Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@Anielka Já mám spíš tu 40, možná teď po porodu ještě krapet víc..nevím. Už koukám na bazar na nošení dětí na FB, ale nevím, jestli tu velikost 6..asi jo že?
@jamoni Ja uvazu i petku (DH a KSK), ale musim davat uzel na RS.. a je to nepohodlny. S sestkou se mi vaze lip.
Ja vazala první se 7 a jsem podobne postavy jako ty, bylo pro me jednodušší zkoušet to s delším než jsem se naučila dotahovat, ale stačí ti 6 ![]()
@Any11 píše:
@Hoa Mai Za mne teda kycle jsou u kolibky to nejmensi, nejvetsi riziko vidim v uduseni ditete.
Chtěla bych se prosím zeptat kolik dětí se udusilo? Zajímal by mě nějaký odkaz na toto téma? A jestli ve vertikálu toto nehrozí? Nebo jaká je alternativa nošení malého dítěte když mu zatím ne zcela vyhovuje vertikál Díky
@maamaja Pocty nevim. Majitelka vbavlnce.cz (velka propagatorka noseni a ma blog o noseni, organizuje kurzy k vazani satku) psala, ze zna nejake pripady v CR, ale pocty nepsala. V zahranici je pripadu vic.
Ve vertikalu to nehrozi, protoze dite neni v poloze, kde by si utlacovalo dychaci cesty. Asi jedina moznost se kolebku dobre naucit a dite dobre polohovat.
@maamaja bohužel ti počty nenapíšu, jelikož je neznám, ale můžu ti říct, že můj syn přežil 7 měsíců nošení v kolébce, vertikál taky neměl rád. Jak píše @Any11, je nutné se úvaz dobře naučit (ale to platí o všech úvazech) a nevázat to dítě tak, aby tam bylo smotané jako v kozelci - tzn. zadek moc nízko, nožičky moc vysoko, brada narvaná na hrudníku. Když si to představíš, tak tělo miminka by nemělo být ve traru písmene V, ale mělo by mít tvar rohlíku, půlměsíce atp.
Je to individi. Kolebka je rposte rizikova z vicero duvodu (verim, ze uz je tu nekdo vypsal) V bavlnce jsem pracovala setklaa jsem se s maminkou, ktere miminko v satku prestalo dychat (resuscitovali, zachranili) bylo to kvuli prehrati.
Ve vertikalu toto nehrozi. Kolebku bych nezkousela vubec. Ano jsou vyjimky kdz mimino kolebku preferuje a pak je to na rodici, zda si troufne nebo bude dal vazat verikalne.
mmch podivejte se v jake poloze se „klokankuji“ nedonosenci. ![]()
Ergo nosítka - mám Beco - mívají ještě takovou nástavbu, jako stříšku přes hlavičku, ale já v něm nosila až od 3, 4 měsíců a přes zimu jen doma, a to už hlavičku samozřejmě dávno udržela, takže vertikálně, ale moc dlouho mi v tom stejně nevydržela. Nosicí bundu jsem neměla. Spíš jsem pak na ven začala využívat až zjara od cca pul roku, když jsme začali chodit na cvičení, vodit staršího do školky, na kroužky a všude byly schody. Nebo jsem je řešila přenosnou vložnou taškou do kočáru, např. k dr., když mě měli vyšetřovat, což by s nosítkem na sobě nešlo. Přes léto byla taky spíš v kočárku - z nosítka jsme byly zapařený obě. Na podzim jsem si pak pořizovala takovou zateplovací kapsu na nosítko z Outdoor kids, ta by se určo dala použít i s nošením v kolíbce. Pak nemusíš mít mimi pod bundou…