Prostě jí řeknou sedni si jinam my sedíme spolu. Ať neutíká na wc a nebrečí před nimi jsem jí říkala, aby se nestala terčem. Jinak dcerka chodí dobře oblečená, není nějak očividně jiná - ani předražené krámy, ani chudá.. snažím se držet nějaký zdravý střed. Na mimoškolní kroužek chodí, tam kamarádky má dvě.
Složité kolektivy jsou dnes všude. Deti jsou dravé, kritické, mají vysoké sebevědomí. S tím nic nenadelame. Vyhrávají ti nejsilnější . Třeba bude na 2.stupni lépe. Část odejde na gymnázia a kolektiv se promění.
@Kaileee píše:
tak za prvé snad není potřeba hned každou kamarádku ze školy tahat domů, když na to přijde, že jo…
A taky bych si o těch spolužačkách něco zjistila, než bych je začala házet do jednoho pytle a odmítat je jen ze „zřejmých“ (
) důvodů.
@pristelepe možná jsme se nepochopily, ale dcera s handicapovanou holčičkou normálně sedí, kamarádí, pomáhá jí… i u nás byla pohrát si. jen říkám, že to není to plnohodnotné samostatné přátelství, kdy lítají po venku, jezdí na kole či bruslích a tak. s Romkami normálně na obědě i sedí a povídá si, opět problém pouze v tom, že je nechci doma… a v té třídě celkově oni tak nějak ty vztahy mají zvláštní a jeden den se baví, druhý už ne. Proto bych ocenila někoho stálejšího na lítačku ven, hraní doma v zimě či výlet a pak i do té školy no.
@Kaileee píše:
Jenže s ní se nikdo jiný bavit nechce, takže bych po nich nos netahala. Svůj k svému.
@Mar__tanka1983 znám jejich rodinu, je to klasická romská rodina, žijící na velkém sídlišti a s mnoha dalšími… nebudu riskovat, že jednou si přijdou pohrát a podruhé vybílit barák. Bohužel to se může stát a navíc buďme upřímní ono tento můj postoj má většina rodičů - nejsme velkoměsto, ale maloměsto. Tady se nějaký multi kulti přátelství neuznává a jakmile se dcera začne paktovat s romy prostě jí zůstanou akorát ti romové a možná ani oni ne, protože mají sebe navzájem a nás bílé taky nevnímají jako nejlepší kamarády. Takže to k tomu. A otázku přátelství s romy jsem tady vůbec otevírat nechtěla šlo mi o tipy na lepší začlenění dcery.
Z toho co píšeš bych asi zasáhla proti přání dcery a dala ji na jinou školu… Podle mě si současnou situaci hodně zakládá na nějaký blok do budoucna… Ani ty nejmíň oblíbené děti u nás nechodily pravidelně brečet na záchod
Zapiš ji do skauta/turisťáku/vodáckého oddílu. Cíleně tam svoje členy učí budovat vztahy mezi sebou, překonávat obavy a tak. To že je dětská tam nikomu nebude vadit.
@Anonymní píše:
@Mar__tanka1983 znám jejich rodinu, je to klasická romská rodina, žijící na velkém sídlišti a s mnoha dalšími… nebudu riskovat, že jednou si přijdou pohrát a podruhé vybílit barák. Bohužel to se může stát a navíc buďme upřímní ono tento můj postoj má většina rodičů - nejsme velkoměsto, ale maloměsto. Tady se nějaký multi kulti přátelství neuznává a jakmile se dcera začne paktovat s romy prostě jí zůstanou akorát ti romové a možná ani oni ne, protože mají sebe navzájem a nás bílé taky nevnímají jako nejlepší kamarády. Takže to k tomu. A otázku přátelství s romy jsem tady vůbec otevírat nechtěla šlo mi o tipy na lepší začlenění dcery.
Začlenit se musí sama. Tobě taky nikdo kámošky nehledá. Koukni na to kritickým okem a určitě najdeš věci, proč se s ni kolektiv nebaví. Já moc na to, že všichni jsou špatní a nikdo s ni nechce kamaradit nevěřím. Tak ustrojena chodí normálně, není silná, tichá, úzkostná, trémistka, výukové obtíže. To vše snižuje popularitu. A deti jsou chytré a vycítí každou slabost.
Jasný, tak jestli víš, o jaké rodiny jde, tak v pořádku. Tohle já zase chápu (sama sem vyrůstala v takovém „ghettu“) a člověk byl opatrný, s kým se bavit a s kým ne. Já to myslela tak, aby sis nedělala závěry, aniž by si věděla, jak na tom jsou.
No a ostatní děti? Ve třídě jich bude okolo dvaceti, ne?
Jinak za mě, děti se nejlíp sčuchnou na hřišti. Takže i já, ač bydlím v příměstské části, tak na hřiště, na prolejzačky, na kolo chodíme do sídliště, kde syn chodí i do školy. Prostě aby byl co nejblíž těm, se kterými se chce přátelit (nebo bych já chtěla, aby se přátelil).
Podle mě je tvoje holčička v tomhle směru „hendikepovaná“ tím, že nebydlí v místě školy a nestýká se se spolužáky v přirozeným prostředí - při hře.
Mimochodem, přehlídla sem to, nebo kolik dcerce je?
Příspěvek upraven 06.03.19 v 16:22
@Paralenka červená píše:
Vzalas mi to z klávesnice.
Tam bude problemek jinde,ne v ostatnich dětech!