Dlouhodobá zácpa u batolete

Anonymní
14.5.26 09:14

Dlouhodobá zácpa u batolete

Prosím nemáte někdo zkušenost?
Už začínám být zoufalá.
2× jsme byli u pediatra, ale napsal nám jen Laktulozu a poradil co dávat/nadávat.

Dcera má fakt vyloženě tvrdou stolici. Začala jsem dávat tedy 2× 1PL laktulozy.
Stolice je tedy lepší, ale stále hutná a dcera musí hodně tlačit. Teď jsem ji na 3 dny vysadila a opět hrozný pláč u kakání.

Stravuje se řekla bych celkem dobře.
Například včera:
Ovesná kaše s nastrouhanou hruškou Švestková přesnídávka
Půlka celozrnné bagetky s lučinou
Vývar + květákové placky
Bílý jogurt s marmeládou
Těstoviny s hovězím a zeleninou
Nějaké křupky…
200ml vody + 500ml UM

Omezila jsem bílé pečivo, rýži, banány a takové ty sladké jogurty, ale prostě nic. Žádné zlepšení a já už nevim :nevim:
Už to trvá měsíc a přeci nemůže být pořád na Laktuloze…
Pediatr je v tomto laxní a bere to jako normální problém u batolat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35970
14.5.26 09:26

No ono to je u dětí opravdu běžný a každá rada drahá. My sme s tím bojovali u syna roky. Teď je mu 6 a už je to o hodně lepší, ale i tak nechodí denně a někdy to je boj. Vyzkoušeli sme taky mraky věcí lactulosa, čípky, projímadlo, dětský klystýr.
Byli sme i na chirurgii a tam problémy vyloučili.
Lactulosu může brát dlouhodobě, takže pokud jí pomáhá tak ji dávej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.26 09:48
@JancaS84 píše: Více

Jé děkuji za odpověď. Aha. Mně pediatr říkal, že tu Laktulózu mám dávat 3 týdny a pak zkusit vysadit. Tak jsem se bála začít dávat znova.
Pomáhá na to nejhorší, ale úplně ok to také není. Tak ji zase nasadíme no.

• Citovat
  • Upravit
35970
14.5.26 10:15
@Anonymní píše: Více

Nám ještě hodně pomohlo tohle: https://www.drmax.cz/…balans-20x6g?…-a-léky_%28bee%29&utm_id=12492644129&gad_source=1&gad_campaignid=12492644129&gbraid=0AAAAADQWgQzpEHBwsZQF0pHp0jGeipPiM&gclid=CjwKCAjw5ZXQBhBdEiwAI5XVWalzeehwthtk7bY8k5×Wigay5P68D4_p9fkc843Qv2P5EyJeiSWCpRoCuQIQAvD_BwE
Ale je to až od dvou let, nepíšeš přesně kolik dceři je. Ale jinak on do toho musel nějak prostě mentálně dospět. Děti mívají anální období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8800
14.5.26 12:59

Ja to řeším už s druhým ditetem. U prvního pomohla skladba jídelníčku a zvýšit příjem tekutin. Osvedcily se svestky, merunky, ubrat mouku. Na nejhorší dat čípek, at se vykadi a nehromadi se to tam dal. Pak taky úprava stravy, aby se to neopakovalo. Stejne se to opakovalo, ale postupně z toho asi vyrostl, nebo nevim co. U dcery mam vypozorovane, ze ji to dela taky strava. Kdyz ji vic sladké, hutne, pečivo… a k tomu málo pije. Takze hledáme piti a ji hodne ovoce a zeleniny, kupuju znovu přesnídávky, mixuju smoothie…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2712
14.5.26 13:06

Jak to myslis s tim análním obdobím? Samozrejme, vim o čem mluvis, ale co to ma společného se zácpou a tvrdou stolici? Ptám se protoze dcerka ma taky občas tvrdší bobky a vetsinou kazdy den nekaka a to spojení, ktere jsi napsala me zaujalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35970
14.5.26 13:09
@Dn0712 píše: Více

No, že tu stolici schválně zadržují. Pak jsou z toho tvrdý bobky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2712
14.5.26 13:11

A myslela si, ze to závisí s análním obdobím podle Freuda? Nebo jsem to spatne pochopila? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.26 13:32

No má teprve 16m, ale když to tak čtu, tak to asi bude na dlouho, tak si to uložím. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.5.26 13:37
@Midaku píše: Více

No ona mi moc pít nechce. Teprve nedávno začala pít něco jiného než um, tak jsem ráda alespoň za těch 200ml vody co dá. Nechce ani slazené :nevim:

Mouku jsme právě hodně omezili, protože jsem měla za to, že jí to způsobuje právě pečivo. Má ho ráda. Ale na doporučení pediatra dávám jen celozrnné a to max obden. Bílé pečivo už vůbec, ale mouku má i ve vařeném jídle no…

Každopádně měla týden, kdy jsme ji dávali jen samé projímavé věci a stejně byla úplně zabetonovaná :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3085
14.5.26 17:55

Co Forlax? Syn byl tedy starší, když začal mít problémy se zácpou, ale tenkrát byl na něm několik týdnů a jen s ním dokázal normálně bez bolesti chodit na záchod. A jak si časem začal věřit, že to nebolí, tak jsme postupně snižovali dávky, až jsme vysadili úplně a bylo po zácpě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5932
14.5.26 18:46

Já dávám macrobalans, stolice je měkčí a dobře se dítě vykaká. A hlavně musí kakat častěji, jinak stolice zatvrdne a obtéká. Já to mám jak nekonečný souboj s dcerou. Projímadlo už bere 2 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
14.5.26 20:39

Vhodnější než laktulóza bude makrogol (např. Forlax). Při přetrvávání obtíží neškodí vyšetřit hormony štítné žlázy a screening celiakie (EMA, anti-TTG, navíc hladinu IgA).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí