Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Viktorka33 píše: Více
nepochopila jsi to, opravdu mama, ktera se diteti nevenuje je v mych ocich horsi mama, ackoliv je mlada, nez stara mama, ktera ano. proste je uplne jedno, zda je mama stara nebo mlada, ale jaky ma k materstvi vztah. jedna ma znama ma kazdou chvili doma jineho strejdu, strida to tak po roce, dvou, detem je uz nact a vidim, jaky to ma na ne neblahy dopad (jedno dite ukoncilo stredni v prvaku a slo makat, druhe ma dvojku z chovani na zs, treti je jeste male), ona oproti mne mlada matka o 15 let. chci jen rici ze mlada matka se rozhodne nerovna lepsi matka nez starsi matka
@Valejka píše: Více
Přesně moje slova.
Já pořád doufám taky ještě v „zázrak“ zrozený doma, ale jelikož se nedaří přes rok (dcera v mých 37 přišla sama a skoro hned i z jednoho vaječníku
), tak jsem oslovila kliniku. Zatím jsme ve fázi čekání na výsledky vyšetření. Mně už něco našli - protilátky proti štítné žláze, tak to teď budu řešit, snad nebudou žádné další problémy. A i když budou, tak ať - aspoň víme, s čím bojujeme a ještě budeme. ![]()
Jinak pro zakladatelku - jsem ve skupině „Těhotenství a mateřství ve 40 letech a později“ na FB. Tam se mi zdá, z toho co čtu, že nejlépe těhotní ženy, které se rozhodly přirozeně bez kliniky a IVF, a nejlépe takové, kterým na tom zase tak moc nezáleží
Prostě si řeknou, že už (další) dítě tak moc nebo vůbec nechtějí, a buď se to povede nebo ne. A spíš to nejde těm, co to hrotí, jako já… jenže mně to nějak nejde vypnout no. Určitě kvůli tomu věku a ubíhajícímu času je dobré se nechat prohlédnout. (!) A v případě, že je vše fajn, tak se dá čekat na přirozený zázrak. Jsou tam takové, co jim to vyšlo nejen ve 43, 44…ale třeba i ve 46-47 letech přirozeně (ale jistě…to už je spíš rarita).
Chci jen dodat trochu vzpruhy ![]()
@taralevoe píše: Více
A dodala ![]()
Ja si to vyšetření plánuji po Novém roce. Ale faktem je, že jsou dny, kdy se dívám na nás - našeho psa, partnerovy děti a jsem šťastná tak, jak to je. Taky už nehlidam testy a ovulaci, to mě stresovalo. A skupinu bych ale navštívit mohla. Moc dekuju za naději a typy, kde jsou holky víc u spolecneho tématu než tu. Přeji, ať se dočkáte vytouženého, dalšího miminka
![]()
@Z81 píše: Více
Děkuji a vám přeji to samé. ![]()
Taky si někdy říkám, že jsem šťastná, jak to je, my tedy nemáme ani psa, ani další děti
ale máme malou a máme se rádi, až na drobné bouřky, které rychle pominou, asi jako všude.
A toho psa nebo kočku si asi časem prosadím
Bohužel manžel je po rodičích hodně na pořádek, tak moc zvířata nechce ![]()
Tu skupinu doporučuji, já se tam dozvěděla spoustu užitečných informací, třeba o tom, které doplňky stravy ve věku po 40 zlepšují kvalitu vajíček, tak jsem je začala brát. Jako jsem ochotná pro to udělat hodně, skoro vše
Změna stravy, cvičení a doplňky…a (!) jakž takž psychická pohoda a odreagování je asi takový základ. Ale spíš pořád doufám, že to ještě povede k přirozenému těhotenství. IVF nezavrhuji…ale v našem věku, když už je člověk samoplátce, jsou to prostě velké částky ![]()
Přeji hodně štěstí ![]()
@taralevoe IVF je cenový mazec i do 40let. Stihli jsme 2× IVF a po čtyřicítce byly už “jen” kety a jsme v tom i za přispění pojišťovny za 300tis. 🤦🏻♀️
@E.N.G.83 píše: Více
A promiň, že se ptám, ale těch 300 tis. je za KETy? A kolik pokusů? Je to mazec jako.
My chodíme do Gennetu v Liberci, máme ho nejblíž a tak na ta vyšetření jsou pečliví…já se IVF nebráním, kdyby bylo potřeba (akorát jsme dokončili ta prvotní vyšetření, čekáme na výsledky), ale jestli budeme chtít IVF, půjdeme raději jinam - asi spíš do Prahy, do státního CAR jako Apolinář nebo Podolí. I tak si asi víc než dva pokusy nebudeme moci dovolit
Takže pokud to nevyjde, tak už jedině přirozeně a budu se s tím muset nějak smířit, že už druhé prostě nebude (což se snažím občas připomínat i teď, aby mě to nějak nesemlelo).
Já jsem stejně stará jako ty, manžel o 10 let mladší. Naštěstí dcera, kterou máme je naše společná (přirozeně v mých 37/38)… takže manžel je spokojený i ve třech. To druhé chci trochu víc já, ale on to teda podstupuje kvůli mně.
I tak si ale musím přiznat, že to prostě už vyjít nemusí, a naučit se s tím žít.
Tobě to moc přeji, určitě je to víc než zasloužené štěstí ![]()
Já se vždycky, když něco takové čtu nebo slyším, akorat zamyslím nad tím, jak pořád bojujeme proti přírodě. Ale to je se vším okolo vyspělého lékařství. Otázka je kam až to zajde a jak nam to ta priroda vrátí - podle mě už teda vrací…
Nemyslím to zle, sama nevím, jak bych postupovala. Ja jsem měla v hlavě rozhodnuto, že kdyby to nešlo přirozeně, vložila bych energii do adopce. Mluvili jsme o tom hodně i s manželem a shodli jsme se na tom.
Držím ti pěsti.
@Aries6 píše: Více
proti prirode - mame nechat umirat nedonosene deti, nelecit rakovinu, nechat vse na prirozenem vyberu prirody?… jako opravdu?… dle meho neplodnost patri mezi civilizacni nemoce, jako kazda jina.
V dnesni dobe je uz ten vek normalni, dite bude chodit do skoly s detma, co budou mit stejne stare mamy. Taky se prodluzuje delka zivota, takze sance, ze se dockas vnoucat je porad vysoka. Prosla sem si vyse zminenym i nekolika potraty navic, chapu tu touhu. Za sebe muzu rict, ze bych do toho uz v tom veku nesla, ale je to proto, ze uz dve deti nastesti mam. Nicmene vstavani v noci k miminku bude nejspis o dost tezsi nez kdyby ti bylo o 10 let min. Kdybych byla na tvem miste, tak bych nejspis chtela taky. Drzim palce at se ti to povede tak jak si prejes ![]()
@taralevoe no ono pojišťovna přispívá tuším 38tis. na jedno IVF, ale neplatí nadstandardy jako oplození metodou icsi, prodlouženou kultivaci, mrazení embryí atd. Takže třeba u druhého IVF jsme měli na zamrazení 13 kousků, tak jen mrazení nás stálo 26tis. V ceně IVF je pouze jeden et/ket, každý další už si platíš 10 a více tisíc + léky, dojíždění a za 2,5 roku jsme opravdu na 300tis.
@Z81 píše: Více
Já jsem teď čerstvě těhotná ve 43,rodit budu ve 44 pokud vše dobře dopadne;anonym nikdo to zatim neví, beru to jako zázrak přirozeně…pokud bude dítko standardní jako ty předchozí tak se vstavani nebojím, už se budim i sama, asi starecka nespavost…
nejhůř jsem nesla vstávání jako mlada v 27…horší bude taková ta nonstop pozornost u akcniho batolete…ale náročný je to i pro mladý, to není jen o věku…