Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Přeju krásný, i když deštivý, den a mám dotaz. Jak je to s půjčkou, kdy si veme muž půjčku během manželství a pak ji nesplácí. Bude ji splácet manželka, že? A pokud si veme půjčku během manželství a potom se rozvedou a on ji nebude splácet, tak potom ji taky bude platit ex-manželka? A naposledy pokud se rozvedou a pak si chlap veme půjčku a nebude ji splácet, bude ji muset platit ex-manželka? Prý je nějaká ochranná lhůta 3 roky od rozvodu. Děkuju za odpovědi.
Olga
Hloupé je, že si manžel/ manželka mohou vzít půjčku a ten druhý o tom nemusí vůbec vědět (což se často děje).
Půjčka vzniklá za manželství padá na oba.
Půjčka po rozvodu manželství je záležitostí jen jednoho.
Půjčka vzniklá za manželství je záležitostí obou manželů, půjčka po rozvodu je záležitostí jen jednoho.
Děkuju. Mě právě mamka říkala, že podle novely je tam ochranná lhůta 3 roky od rozvodu, tak chci vědět.
Co já vím, tak do tří let od rozvodu musí být podán návrh na vypořádání společného jmění manželů
ale pozor, to, že je zodpovědný jen jeden z manželů, platí skutečně až od rozvodu - jeden z manželů nabírá půjčky do rozvodu a třeba prokazatelně bydlí jinde a s jiným a stále je zodpovědný i druhý z manželů (přítel na to doplatil).
@Ivan PPZ píše:
Hloupé je, že si manžel/ manželka mohou vzít půjčku a ten druhý o tom nemusí vůbec vědět (což se často děje).
Půjčka vzniklá za manželství padá na oba.
Půjčka po rozvodu manželství je záležitostí jen jednoho.
Měla jsem zato, že to je pouze do výše 300 tisíc. Nad 300 tisíc musí dávat souhlas oba manželé.
@karfice píše:
Měla jsem zato, že to je pouze do výše 300 tisíc. Nad 300 tisíc musí dávat souhlas oba manželé.
Ano, nad tri sta tisic je potreba podpisu obou, ale dve tis si chlap (nebo zena) vzit klidne muze ![]()
@karfice píše:
a hlavně dnes jde půjčit najednou na spoustě míst a dohromady to nakonec může dát mnohem víc
i bez souhlasu manžela
@AninaEli píše:
a hlavně dnes jde půjčit najednou na spoustě míst a dohromady to nakonec může dát mnohem víci bez souhlasu manžela
Tak, tak
myslim, ze CELKOVE zavazky bez souhlasu druheho z manzelu by nemely presahnout dejme tomu dvacet tisic… ![]()
@Barca12345 píše:
Tak, takmyslim, ze CELKOVE zavazky bez souhlasu druheho z manzelu by nemely presahnout dejme tomu dvacet tisic…
No a i to by bohužel, například v případě chronického hráče, bylo moc
![]()
@AninaEli píše:
No a i to by bohužel, například v případě chronického hráče, bylo moc![]()
![]()
Myslim dohromady… uz mas sam jednu pujcku v KB, my ve Sporce uz ti nedame… nebo tak ![]()
Naši se budou rozvádět. Konečně, jenom dobře pro mamku, i když ji to dlouho trvalo, než se rozhoupala. Azjišťovala si u nějakého známého, který se v tom prý vyzná, že podle novely zákona, bude muset splácet i dluhy, které udělá otec do 3 let po rozvodu. Což mi příjde jako blbost.