Do kdy láhev s dudlíkem?

243
15.11.06 14:23

Do kdy láhev s dudlíkem?

Ahoj,
mrňous (sedm měsíců) má jasno: jí se zelenina dopoledne, ale pak už nic jiného ani nikdy jindy.
Zkoušela jsem všelicos: různé chutě, různě lžičky, přidat do ovoce nebo kaše mateřský mlíko, zkusit mu dát do mateřskýho mlíka stopové množství čehokoli, jeden hrníček, jiný hrníček… vidí mě, jak se blížím s něčím v ruce a už zavírá pusu, asi ho díky tomu odnaučím na dudlík, protože si pro jistotu nechce vzít ani ten :D
A i v různé časy, když je najedený, když je hladový, uprostřed jídla… dítě tvrdohlavější matky ;)
Vystresovaný zjevně nijak není, prostě si trpělivě počká s pusou na zámek, až mě to přestane bavit, a pak se zabývá opět vlastními záležitostmi.

Mno, takže jsem usoudila, že budeme muset přeci jenom proti všem předsevzetím na:,–(it kojeneckou láhev, naučit ho z ní pít MM, a pak to začít míchat… říkám si ale, jestli už na to není přeci jenom velký. Do kdy tak pijí děti z lahve, než už by se opravdu měly odnaučit?
Nebo existuje ještě nějaká finta, kterou jsme nevyzkoušeli? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
15.11.06 14:45

Rasiko , v tomto věku nevidím na kojenecké láhvi nic špatného. Sice se píše, že od půl roku učit pomalu na hrníček - ale kéž by byly všechny děti podle příruček (chraň bůh) :D . Radim má skoro 2 roky a kojeneckou láhev používáme pořád na pití UM. Potřebné množství, tj. 240ml 2× denně (ráno k snídani a večer) by z normálního hrníčku nevypil.
Odnaučování čaje a vody nám trvalo asi do 18 měsíců. Radim zkoušel pitíčka všech tvarů, barev, druhů a velikostí, tekoucí, netekoucí… slámkové… (ve chvíli beznaděje zkoušel pít čaj i z velké skleněné půlky :oops: :roll: :wink: Nakonec jsme skončili u obyčejných flaštiček od Jupíku, Kubíku a Rajce, menší množství pije normálně z hrníčku. Celkem málo pije, a tak mi bylo jedno z čeho, hlavně ať pije. :D

K jídlu: Kromě zeleninky (aspoň, že tu jí :wink: ) bych přidala jen jeden ovocný příkrm podávaný ve stejnou dobu. Pokud nechce, nabídla bych mu jen čaj nebo vodu. Dobrovolně žádné dítě neumřelo hlady. Pravda - trochu drsné, ale pokud už jsi vyzkoušela skoro všechno??? Jinak pořád je poměrně dost času na pravidelné jídlo. Některé děti jsou jen na MM do konce 7. měsíce.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
15.11.06 14:56

Jejda, tak to máme ještě čas, to je fajn :-))
Ovoce bych přidala ráda, hlavně proto, že z té zeleniny má hrozně tuhou stolici a dělá mu to potíže… a kaši ještě raději, protože mé zlaté, celou noc spící dítko se začalo budit na jídlo a nebaví to ani mě, ani jeho :D Ale prostě cvak, a nevezme si, maximálně si lízne, aby věděl, čím ho mučím tentokrát. Odpoledne si nedá ani svůj milovaný špenát, a to je co říct :-))
Plašit nechci, čas ještě má (i když doktorka nás honí, že už by jako fakt měl ;-)), spíš je to třeba kvůli tomu kadění a spaní.
Mírně vyhladovět jsem už taky párkrát zkoušela, ale je pak nepříčetný a nespolupracuje už vůbec… myslím totiž, že hlavně ještě nepochopil, že je to jídlo ;) I tu zeleninu jí jenom dokud mu nedojde, že se mu něco mele v puse, a to rovná se hlad, takže konec experimentů s tím divným zeleným a jde se jíst :D
(A nejlepší je stejně ten despekt v oku a hluboká trpělivost, s jakou na mě kouká, kdy už jako mě přestane bavit tajtrdlíkovat s tou lžící… :D)

Btw: pár dní jsem zkusila i metodu „mám málo mlíka“ (na to mi stačí pít míň jak tři litříky za den), ale nechytil se, bídák, akorát jsme pořád krmili a byla jsem jak vyždímaný citrón… :D A přitom jsou ty přesnídávky a kaše tak dobrý, já to po něm slíznu raz dva :D A mrňous se zájmem přihlíží a olizuje se, truhlík… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
15.11.06 15:50

Ahojky, tak muj kluk pije ze vseho, hrnek avent, rajec, normalni skklenicka atd. Ale na UM mleko jedine lahev s dudlikem, z niceho jineho to nevypije, tak mu ji nechavam zatim, z hrnecku by to nevypil, tak nevim, snad s ni nepujde do skoly :lol:
 m+m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
15.11.06 17:04

papani

Nevim, jak to bude u vas, ale my meli problem v 6 mesicich naucit na lahev s dudlikem (predtim pouze kojena), tak jsme radeji venovali trpelivost uceni se s hrnickem s pititkem. No a za 3 tydny umela krasne papat.
Co se tyka odmitani prikrmu - kazde ditko ma „svuj cas“ a kdyz budes trpelive nabizet kazdy den (ale nenutit!), urcite si po nekolika dnech da prvni lzicku :)

Hodne stesti, Nakala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
15.11.06 17:11

No jo, ale trpělivě nabízet jednu lžičku tu s hruškou, tu se švestkou, sedm týdnů už mi začíná připadat krapet dlouho :D Teda, trpělivosti mám dost ;) Ale to kadění…
Beztak mám podezření, že by si i dal, ale že ho baví pozorovat, co zase vymyslím… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
15.11.06 19:58

Tak jestli máte problémy s kadění - rozhodně některé ovoce a pití (čaj, zředit šťávu, voda - ono bude jedno z čeho, hlavně ať pije). Na kaši bych byla opatrná - Radima totálně betonovala a na spát po ní celou noc - :lol: :lol: :lol: Ani omylem. Takže se u nás večerní kaše dělala víc jak 2 měsíce po zavedení příkrmů (zeleninu i ovoce jsme jedli více méně bez problémů, něco chutnalo víc a něco méně), byla to nemléčná do speciálního mléka ( diagnóza alergie na bílkovinu kravského mléka) - spíš polokaše. Taky z láhve, jen větší dírka, připravovaná poměrem 240ml UM a 2 lžíce nemléčné (rýžová nebo rýžovokukuřičná) kaše - Hami nebo Sunarka (jiné mu nejely).

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
15.11.06 21:14

Já si taky nemyslím že na láhvi je něco špatnýho … mi jí máme i na čaj i na UM .. i když na čaj bych už pomalu ráda najela na nějaký hrnek. Ale Jája je schopen se napít i z lahvičky od Jupíka i když mu to sem tam teče krapet kolem :-))

Ale já se optám taky … jak mám sakra to dítě naučit jíst??? Teda jíst … sváči baští ukázkově .. někdy sní míň někdy víc - banán, jogurt, přesnídávku, někdy s piškotem, někdy mu smíchám jogutr s přesnídávkou … Ale obědy jsou bída… To vezme pár lžiček a dost. Už jsem zkoušela i normál kaši bramborovou, baští kolínka … polívky ty jako nee, a už vůbec ne takový ty miminovský rozmixovaný :cry: … a když už do něj teda něco dostanu tak pár lžiček a dost.Takže pak vypije svejch 200 ml mlíka a je to. Tak nevím jestli mu ho nemám dávat vůbec … vždycky pár dní zkouším dávat oběd a když jako nic tak pár dnů počkám a zas najedu … ale je to porád stejný …

Andělka

• Citovat
  • Upravit
1829
15.11.06 21:43

Ahoj Rasiko.

Tak nevím, jestli jsem to pochopila dobře… 8O
Jde o to, že kojíš, a snažíš se zavádět příkrmy? Zeleninu baští a do ovoce se zatím moc nehrne?

Myslím, že v sedmi měsících zatím stačí, že jste nahradili jednu mléžnou dávku zeleninovým nebo masozeleninovým příkrmem. No a místo druhé mléčné dávky zkoušíte ovoce, které mu teda asi moc nejede, ale vážně je to o zkoušení a zkoušení a zkoušení.

Nechápu, proč mu chceš MM dávat do lahve s dudlíkem. Chceš přestat kojit? Nebo jde o to, aby pil i jiné tekutiny než mlíčko? Kojeným dětem většinou to, co si vezmou od mámy stačí. Matýsek (nyní 18M), od začátku bohužel na UM, je s tekutinami také na štíru, ráno a večer vypije svoji lahev UM a přes den pocucává čaj. Pocucává… Tak do 60ml, prostě do něj víc nedostanu, i kdybych se na hlavu stavěla a musím to tak holt brát. UM pije z aventí láhve s dudlíkem, čaj z hrnku s brčkem.

Tak nevím, z čeho by měl to mlíko pít? Najde se tu alespoň jedno stejně staré dítko, co taky pije mlíko ještě z láhve s dudlíkem? :-)

Hanka a Matýsek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.11.06 22:09

muj syn pije z lahve ješte všesti letech cha cha jen mlíko večer ale říká že to nesmíme nikomu povedet ale pěestat s tím prej nehodlá tak doufám že s tou lahví nebude ješte maturovat.

• Citovat
  • Upravit
1762
15.11.06 22:27

Já bych asi dudlík nezaváděla. Obě holky dostaly hrnek od aventu se zelenou hubičkou (ale byly starší, tak by možná byla lepší ta bílá) a sunar z něj pijí ještě dneska.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
15.11.06 22:54

tak my mely Avent flasky na mliko s dudlikem a na stavy jsme zacaly s bilym pitkem a pak presly na pitko zelene. Ale je to uz davna historie…
Kamaradka svemu chlapeckovi ve dvou a pul letech dava piti do Avent flasky s dudlikem dosud, pije normalni neredene krabicove dzusy a uz v tomhle veku ma ctyri kazy.
V chytrejch knizkach pisou od roka pomalu prechazet na piti z „hrnicku“, otazka co si kazdy od hrnicku predstavuje - moje kamaradka prave ten Avent s dudlikem :roll:

• Citovat
  • Upravit
243
16.11.06 20:18

Anděla: no jo, jíst… šla jsem cestou, že přizpůsobujeme rytmus tomu, jak mu to samotnýmu vychází. A je jak hodinky :) Ale oběd nám tam taky nesedí. Tu zeleninu, největší jídlo dne, baští defacto ke svačině, k obědu si jenom tak mírně cucne, a pravda, další „svačinu“ má zase pořádnej hlad (i když toho mého vytouženého ovoce si sotva lízne ;)) - takže nás asi čeká ta samá otázka :D A následuje zase jedno malé, a pak velké jídlo… :)

HaLuMa: odstavovat ho nechci, jde opravdu čistě jen o to, že má hrozně tuhé bobky a hodně ho bolí, když je tlačí, a kolikrát musíme sáhnout po trubičce. A přitom by to pár lžic švestek vyřešilo, to vím z toho, když jich omylem někdy těch pár lžic snědl :)
Tak jsem vymyslela rafinovaný plán: naučit ho z flašky (protože hrníček je ve značné nelibosti ;)) pít MM, a postupně do něj přidávat něco, aby na konci byla kupříkladu ovocná šťáva, nebo řiďoučká přesnídávka… a myslím, že jak by si zvykl na tu chuť, že přejít na lžičku už by nebyl problém. Ale hlavně ta stolice…

Anonymní: v šesti letech? :D Náhodou, představa, jak nervózní spolužáci do sebe lámou své první vodky před příchodem k maturitní komisi, zatímco ten tvůj tiskne pod kravatou láhev s dudlíkem, má něco do sebe :D
Má aspoň všechny zuby křivý, hrozný předkus a vytahaný pysk, ať je to patřičně výchovné? :D

Halka, Hanka1: taky bych raději počkala, až by přišel hrníčku na chuť, než to do něj lámat tak pokoutními způsoby… ale když si vezmu pro a proti, lepší flaška a normální kadění, než hrníček třeba za dva měsíce a pořád trubička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.11.06 23:29

Holt mít díte je pro nekoho zřejme vedecký projekt já nekterý veci proste neřešim jo a zuby má krásný a rovný

• Citovat
  • Upravit
243
22.11.06 16:29
Anonymní píše:
Holt mít díte je pro nekoho zřejme vedecký projekt já nekterý veci proste neřešim jo a zuby má krásný a rovný

Super :D
A ju, taky se nestačím divit, co se kolikrát „řeší“ a nikdy nevím, jestli jsem takový kliďas, nebo laxní matka-Herodes… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí