Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den všem ![]()
Moje dcera žije s mojí matkou, která jí má i oficiálně v péči. Mám právo na to, s ní být v kontaktu, či jí to moje matka může zakázat? Dceři bude zanedlouho 11, jestli je to nějak důležité. Díky moc ![]()
@Girlfromoutofspace Záleží, co je v rozsudku. Jak to mají ostatní, Ti moc nepomůže. Ten důvod, proč bylo dítě svěřeno do péče prarodičů je všude jiný.
Obecně ale je snaha, aby i přes tuto situaci měla dcera kontakt a mohla budovat vztah s vlastní matkou. Pokud už pominuly ty důvody a matka Ti s ní neumožňuje kontakt, požádej soud, určí styk, případně požádej o svěření do vlastní péče. Právo na kontakt s dítětem je i v případě, kdybys měla duševní onemocnění nebo mentální postižení. I v tomto případě je snaha zachovat kontakt mentálně postiženého rodiče se svým zdravým dítětem.
Takže pokud styk neumožňuje a v rozsudku to není upraveno, jednej.
@Girlfromoutofspace píše:
Dobrý den všemMoje dcera žije s mojí matkou, která jí má i oficiálně v péči. Mám právo na to, s ní být v kontaktu, či jí to moje matka může zakázat? Dceři bude zanedlouho 11, jestli je to nějak důležité. Díky moc
Záleží, co je v rozsudku ![]()
V ideálním světe bys měla kontaktovat OSPOD, aby ti pomohl navázat s dcerou kontakt.
Dobrý den všemMoje dcera žije s mojí matkou, která jí má i oficiálně v péči. Mám právo na to, s ní být v kontaktu, či jí to moje matka může zakázat? Dceři bude zanedlouho 11, jestli je to nějak důležité. Díky moc
Tak treba se tva matka boji, abys nebyla dcerce nebezpecna, tak proto ti styk nedovoli, coz je pochopitelne. Zalezi co je duvodem, ze ji ma v peci.
Urcite to res soudne a po uprave styku se to zlepsi.
A jak dlouho je u babičky? To taky může hrát roli.
O jaký typ péče se jedná? O péči jiné fyzické osoby než rodiče nebo o pěstounskou péči? V první řadě bych se obrátila na OSPOD, ten musí že zákona dítě svěřené do péče někoho jiného než rodiče sledovat a pravidelně navštěvovat. Rodič má právo na kontakt s dítětem, dítě má právo na kontakt s rodičem. Pokud není Vaše rodičovská odpovědnost v tomto směru omezena rozsudkem, nemá Vaše matka právo kontaktu bránit. Další věcí ale je, že existuje nějaký relevantní důvod, proč o dceru nepečujete Vy. Tudíž se zamyslet nad tím, zda Vaši matku k jejímu postoji nevede Vaše nežádoucí chování a tomu chování se případně vyvarovat.