Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky ![]()
Ráda bych se vás zeptala, do kdy si myslíte, že je vhodné dávat dětem na večeři kaši? Dávám maličké (14měs) kaši (lžičkou) každý večer, mléčnou, s různými příchutěmi. Zatím jí docela chutná. Když ji nesní celou, udělám ji pak do lahve. Právě mi dochází zásoby, tak uvažuji, jestli má cenu kupovat další. (kupuji vždy ve velkém). Jakou máte zkušenost?
Pokud už nedáváte kaši, co jiného? To samé co na snídani, t.j. pečivo a něco k tomu??
Ráda bych, aby měla dostatek mléčných výrobků, pořád trochu kojím, k tomu má v noci sunar (250ml), přes den jogurt (cca 150ml), tak myslím, že to je snad ok (má být tuším 500ml mléčných výrobků za den).
Předem díky za rady a zkušenosti.
Já bych to nechala, pokud to malé vyhovuje, ale…malá mi ve vašem věku vypila denně kolem litru mléčných výrobků - mlíko a kaši (dlouho pila z lahve). Kaše dávala 300ml! a hodinu až dvě na to ještě 250ml UM. Tak jem měla pocit, jestli jí nepřejídám a navíc se mi to zdálo fakt hodně, tak jsem oboje omezila, někdy jsem to prostřídala - na spaní kaši nebo UM.
Pak jsem to začala omezovat a sem tam dostane polívku, někdy zas pečivo s něčím (miluje sýry), někdy kaši. poslední dobou mi moc kaši nechce, ani když jí má jíst sama. takže jí dostane občas. Ale dopřeju jí to. Záleží, co vám bude vyhovovat.
G
Ahoj, můj čtyřletý syn snídá kaši dodneška. Několikrát jsem zkoušela převést ho na chleba, ale dopadne to pokaždé stejně. Chleba dá jen 1/4. A pak má hlad. Zatímco kaše sní celou misku a je pěkně „nastartovaný“ na cestu do školky. Jo, a kaše dělám ty ze zdravé výživy - neslazené do Oves milk, někdy malinko přisladím fruktózou nebo třeba kousky banánu. Ty s příchutěmi (Hami a pod.) mu nikdy nechutnaly.
Takže bych to nechala na dítěti. ![]()
Vhodné je to dokud Vám to vyhovuje. Malá baští kaši na večeři od 4m a vypadá to že ještě dlouho bude, nejdřív sme měli mléčné teď od 1r kupuju nemléčné a dělám je s obyčejným mlíkem. A na snídaňi má UM a pak většinou musli s obyčeným mlíkem nebo cokoli jiného s mlíkem.