Dítě pod 3. percentilem

Anonymní
22.11.23 22:31

Dítě pod 3. percentilem

Dobrý den,
dcera se narodila plánovaným CS, vážila 3510 g. Z porodnice jsme odcházeli s dokrmem, kterého jsme se po dvou týdnech zbavili. Dcera se vždy nakojila, usnula, jako malá téměř nikdy neplakala. Ve 3. mesici začaly problémy u kojení - po několika minutách přisátí se začala kroutit, kopat nožičkama, plakat. Začaly se objevovat i hleny ve stolici. S doktorem jsme neustále řešili - i malé přibírání. Diagnóza - podezření na ABKM, alergii na vejce, hovezi, kureci, ořechy, čokoláda, doporučena eliminační dieta. Chodili jsme na převažování co 2 týdny. Od 5. měsíce přikrmuji zeleninou, od 6. i ovocnou přesnidavkou. Nyní je dceři 7 měsíců, na oběd sní 200 g zeleniny nebo masozeleniny, ráno celou přesnídávku. Kojim jinak po 2 hodinách, i v noci, to max po 3. Nyní dcera kaká už jen jednou denně, v nejhorším období to bylo po každém kojení, což bylo i 14× denně. Situace se dietou zlepšila, postupně jsme zavedli zpět vše krom vajec a čokolády, to jsem ještě nestihla vyzkoušet. Na poslední kontrole před 2 týdny vážila jen 6160 g :/ na 65 cm, je hrozne droboucká. Měla tedy největší váhovy prirustek od narození, za 2 týdny přibrala 280 g. Predtim to nebylo nic moc - týdne 100 g, někdy 150, jednou na váze dokonce stala. Doktor mi opakuje, ze já jsem taky drobná (165 cm). Jenže proste je pod percentilem :/ a jsem z toho na nervy. Teď jsem zkousela ji vážit na naši osobní váze (jako se mnou v náruči) a ukázalo mi to přírůstek zas jen 100 g za další 2 týdny. A přitom papá, kaká jen jednou… kojí se vždy tak, ze se odpojí sama (teď se tedy kojí jen 5 min…) miminkovskou váhu doma nemám a jsem za to ráda, vážila bych ji pořád a zbláznila se z toho… děvčata poraďte, co s tím, je to normální? Moc ne, když je pod tabulkama, co. Nemůže jí být ještě něco? Hrozím se nějakých syndromů :/ ale člověk by to aspoň rád věděl… jinak malá je hrozne od mala hodná, skoro nepláče… prosím poraďte.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30789
22.11.23 22:41

Pribira? Pribira… :hug: :hug: Nejstarsi dcera drobek nespavec nejedlik, ja jsem take drobna… V 6m mela 5960g, 61 cm, v roce 7.80 kg a 73 cm :nevim:, v 18m 8.80 kg a 76 cm. Do skoly sla s 16 kg a 110 cm. Je to sikovna holka, ale porad nejmensi ze tridy :nevim:. (Nejmladsi dcera nastoupila do 1.tridy s cca 125 cm a 23 kg, ta je zas pri druhem konci krivky. Taky ovsem od mala spase co vidi.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13749
22.11.23 23:32

Můj syn byl taky drobný, taky pod tabulkou, v roce vážil asi osm kilo. Přitom jedl poměrně dobře, kojil se také. Dodnes je takový, je mu už třináct let a váží asi 30 kg. Prostě málo jí. Výškově malý není, zatím ještě neprošel takovým tím pubertálním růstem :mrgreen:. Je zdravý, nemá žádnou alergii ani problémy.
Nestresuj se tím, nevadí, že je na spodu tabulky, důležité je, že nemá výkyvy, přibírá a nemá žádné trávicí problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
22.11.23 23:36

Nevím, jestli ti jde o váhu nebo o výšku?

Ohledně výšky - toto se tak do 3 let neřeší, dítě si roste „jak chce“, od 3 let si najde svoji výšku a tou si drží. Přečti si poradnu na www.rustovyhormon.cz, někdy tam podobné dotazy najdeš. Miminko se strašně špatně měří, záleží, jak ho sestra natáhne. Nepíšeš kolik měsíců dceři bylo, kdy ji naměřili 65 cm?

Já měřím 157cm, manžel 174cm, syn si 2 roky píchá růstový hormon. O výšce vím docela dost. :-)

Jestli tě trápí přibírání, tak to neřeš. Důležité je, aby byla spokojená. Někdo sní 2 knedliky a nemůže, někdo 8 a ještě by si dal. Neblbni. Moje prostřední a nejmladší dítě nejí klidně celý den, když jim to nechutná, tak nejí nebo jí „blbosti“ :-( :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18599
23.11.23 03:54
@Anonymní píše:
Dobrý den,
dcera se narodila plánovaným CS, vážila 3510 g. Z porodnice jsme odcházeli s dokrmem, kterého jsme se po dvou týdnech zbavili. Dcera se vždy nakojila, usnula, jako malá téměř nikdy neplakala. Ve 3. mesici začaly problémy u kojení - po několika minutách přisátí se začala kroutit, kopat nožičkama, plakat. Začaly se objevovat i hleny ve stolici. S doktorem jsme neustále řešili - i malé přibírání. Diagnóza - podezření na ABKM, alergii na vejce, hovezi, kureci, ořechy, čokoláda, doporučena eliminační dieta. Chodili jsme na převažování co 2 týdny. Od 5. měsíce přikrmuji zeleninou, od 6. i ovocnou přesnidavkou. Nyní je dceři 7 měsíců, na oběd sní 200 g zeleniny nebo masozeleniny, ráno celou přesnídávku. Kojim jinak po 2 hodinách, i v noci, to max po 3. Nyní dcera kaká už jen jednou denně, v nejhorším období to bylo po každém kojení, což bylo i 14× denně. Situace se dietou zlepšila, postupně jsme zavedli zpět vše krom vajec a čokolády, to jsem ještě nestihla vyzkoušet. Na poslední kontrole před 2 týdny vážila jen 6160 g :/ na 65 cm, je hrozne droboucká. Měla tedy největší váhovy prirustek od narození, za 2 týdny přibrala 280 g. Predtim to nebylo nic moc - týdne 100 g, někdy 150, jednou na váze dokonce stala. Doktor mi opakuje, ze já jsem taky drobná (165 cm). Jenže proste je pod percentilem :/ a jsem z toho na nervy. Teď jsem zkousela ji vážit na naši osobní váze (jako se mnou v náruči) a ukázalo mi to přírůstek zas jen 100 g za další 2 týdny. A přitom papá, kaká jen jednou… kojí se vždy tak, ze se odpojí sama (teď se tedy kojí jen 5 min…) miminkovskou váhu doma nemám a jsem za to ráda, vážila bych ji pořád a zbláznila se z toho… děvčata poraďte, co s tím, je to normální? Moc ne, když je pod tabulkama, co. Nemůže jí být ještě něco? Hrozím se nějakých syndromů :/ ale člověk by to aspoň rád věděl… jinak malá je hrozne od mala hodná, skoro nepláče… prosím poraďte.

Vždyť krásne přibírá a roste. Jsi prtava a myslíš, ze budeš mít obrika? Já mám 180 manžel ještě víc a holka se tvari, ze jde genama do tchyně co má 160. Je to takový prcek o hlavu menší než vrstevníci a neresim. A to se narodili s bráchou s vahou na chlup stejne 3610g. V půl roce měla 67 a 7,2 v 7,5m 67 Cm a 7,3kg. V roce 72 Cm a rovných 8 kg. Doktor neřekl ani popel. Má abkm. Mliko jela na tuny, jidlo začala futrovat až od 10m a 200g na oběd nedá ani v roce a půl. Bracha měl v půl roce 73 Cm a 7,5 kg a v roce 80/9,7. … furt si od sebe drží křivku nějakých 6cm a 2 kg. Me prijde, ze mas normální zdrave ditko a jen se stresujes. Na alergii jste přišli a to je hlavní. Okolo 3/4m už se nabirani zpomaluje. Oba mi první měsíc pribrali víc jak kilo za měsíc a od 3 už se to začalo lamat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85316
23.11.23 06:14

Ja jsem sama pod 3. percentilem 150 cm, syn 4 roky taky a akorat nas vsichni stresuji :roll: v lednu jdeme mozna do nemocnice, jen kvuli vysce, jinak je zdravy a vse v poradku. Radeji bych mela klid. Syn taky roste a pribira :nevim: roste stale v norme, dle nasich vysek, ale doktorum to nestaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15418
23.11.23 07:02
@blumen píše:
Ja jsem sama pod 3. percentilem 150 cm, syn 4 roky taky a akorat nas vsichni stresuji :roll: v lednu jdeme mozna do nemocnice, jen kvuli vysce, jinak je zdravy a vse v poradku. Radeji bych mela klid. Syn taky roste a pribira :nevim: roste stale v norme, dle nasich vysek, ale doktorum to nestaci.

A u tebe někdo v dětství řešil nedostatek růstového hormonu? Já bych byla ráda, že se k tomu teď přistupuje jinak a jde to případně řešit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
23.11.23 07:03

Mam obe deti spis pod 3.percentilem. jak vyskove, tak vahou. Teda vahou uz se starsi vylepsil.
Starsi byl dlouuho nejedlik. Ani to prso nepomahalo. Percentil si plus minus drzel, byl vesely, akcni az moc, na nemoci netrpel. Ze se narodil predcasne (2,12kg) tak nas chvili honili po doktorech. Nic nezjistila, ani hormon nepichame, tak proste tak.
Mladsi podobne. Ten mel teda taky abkm asi rok jsem mlecne nejedla a on taky ne. Tam uz nas nikde nehonili. Proste to tak je. Ted ma skoro 7 a 18kg, kdyz mu nechame kameni v kapsach.
Ja mam asi 162. Muj bracha si i chvili rustak pichal, manzel ma nejvic z rodiny, na vsechny strany. Tak v tom dela binec. Ale taky byl pry az do treti tridy nejmensi… Tak trochu doufam, ze starsi, kdyz uz je tretak se trochu vytahne, ale jinak krom sledovani vysky a vahy to neresime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.23 08:14

Děkuji vám všem moc za odpovědi. Jen mě napadá, nemůže to proste být mym mlikem? Já vím, ze neexistuje slabé mléko a podobně, co když ale moje mléko není tak kvalitní? Snazim se jist zdrave, ale cely život bojuji s lehkou nadváhou :nevim: Mám skoro 10leteho syna, ten ve třech měsících šel na UM, protože zhubnul 200 g od 6 týdnů. Po nasazení UM začal samozřejmě skokově přibírat. V roce 10,5 kg, nyní 145 cm, 38 kg, žádný drobek. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
72725
23.11.23 09:35
@Anonymní píše:
Dobrý den,

Hlavně klid :hug: náš mladý je jak ustřelene kecky, teď jsme slavili, že má ve 3 letech 12 kg a ukrutných 90 cm. Naše 8mesicni slečna má 10.5 kg a 72 cm :mrgreen: :lol: u nás Dr jen pravidelně měřila a vážila. Proporce má dobré, ale je pod 3.percentilem celou dobu, holt z něj dlouhán nebude :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1787
23.11.23 09:43

Však ti přibírá, neboooj.
Dokud nehubne je vše v pořádku.
Zkus třeba zařadit více nutriční prikrmy. Jestli to pohne trošku vahou. Mě to doporučovali u dcery a ona stejně do 15.mesicu byla droboucka.
Ale já sama mám 159 cm. Tak že je celá po mě. Od 15.mesicu se to zlomilo a je z ní suprcupr holka.
Jinak teď u syna 8 měsíců, 10,6kg a 84 cm. Ten zas bude za chvíli větší než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14684
23.11.23 10:10

Bud rada, ze mas rozumneho doktora, ktery neresi tabulky a nestresuje vas kecama, jak je dite podtabulkove. Vzdyt pribira krasne a na svoji vysku ma krasnou hmotnost. Tak je holt mala po tobe. A treba se jeste casem vytahne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.11.23 10:11

Můj syn osciluje kolem 3 percentilu a narodil se přitom veliký. Můžu se na hlavu stavět. Taky abkm. Podle pediatry to mléko prostě chybí. Taky jedl hodně málo. Ale prý roste, přibírá, percentil si drží, hezky kopíruje křivku, tak je to ok. Jenom ho mám cpát tuky - oříškové másla a tak. To jsem dělala a na poslední přehlídce ve 13m jsme se vyhrabali na 4 percentil. Teď jsem ho odstavila a vypadá, že se konečně rozjedl. Na druhou stranu v noci nejí nic a spí, takže to musí někde dohnat. Uvidíme na dalším vážení, jestli se to lepší. Ale je to taková žížalka, krušinka, pořád nemá ani 9 kg :(.

• Citovat
  • Upravit
222
23.11.23 10:11

Neboj se, bude v pořádku. Přibírá, to je hlavní. Genetika kvantitativních znaků funguje. Pokud jste s tatínkem drobní, tak s největší pravděpodobností budete mít drobné dítě. U nás doma je to naopak, tříměsíční dítě je výškou i váhou nad tabulkami a žádný lékař se nad tím vůbec nepozastavuje, protože vidí, jak jsem vysoká (a často se mnou je i vysoký manžel).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5944
23.11.23 11:13

Dcera měla v půl roce 68cm a 6,5kg.

Na její výšku mi ta hmotnost přijde v pořádku.
Je prostě jen drobnější :nevim:
Pokud přibírá, tak není co řešit.
Jinak 200g porci mi dcera nesní ani ve 2 letech. To jsem ráda, když sní 120g jogurt :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová