Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Hezký večer, mám syna kterému bude teď 6 let. Byl poprvé na táboře a říkal že se tam s ním bavil jen jeden kluk… Nikdo jiný. Teď jsem ho měla u sebe v práci a zjistila jsem že se s ním nikdo nebaví. A bohužel jsem zjistila proč.. on prostě všechny provokuje.. nadává jim. Dává jim různé dost trapné přezdívky.. šťouchá do jich…když mu řeknou ať toho nechá tak prostě on jde a udělá to zase.. přitom je to hodně šikovný kluk. Ve školce ho dost chválí. Říkají že je dost napřed a že kamarády má. Ale prostě teď jsem zjistila že prostě on se fakt chová hrozně.. nevím jestli je to věkem.. ale musím říct že jsem se za něj styděla
A jeho to trápí, že se s ním nikdo nechce moc bavit nebo to trápí spíš tebe?
@Magical-eyes píše:
A jeho to trápí, že se s ním nikdo nechce moc bavit nebo to trápí spíš tebe?
Mě. On jen konstatoval že se s ním kluci nechtěli bavit…ale bylo mu to fuk
Pro jeho dobro a budoucnost v kolektivu, kdybych zjsitila jak se chová, tak bych mu teda rázně domluvila.. Už neni ve věku batolete, už musí vědět, že se prostě neškodí..
@Janasas píše:
Pro jeho dobro a budoucnost v kolektivu, kdybych zjsitila jak se chová, tak bych mu teda rázně domluvila.. Už neni ve věku batolete, už musí vědět, že se prostě neškodí..
To já ale dělám. Říkám mu ty důsledky ale on podle mě si prostě myslí že se vždycky někdo najde kdo se s ním baví. Většinou jsou to ty děti se kterými se nebaví nikdo a jsou rádi za každého
@Anonymní píše:
To já ale dělám. Říkám mu ty důsledky ale on podle mě si prostě myslí že se vždycky někdo najde kdo se s ním baví. Většinou jsou to ty děti se kterými se nebaví nikdo a jsou rádi za každého
No a na co se vlastně ptáš? Asi to pošťuchování nedělá pořád, pokud učitelky nic takového nezaznamenaly… nebo je rafinovaný… Ale to by určitě prosáklo. Další věc, kterou sleduješ, že se syn baví s outsidery a nejspíš nechceš, aby mezi ně patřil. Ale uvědom si, že právě mezi nimi může najít toho pravého kamaráda. A co třeba nějaký sportovní oddíl, tam se ta týmovost podporuje, byl by součástí
@pristelepe píše:
Proč holčička s asistentkou není plnohodnotná kamarádka?Těmi cikánkami jsi to rozčísla úplně.
![]()
Možná tvoje dcera není plnohodnotná kamarádka zase pro ostatní deti.....
@pristelepe píše:
Proč holčička s asistentkou není plnohodnotná kamarádka?Těmi cikánkami jsi to rozčísla úplně.
![]()
Možná tvoje dcera není plnohodnotná kamarádka zase pro ostatní deti.....
Zvýrazněné jsem pochopila tak, že by se maminka bála nechat je samotné třeba někde ve městě nebo v nějaké herně, prostě by potřebovaly neustálý dozor, aby se něco nestalo. Jestli je ta holčička s asistentkou třeba pomalejší, tak by se mohlo leccos přihodit (zranění a tak). Zakladatelka to nemyslela špatně.
To s těmi cikány - upřímně, taky bych je k sobě do bytu netahala. Oni jsou prostě jiní a to máme cikánku jako rodinnou přítelkyni, se kterou si rozumíme a zveme ji na návštěvy/ oslavy atd. a je to fajn ženská. Ale prostě není každý takový. Zakladatelka asi ví, proč by je nezvala.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám dotaz ohledně dcery. Má 10 let a téměř denně si stěžuje na její situaci v kolektivu, ve zkratce nemá kamarády. Já sama jsem ve škole taky úplně neoplývala miliony kamarádů, ale pár lidí, se kterými jsem seděla na obědě nebo si povídala o přestávce jsem měla. No dcera je na tom o poznání hůř. Ze stejné vesnice je jedna holka, se kterou má i skříňku a jeydí spolu autobusem problém je, že je to do značné míry manipulantka a dceru využívá jak se jí to hodí - do školy s ní jezdí, protože jinak by musela sama, ale ve škole už se s ní téměř nebaví, protože tam má jinou kamarádku. Na obědě s ní sedí jen pokud nemá nikoho jiného. I o volné hodině ji odkopne a jde si ven jen s tou svojí kamarádkou. Dcera kvůli ní brečí každý týden i víckrát. Potom je ve třídě ještě holčička, která má nějaký problém a má k ruce asistentku. S tou si rozumí ovšem není to úplně „plnohodnotná“ kamarádka, se kterou by mohla jen tak sama lítat po venku a tak. Potom už se baví pouze se dvěma cigánkami a tam je asi zjevné proč to úplně neklape. Jednoduše to nejsou holky, které bych si s klidem pozvala domů nebo s nimi jela na výlet. Dcera chodí do dvou kroužků ve škole a jednoho mimo školu takže s dětmi v kontaktu je, ale stejně nemá nikoho s kým by trávila čas a budovala přátelství. Já sama bych to neřešila, ale ji to velmi trápí a já úplně nevím jak jí pomoct. Povahu nemá špatnou jen je svá a vedle jiných dětí možná ještě dětská - miluje Barbie a pořady pro menší děti - proto ji asi až tak neberou, ale zlá nebo podrazácká určitě není. Máte někdo zkušenost jak jí pomoct?
Ahoj zakladatelko, narazila jsem na tuto tvou diskuzi a chtela bych se zeptat, jestli mela situace nejaky vyvoj. Zlepsilo se to v dalsich rocnicich? Zmenila dcera skolu? Nebo je vse porad vicemene stejne?
Zajima me to proto, ze moje dcera prochazi necim podobnym a samozrejme se taky trapi. Rada bych ji nejak pomohla, ale jako rodic asi nemam moc jak.