Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim,
Moje dcera 9 měsíců už plazi od 6 měsíce (už trochu začínala v 5) hned jsem to řešila s fyzio a prý vše ok. Tak jsem teď v 9 měsíci kontaktovala jinou fyzio pro druhý názor, a poslala nás uvolněnu na osteodynamiku.
Když byla mimi tak měla diastazu a pupeční kýlu ale vše se prý spravilo a tak si říkám jestli to nemůže být tím že nefunguje hluboký stabilizační systém? Jediné co za ty 4 měsíce teď udělala nového tak že se přitáhne a jde do kleku to je tak celý, 4 měsíce vlastně nic a všem to přišlo v pohodě a já už jsem z toho celkem v panice, sama nejde na 4, nesedí neleze. V pozicích je jen když ji tam dám sama. Prosím je tu někdo kdo byl ve stejné situaci? Kdy se vám dítě rozlezlo? Mělo případně pak nějaké následky skrz dlouhodobý plazení?
Nevím, jestli tě ve tvém konkrétním případě můžu uklidnit, ale moje prostřední dcera úplně přeskočila fázi lezení a z plazení a kutálení sudů začala rovnou vstávat a chodit. Teď jí bude 9, vůbec žádné následky nemá
A nejmladší zase se neplazil, pouze válel sudy (pro něj to bylo rychlejší) a z toho se rozlezl po čtyrech. Taky bez následků na kráse ![]()
Já mám teprve první 4m dítko. Ale jsem fyzio, ne tedy dětská… Ale v dětském vývoji se orientuji. Lezení a rovnému sedu by měl předcházet kvalitní šikmý sed (laicky - v šikmém sedu se to v hlavičce propojí a dítě„zjistí“ jak má lézt). Takže bych se zaměřila na trénování šikmého sedu - hračky do vyšších míst, víc nutit hrát si v šikmém sedu, klidně přes vaši nohu, na klíně držet v šikmém sedu, samozřejmě střídat strany… To podpoří jak lezení, tak slabší břišní svaly. Dlouhodobé plazení určitě není úplně dobré. Někdy to i dýl trvá větším dětem než se rozlezou - musí jakoby víc natrénovat ty svaly, aby „se unesly“. Podpořila bych ten šikmý sed. I když to vypadá, že to s lezenim nesouvisí… Souvisí to velmi ![]()
Starší se mi od 6 do 11 měsíců výhradně plazila, občas tedy pérovala na kolínkách, ale pak zase rozplácnout a plazit, pak se jednoho krásného dne postavila a začala chodit, jen tak
Zatím žádné následky nevidím.
Mladší je teď v lezoucí fázi. Taky se kolem šestého měsíce začala plazit, tak jsem čekala, že na tom bude stejně. Nene, od osmi měsíců lezeme po čtyřech. Každý to má jinak a každé dítě má svůj vlastní speciální postup a svoje tempo <3
Chodila jsem se synem na rhb a co si pamatuju, tak plazit by se mělo mimino tak měsíc, měsíc a půl, pak už by mělo přejít na lezení.
Jo a já i můj muz jsme ty děti, co lezení přeskočili a od puberty řešíme záda. Nejsme v okoli sami.
Taky se maly plazil tak tri mesice. Chodil i na fyzio pravidelne a trenovat mel prave uz zminovany sikmy sed a z nej jako prolezani do kleku a lezeni. Kdyz uz toto slusne zvladal, zacali jsme zkouset motivovat k lezeni hrackami a rukou pod briskem, aby sebou nemohl placnout na zem a doplazit se a do par dni lezl.
Dej si do vyhledavace Jak podpořit dítě v lezení. Jakou máte podlahu? Pokusit se zařídit neklouzaci povrch. Dávat před dítě překážky, které musí prelezat, třeba tvoje nohy, podporovat hru v kleku.
Moje starsí dcera se třeba vůbec neplazila, začaly jsme Vojtovku a do měsíce začala lézt, sedla si přes šikmý sed, ale plazení nebylo.. ![]()
@JunkieLucy píše: Více
Dobry den dekuji, šikmý šeď ano trénujeme nyní tenhle měsíc dost intenzivně a zatím porad nic… ono je ten problém že se ani na tom boku nezastaví tak to dost trénujeme
@Verun777 píše: Více
Dobry den dekuji, šikmý šeď ano trénujeme nyní tenhle měsíc dost intenzivně a zatím porad nic… ono je ten problém že se ani na tom boku nezastaví tak to dost trénujeme taky…
Když jde ze šikmého sedu na na lezení a má tendenci lézt tak mám ruku pod hrudnickem ale úplně cejtim jak tlačí dolů
@lucynka25 píše: Více
Tak to je celkem ideálni ze neplazila ale rovnou lezla tak by to měl být
@Hibou píše: Více
Mame vinyl, protiskluzové kalhoty máme… ale pokud je dítě připraveno na ležení tak ano kluzká podlaha ničemu nevadí
@starfish_at_night píše: Více
Tak to už jedem takhle měsíc skoro a furt nic 🤦♀️
Dneska jsem se dívala na fotky, plazit se začal krátce po půl roce a lozit začal pak až cca v 11m a pak zase dlouho lozil, dalších 5 mesicu. Vstával od 8m.
Za mě, když porovnám mé dítě a dítě kamarádky, obě holčičky 8 týdnu od sebe, tak typ podlahy má dost vliv: plovoučka=jen plazení a pak brzká chůze, ovšem ve stylu šíleného šmatlání, koberce=velmi dlouhá fáze lezení a chůze později, ale zdravým způsobem.
A jak tu bylo zmíněno, důrazně bylo doporučeno pediatrou i v batolecím cvičení instruktorkou - důležité je hlídat správné sezení!
Dala bych aspoň někde koberec a dobrý nápad se mi zdá klást překážky, at´ se musí snažit vzepřít na všechny 4. Tím posílí svaly a páteř, vyladí si stabilitu pro pozdější chůzi. ![]()