Dlouhodobé plazení, kdy vám začalo dítě lézt?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
35
29.1.26 19:17

Dlouhodobe plazení

Zdravim,
Moje dcera 9 měsíců už plazi od 6 měsíce (už trochu začínala v 5) hned jsem to řešila s fyzio a prý vše ok. Tak jsem teď v 9 měsíci kontaktovala jinou fyzio pro druhý názor, a poslala nás uvolněnu na osteodynamiku.
Když byla mimi tak měla diastazu a pupeční kýlu ale vše se prý spravilo a tak si říkám jestli to nemůže být tím že nefunguje hluboký stabilizační systém? Jediné co za ty 4 měsíce teď udělala nového tak že se přitáhne a jde do kleku to je tak celý, 4 měsíce vlastně nic a všem to přišlo v pohodě a já už jsem z toho celkem v panice, sama nejde na 4, nesedí neleze. V pozicích je jen když ji tam dám sama. Prosím je tu někdo kdo byl ve stejné situaci? Kdy se vám dítě rozlezlo? Mělo případně pak nějaké následky skrz dlouhodobý plazení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2997
29.1.26 19:35

Nevím, jestli tě ve tvém konkrétním případě můžu uklidnit, ale moje prostřední dcera úplně přeskočila fázi lezení a z plazení a kutálení sudů začala rovnou vstávat a chodit. Teď jí bude 9, vůbec žádné následky nemá :lol: A nejmladší zase se neplazil, pouze válel sudy (pro něj to bylo rychlejší) a z toho se rozlezl po čtyrech. Taky bez následků na kráse :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
676
29.1.26 19:39

Já mám teprve první 4m dítko. Ale jsem fyzio, ne tedy dětská… Ale v dětském vývoji se orientuji. Lezení a rovnému sedu by měl předcházet kvalitní šikmý sed (laicky - v šikmém sedu se to v hlavičce propojí a dítě„zjistí“ jak má lézt). Takže bych se zaměřila na trénování šikmého sedu - hračky do vyšších míst, víc nutit hrát si v šikmém sedu, klidně přes vaši nohu, na klíně držet v šikmém sedu, samozřejmě střídat strany… To podpoří jak lezení, tak slabší břišní svaly. Dlouhodobé plazení určitě není úplně dobré. Někdy to i dýl trvá větším dětem než se rozlezou - musí jakoby víc natrénovat ty svaly, aby „se unesly“. Podpořila bych ten šikmý sed. I když to vypadá, že to s lezenim nesouvisí… Souvisí to velmi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
29.1.26 19:45

Starší se mi od 6 do 11 měsíců výhradně plazila, občas tedy pérovala na kolínkách, ale pak zase rozplácnout a plazit, pak se jednoho krásného dne postavila a začala chodit, jen tak :D Zatím žádné následky nevidím.

Mladší je teď v lezoucí fázi. Taky se kolem šestého měsíce začala plazit, tak jsem čekala, že na tom bude stejně. Nene, od osmi měsíců lezeme po čtyřech. Každý to má jinak a každé dítě má svůj vlastní speciální postup a svoje tempo <3

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18205
29.1.26 19:56

Chodila jsem se synem na rhb a co si pamatuju, tak plazit by se mělo mimino tak měsíc, měsíc a půl, pak už by mělo přejít na lezení.
Jo a já i můj muz jsme ty děti, co lezení přeskočili a od puberty řešíme záda. Nejsme v okoli sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1518
29.1.26 20:08

Taky se maly plazil tak tri mesice. Chodil i na fyzio pravidelne a trenovat mel prave uz zminovany sikmy sed a z nej jako prolezani do kleku a lezeni. Kdyz uz toto slusne zvladal, zacali jsme zkouset motivovat k lezeni hrackami a rukou pod briskem, aby sebou nemohl placnout na zem a doplazit se a do par dni lezl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4051
29.1.26 20:25

Dej si do vyhledavace Jak podpořit dítě v lezení. Jakou máte podlahu? Pokusit se zařídit neklouzaci povrch. Dávat před dítě překážky, které musí prelezat, třeba tvoje nohy, podporovat hru v kleku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22796
29.1.26 21:39

Moje starsí dcera se třeba vůbec neplazila, začaly jsme Vojtovku a do měsíce začala lézt, sedla si přes šikmý sed, ale plazení nebylo.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
29.1.26 22:13
@JunkieLucy píše: Více

Dobry den dekuji, šikmý šeď ano trénujeme nyní tenhle měsíc dost intenzivně a zatím porad nic… ono je ten problém že se ani na tom boku nezastaví tak to dost trénujeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
29.1.26 22:15
@Verun777 píše: Více

Dobry den dekuji, šikmý šeď ano trénujeme nyní tenhle měsíc dost intenzivně a zatím porad nic… ono je ten problém že se ani na tom boku nezastaví tak to dost trénujeme taky…
Když jde ze šikmého sedu na na lezení a má tendenci lézt tak mám ruku pod hrudnickem ale úplně cejtim jak tlačí dolů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
29.1.26 22:16
@lucynka25 píše: Více

Tak to je celkem ideálni ze neplazila ale rovnou lezla tak by to měl být

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
29.1.26 22:18
@Hibou píše: Více

Mame vinyl, protiskluzové kalhoty máme… ale pokud je dítě připraveno na ležení tak ano kluzká podlaha ničemu nevadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
29.1.26 22:19
@starfish_at_night píše: Více

Tak to už jedem takhle měsíc skoro a furt nic 🤦‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6592
30.1.26 00:06

Dneska jsem se dívala na fotky, plazit se začal krátce po půl roce a lozit začal pak až cca v 11m a pak zase dlouho lozil, dalších 5 mesicu. Vstával od 8m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
30.1.26 10:15

Za mě, když porovnám mé dítě a dítě kamarádky, obě holčičky 8 týdnu od sebe, tak typ podlahy má dost vliv: plovoučka=jen plazení a pak brzká chůze, ovšem ve stylu šíleného šmatlání, koberce=velmi dlouhá fáze lezení a chůze později, ale zdravým způsobem.
A jak tu bylo zmíněno, důrazně bylo doporučeno pediatrou i v batolecím cvičení instruktorkou - důležité je hlídat správné sezení!
Dala bych aspoň někde koberec a dobrý nápad se mi zdá klást překážky, at´ se musí snažit vzepřít na všechny 4. Tím posílí svaly a páteř, vyladí si stabilitu pro pozdější chůzi. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí