Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No ono to je u dětí opravdu běžný a každá rada drahá. My sme s tím bojovali u syna roky. Teď je mu 6 a už je to o hodně lepší, ale i tak nechodí denně a někdy to je boj. Vyzkoušeli sme taky mraky věcí lactulosa, čípky, projímadlo, dětský klystýr.
Byli sme i na chirurgii a tam problémy vyloučili.
Lactulosu může brát dlouhodobě, takže pokud jí pomáhá tak ji dávej.
@JancaS84 píše: Více
Jé děkuji za odpověď. Aha. Mně pediatr říkal, že tu Laktulózu mám dávat 3 týdny a pak zkusit vysadit. Tak jsem se bála začít dávat znova.
Pomáhá na to nejhorší, ale úplně ok to také není. Tak ji zase nasadíme no.
@Anonymní píše: Více
Nám ještě hodně pomohlo tohle: https://www.drmax.cz/…balans-20x6g?…-a-léky_%28bee%29&utm_id=12492644129&gad_source=1&gad_campaignid=12492644129&gbraid=0AAAAADQWgQzpEHBwsZQF0pHp0jGeipPiM&gclid=CjwKCAjw5ZXQBhBdEiwAI5XVWalzeehwthtk7bY8k5×Wigay5P68D4_p9fkc843Qv2P5EyJeiSWCpRoCuQIQAvD_BwE
Ale je to až od dvou let, nepíšeš přesně kolik dceři je. Ale jinak on do toho musel nějak prostě mentálně dospět. Děti mívají anální období.
Ja to řeším už s druhým ditetem. U prvního pomohla skladba jídelníčku a zvýšit příjem tekutin. Osvedcily se svestky, merunky, ubrat mouku. Na nejhorší dat čípek, at se vykadi a nehromadi se to tam dal. Pak taky úprava stravy, aby se to neopakovalo. Stejne se to opakovalo, ale postupně z toho asi vyrostl, nebo nevim co. U dcery mam vypozorovane, ze ji to dela taky strava. Kdyz ji vic sladké, hutne, pečivo… a k tomu málo pije. Takze hledáme piti a ji hodne ovoce a zeleniny, kupuju znovu přesnídávky, mixuju smoothie…
Jak to myslis s tim análním obdobím? Samozrejme, vim o čem mluvis, ale co to ma společného se zácpou a tvrdou stolici? Ptám se protoze dcerka ma taky občas tvrdší bobky a vetsinou kazdy den nekaka a to spojení, ktere jsi napsala me zaujalo
@Dn0712 píše: Více
No, že tu stolici schválně zadržují. Pak jsou z toho tvrdý bobky atd.
A myslela si, ze to závisí s análním obdobím podle Freuda? Nebo jsem to spatne pochopila? ![]()
No má teprve 16m, ale když to tak čtu, tak to asi bude na dlouho, tak si to uložím. Děkuji
@Midaku píše: Více
No ona mi moc pít nechce. Teprve nedávno začala pít něco jiného než um, tak jsem ráda alespoň za těch 200ml vody co dá. Nechce ani slazené ![]()
Mouku jsme právě hodně omezili, protože jsem měla za to, že jí to způsobuje právě pečivo. Má ho ráda. Ale na doporučení pediatra dávám jen celozrnné a to max obden. Bílé pečivo už vůbec, ale mouku má i ve vařeném jídle no…
Každopádně měla týden, kdy jsme ji dávali jen samé projímavé věci a stejně byla úplně zabetonovaná ![]()
Co Forlax? Syn byl tedy starší, když začal mít problémy se zácpou, ale tenkrát byl na něm několik týdnů a jen s ním dokázal normálně bez bolesti chodit na záchod. A jak si časem začal věřit, že to nebolí, tak jsme postupně snižovali dávky, až jsme vysadili úplně a bylo po zácpě.
Já dávám macrobalans, stolice je měkčí a dobře se dítě vykaká. A hlavně musí kakat častěji, jinak stolice zatvrdne a obtéká. Já to mám jak nekonečný souboj s dcerou. Projímadlo už bere 2 roky.
Vhodnější než laktulóza bude makrogol (např. Forlax). Při přetrvávání obtíží neškodí vyšetřit hormony štítné žlázy a screening celiakie (EMA, anti-TTG, navíc hladinu IgA).
Prosím nemáte někdo zkušenost?
Už začínám být zoufalá.
2× jsme byli u pediatra, ale napsal nám jen Laktulozu a poradil co dávat/nadávat.
Dcera má fakt vyloženě tvrdou stolici. Začala jsem dávat tedy 2× 1PL laktulozy.
Stolice je tedy lepší, ale stále hutná a dcera musí hodně tlačit. Teď jsem ji na 3 dny vysadila a opět hrozný pláč u kakání.
Stravuje se řekla bych celkem dobře.
Například včera:
Ovesná kaše s nastrouhanou hruškou Švestková přesnídávka
Půlka celozrnné bagetky s lučinou
Vývar + květákové placky
Bílý jogurt s marmeládou
Těstoviny s hovězím a zeleninou
Nějaké křupky…
200ml vody + 500ml UM
Omezila jsem bílé pečivo, rýži, banány a takové ty sladké jogurty, ale prostě nic. Žádné zlepšení a já už nevim
Už to trvá měsíc a přeci nemůže být pořád na Laktuloze…
Pediatr je v tomto laxní a bere to jako normální problém u batolat.