Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mimochodem, jak to děláš s nádobím pro prcka? Já třeba lahvičky stále sterilizuji, ale lžičky a misku paradoxně umyji jen pod tekoucí vodou a nevadí mu to… ![]()
Andílek Pája píše:
Malýmu je 9,5M, dávám kohoutkovou, ale převařuju. Někde jsem četla, že by se mělo převařovat do roka. Ale těch BY SE MĚLO a NEMĚLO je spousta a ne vždy se dodržují… Zkus to a uvidíš. Já osobně na to zatím odvahu nemám, převaření mě nestojí téměř žádný čas…
Tak mně převařovat nevadí, ale abych nepřevařovala do 3 let a pak zjistila že stačí do roka (bráno s nadsázkou) ![]()
Andílek Pája píše:
Mimochodem, jak to děláš s nádobím pro prcka? Já třeba lahvičky stále sterilizuji, ale lžičky a misku paradoxně umyji jen pod tekoucí vodou a nevadí mu to…
Všechno myju vodou, sterilizuji jen před prvním použitím. Myslím, že to stačí, stejně leze po zemi a olízne kde co v tom bych problém neviděla.
lúlinek píše:Andílek Pája píše:Tak mně převařovat nevadí, ale abych nepřevařovala do 3 let a pak zjistila že stačí do roka (bráno s nadsázkou)
Malýmu je 9,5M, dávám kohoutkovou, ale převařuju. Někde jsem četla, že by se mělo převařovat do roka. Ale těch BY SE MĚLO a NEMĚLO je spousta a ne vždy se dodržují… Zkus to a uvidíš. Já osobně na to zatím odvahu nemám, převaření mě nestojí téměř žádný čas…
Taky mi to nejak extra nevadi, ale kolikrat zjistim, ze nez chci male delat mliko, varil si pritel kafe a je voda jeste silene horka a tak… tak uz se s tim moc necrckam! ![]()
Převařovala bych jen vodu na UM kojenci, který ještě nepřijde do kontaktu s nevyserilizovanými věcmi (hračky, podlaha…). Oboum dětem jsem dávala nepřevařenou vodu od počátku příkrmů. Z kohoutku. Voda z kohoutku mi vzhledem ke skladování přijde bezpečnějšéí. Co se týká dusičnanů, tak limity WHO pro kojeneckou vodu se shoduje s normami pro vodu z kohoutku v ČR. Akorát ČR má limity pro kojeneckou vodu přísnější. Asi bych zvážila pkojeneckou vodu u dítěte plně na UM, které vypije té vody větší množství.Ale dítě, které jen zapíjí příkrmy vypije řádově desítky mililitrů, takže absolutní množství dusičnanů i z kohoutkové vody je nižší, než u kojence, které vypije litr UM připraveného z kojenecké vody.
Ahojky maminky. Andrejce jsou 4 měsíce. Vodu převařuji a sterilizuju lahvičky každý den. Jsme na UM a dávám jí pít fenyklový čaj.