Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, zakladam to téma, pac jsem nic podobného nenašla. jsem rok a půl po léčbě non hodgkinga, chemoterapie, antologni transplantace..nyní bychom chtěli s manželem miminko..máte s tím někdo zkušenost?
Dcera (21) je právě v léčbě. Má za sebou chemoterapii, teď probíhá ozařování. Během léčby jí chránili vajíčka injekcemi s tím, že cca dva roky po léčbě by mohla normálně donosit a porodit zdravé dítě.
@helposhel
dobrá onko literatura je na ONKOOKNO nebo LINKOS
Příspěvek upraven 21.02.14 v 12:59
Tak je to sice neco jinyho, ale treba ti to doda aspon nadeji. Muj pritel mel dva cykly chema a rok a ctvrt po konci chemoterapie jsme pocli detatko
je to zdrava holcicka
a ted je druhy na ceste…u zen je to asi trosku slozitejsi, ale ne nemozny. Prober to na onkologii, kde chodis na kontroly a oni ti poradeji, ze muzete, nebo treba radeji jeste chvili pockat nebo ti navrhnou nejaka vysetreni a pak je dobry v tehotenstvi navstevovat dobrpu genetiku.
Ahoj, já bych raději ještě nějaký čas počkala, zatímco zkoušela nějaké detoxikační přípravky. Člověk má ty sra*ky v sobě hodně dlouho, než se toho zbaví. Raději to prober s lékařem. Přeji hodně štěstí ![]()
Zapomněla jsem dodat, že se dcera léčí s Hodgkinem - což není totéž, co u tebe, ale je to blízko. A paní primářka nám řekla hned během první návštěvy, že počít zdravé dítě je dnes s touto dg běžné.
Teď si nejsem jistá, zkušenost s tím nemám, jen mám zkušenost s dárcovskými vajíčky. Ale vím že se poskytují i ženám po chemoterapii, tak mě napadá nechala sis zmrazit vajíčka?
Ahoj, mám takové tušení, že po chemo se musejí tak 2 roky počkat. Držím ti palce, jsi statečná ![]()
Moc Vám všem děkuji za reakce. Samozřejmě všechno konzultuji na Hematoonkologii v Olomouci a taky se svoji gynekoložkou.. Neříkám, že bychom chtěli miminko teď hned, jen mne zajímají vaše názory, zkušenosti.. při léčbě mi nedávali ani žádné injekce na ochranu vaječníků, ani mi nezamrazovaly vajíčka, nic.. když jsem se na to tenkrát ptala, dr mi odpověděl, že je to řešení na dlouho a raději by se hned pustil do léčby nemoci a že mají spoustu pacientek, které děti normálně mají.. Na gynekologii jsme s dr začaly řešit to že nemám MS, po ultrazvuku a kr. obraze mi zjistili, že mi nepracují vaječníky, dostala jsem injekce, dopolnky stravy, ale stale nic.. moje gynekolozka je teď nemocna, takže jak bude znovu ordinovat, tak to budeme řesit dál, říkala, že čím později se to řeší, tím je horší obnova MS..
Dobrý den, moc Vám držím palce, ať se vše podaří. Zavítala jsem na tyto stránky, neboť během 9 měsíců jsem měla tu čest se potkat s non hodgkinem i umělým oplodněním s darovanými vajíčky. Život je někdy opravdu krutý. Jednou nás to katapultovalo až pod samé dno a nyní snad stoupáme po 9 měsících vzhůru. I Vám ještě jednou mnoho štěstí.
Já jsem otěhotněla neplánovaně v poslední fázi ozařování (již těhotná jsem byla na dvou ozářkách). Hodně jsem váhala (i po konzultaci s lékaři), zda jít nebo nejít na potrat. Nakonec jsem podstoupila amnio na genetice, kde bylo vše v pořádku a mám zdravého syna. Ale je fakt, že tělo bylo dost vyčerpané už od druhé části těhotenství ( dva měsíce jsem ležela v nemocnici kvůli hrozící preeklapsii) a tělo je rozhozené pořád. Po porodu jsem dva roky.
@helposhel
Gratuluji k úspěšné léčbě
. Sama jsem měla hodgkingnův lymfom před 11 lety a stále jsem v remisi (jupíííí), takže moc dobře vím, čím sis prošla a procházíš. Bohužel já jsem se po léčbě rozváděla (bývalý to nějak asi neustál a našel si jinou), s novým partnerem se snažíme už 8 let a zatím se nám povedlo jen jedno přirozené těhotenství, které nedopadlo. Moje vajíčka už docházejí a kvalita nebude asi nijak valná.
Nevím kolik ti je (mě na hematologii předepsali na dva roky antikoncepci - že mimčo nejdříve po dvou letech od ukončení léčby), ale doporučovala bych nechat si udělat hormonální profil a AMH (udává počet zbylých vajíček), zároveň by asi bylo vhodné i imunologické vyšetření, zda se chemo a další na tobě nepodepsali i na reprodukční imunologii.
Držím moc moc palce. ![]()
@Otylka taky gratuluji k remisi
mě je 26let, manželovi bude 32let. dnes jsem byla na kontrole na gynekologii a dr mi předepsala NORETHISTERON, s tím, že pokud se dostaví ms tak mám hned druhý den cyklu přijít na krev na hormonální profil a že začneme se stimulscí(ovšem nevím přesně co to znamená) a pokud nic nepříjde tak mně pošle na vyšetření vaječníků, dělohu mám v pořádku, ale vaječníky vypadají malé.. teď mám ale dilema, tabletky Norethisteron mám brát 10 dní, ale nevím jestli ms má přijít po dobrání, nebo během braní, aby to třeba nevyšlo na víkend, kdy bych měla jít na tu krev… mám v tom trošku guláš… ![]()
@helposhel Moc gratuluju k uspesne lecbe.Sams za sebou nic podobneho nemam.
Menstruace urcite dorazi po dobrani Noretisteronu, behem brani ne. Jeste taky nedorazi hnedle, ale mysli az po 3 dnech.
Moc preju, at to s miminkem brzy klapne.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď