Do školky dříve?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27008
7.9.11 13:34
Jana206 píše:
Je to plně v kompetenci ředitelky a kapacity školky. Některé školky neberou na 5 dní v měsíci vůbec, na 4 hodiny denně jen velmi omezený počet dětí(jak naše školka)..

Upřímně - myslím si, že školku potřebují více zaměstnané maminky než maminky čerstvě tříletých dětí na mateřské dovolené..
Navíc, s tříměsíčním miminkem a v sezoně chřipek bych malé batole nedala do školky ani omylem.
Nemáš nějakou jinou možnost v okolí? Kroužek pro děti?

To, že dítě od 3 let potřebuje kolektiv a bůhvíjaké zvykání je nesmysl - aspoň podle mého názoru a zkušenosti. Starší a zralejší dítě snáší nástup do školky lépe a je menší šance, že se později v předškolním věku vrátí adaptační potíže(jak tomu bývá často u jeslových dětí a dětí, které musely nastoupit do školky brzy).

s tím nesouhlasím ne každé 3 leté je malé na školku nám nebyli ani 3 když nastupoval a vyloženě do školky chtěl nikdy neplakal že tma nechce nic takového dokonce i v neděli vstával že tma chce jít a kamarádka co má podobně starou holčičku zas naopak kdyby tam dala malou loni plakala by jí společnost ještě nechtěla ale letos už jo každé dítko je jiné ,některé děti nepotřebuje 5 jiné je třeba od 3 potřebuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
7.9.11 13:34
Jana206 píše:
Je to plně v kompetenci ředitelky a kapacity školky. Některé školky neberou na 5 dní v měsíci vůbec, na 4 hodiny denně jen velmi omezený počet dětí(jak naše školka)..

Upřímně - myslím si, že školku potřebují více zaměstnané maminky než maminky čerstvě tříletých dětí na mateřské dovolené..
Navíc, s tříměsíčním miminkem a v sezoně chřipek bych malé batole nedala do školky ani omylem.
Nemáš nějakou jinou možnost v okolí? Kroužek pro děti?

To, že dítě od 3 let potřebuje kolektiv a bůhvíjaké zvykání je nesmysl - aspoň podle mého názoru a zkušenosti. Starší a zralejší dítě snáší nástup do školky lépe a je menší šance, že se později v předškolním věku vrátí adaptační potíže(jak tomu bývá často u jeslových dětí a dětí, které musely nastoupit do školky brzy).

To jestli potřebuje kolektiv je velmi individuální - některé děti tu potřebu mají ve 2,5 letech, některé až v 5. K nám do školky chodí chlapeček, předškolák, už tři roky a ještě nikdy tam nespal po obědě, prostě nechce - maminka je doma a nepracuje tudíž nemá problém vyzvedávat. Kluk má starší sestru a ta zase bývala ve školce mezi prvníma a odcházela poslední (přestože tehdy byla matka doma s druhým dítkem), prostě to tak chtěla a jak bylo třeba jít dřív (třeba k lékaři) byla nešťastná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.11 13:38

Přesně tak - malá je společenská, moc se těší a má tam i kamarádky, co se s nimi vídá venku, musela jsem ji odtrhovat, když nás paní ředitelka tak pěkně vyprovodila…
Myslím, že by nástup zvládla, určitě lépe, než když bude doma miminko a jen ona bude muset pryč…

• Citovat
  • Upravit
4118
7.9.11 13:38

Byla jsem odmítnuta jako ty. Já si netrvala na svém, malého jsem pak rovnou hodila do vody. A jsem ráda.
Dětí je dneska fakt hodně a učitelky s tímhle postupným zvykáním moc nesouhlasí. Musí mu potom stát za zadkem a ony potřebují věnovat se i ostatním.
Dítě prý musí chodit do školky celý měsíc v kuse aby si zvyklo.
Maty byl po prvním týdnu ve školce nemocnej a pak nechápal, proč se tam jako má vracet, nebyl schopnej pobrat, že je to už nafurt :nevim:
Když bych ho dala jen na jeden den v týdnu, chápal by to jako kroužek :nevim: A po třetích narozeninách bych mu to horko těžko vysvětlovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.9.11 13:44
Ywett píše:
Byla jsem odmítnuta jako ty. Já si netrvala na svém, malého jsem pak rovnou hodila do vody. A jsem ráda.
Dětí je dneska fakt hodně a učitelky s tímhle postupným zvykáním moc nesouhlasí. Musí mu potom stát za zadkem a ony potřebují věnovat se i ostatním.
Dítě prý musí chodit do školky celý měsíc v kuse aby si zvyklo.
Maty byl po prvním týdnu ve školce nemocnej a pak nechápal, proč se tam jako má vracet, nebyl schopnej pobrat, že je to už nafurt :nevim:
Když bych ho dala jen na jeden den v týdnu, chápal by to jako kroužek :nevim: A po třetích narozeninách bych mu to horko těžko vysvětlovala.

S tím souhlasím. U nás se nepodporuje 5 dní v měsící, ani pobyt matky ze začátku ve školce( i když to bylo ve 2 případech dítěte pod 3 roky vyjímečně dovoleno).

5 dní v měsíci ne proto, že činnost ve školce je systematická, pracuje se s tématickými okruhy. Pro režim malého dítěte je třeba z hlediska organizace a pochopení lepší, když chodí do školky „každé pondělí“, ale pro učitelku to tak výhodné není, za týden se už dělá něco jiného..Ve finále je rozhozené i dítě.Hledí na činnost jako tele na nová vrata a za týden zase. Dvou ani tříleté dítě není schopné většinou se bez potíží po týdnu zapojit, jakoby nasednout do rozjetého vlaku. To zvládne až předškolák 4 nebo 5 let.. Školky u nás, které tyto děti berou(je to vyjímečné,nejsou kapacity, ale znám ten případ), tak upřednostňují posledních 5 dní v měsíci a v návaznosti prvních 5 dní v měsíci..Dítě je pak ve školce 10 dní a dlouhá pauza..K čemu toto je?

Co se týče pobyt matky, přestřižení pupeční šňůry stejně jednou musí proběhnout, pobyt matky to jen oddaluje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
7.9.11 13:49

u nás mi ve školce ředitelka říkala, že pokud vezme 1 dítě na 4 hodiny, tak to je jako by měla 2 normálně. Sice to nechápu, ale proto ti asi říká, že nemá kapacitu. Jakmile ti dcerka nastoupí na celý den, tak s tím problémy nebudou. A jak někdo říká, že by k miminu dítě do školky nedal, tak je to nesmysl. Když budeš mít dítě ve 2tř. školky a narodí se ti mimino, tak taky dítě doma nenecháš aby domů něco nepřineslo. Prostě dvě děti jsou náročnější na všechno a to druhé se nehýčká tak jako to první - chodí se s ním od narození ven - nákupy, školka, kroužky.....ať je zima nebo vedro; druhý sourozenec nemocný… to prostě neovlivníš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.9.11 13:50

Jinak nemám nic proti kroužkům pro děti před 3 rokem nebo krátce po 3. roce, které nebyly přijaty do školky..Dcerka si teď taky jeden vyzkouší - s tetou z MC, kam chodíme už rok, hodinku a půl jednou týdně, beze mne..S kamarádem..

Je to koncipováno skutečně jako kroužek, všechny děti na stejné úrovni, ne že jedno přijde jak už jsem psala do utvořeného kolektivu a rozjetého vlaku..
Budou mít výtvarnou činnost, hudební činnost, svačinku a pohybovou hru..Baví ji to, v MC to zvládá,s „tetou“ je zvyklá pracovat, tak uvidíme..
Ale kdyby to neklaplo, vůbec to nebudu hrotit. Do školky půjde nejdřív příští rok v září nebo až koncem listopadu, po 4. narozeninách. Ještě se rozhodnu podle své situace a možnostech školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
7.9.11 13:52

Místo možná ve školce zajištěné máte(i když mě udivuje,že nemusíte už od září platit školné,všude jinde to tak je),ale ředitelka nemá povinnost vás vzít dřív než budou malé tři roky.
Vem si,že učitelka má ve třídě 25-28 dětí a jen tak jí tam „na zvykačku“ šoupnou pár dvouleťáků navíc :roll:
To by musela stát za zadkem jen jim a co pak ti ostatní(píšu z vlastní zkušenosti,jsem učitelka)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.9.11 13:53
ynax píše:
u nás mi ve školce ředitelka říkala, že pokud vezme 1 dítě na 4 hodiny, tak to je jako by měla 2 normálně. Sice to nechápu, ale proto ti asi říká, že nemá kapacitu. Jakmile ti dcerka nastoupí na celý den, tak s tím problémy nebudou. A jak někdo říká, že by k miminu dítě do školky nedal, tak je to nesmysl. Když budeš mít dítě ve 2tř. školky a narodí se ti mimino, tak taky dítě doma nenecháš aby domů něco nepřineslo. Prostě dvě děti jsou náročnější na všechno a to druhé se nehýčká tak jako to první - chodí se s ním od narození ven - nákupy, školka, kroužky.....ať je zima nebo vedro; druhý sourozenec nemocný… to prostě neovlivníš

To je něco jiného! Pozor na to..Předškolák většinou už má silnější imunitu, nedotáhne domů kde co a tady jasně vyvažuje benefit předškoláka nad rizikem pro mimino..Kdežto u ani ne tříletého batolete, které ještě nemá vyvinutou imunitu, adaptace na školku může nadělat taky pěknou paseku,má dělat co samo se sebou, mi nikdo nevymluví, že větší je riziko..Benefit nevidím..Navíc mám zkušenost s mladším stále nemocným dítětem doma, když syn byl ve školce prvním rokem - neříkám, že to byla jediná příčina, ale to nejlepší, co jsem mohla udělat, nedávat ho v době chřipek do školky. Školní docházka je povinná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
7.9.11 13:56

Souhlasím s Janou. Týdení téma je i u nás ve školce. Teda až po prvních 14ti dnech září, které si učitelky nechávají volnější na zvykání těch nejmenších.
Děti mají celotýdenní úkoly, jeden výrobek třeba dělají postupně, každý den část. V pátek pak hrdě Maty nese domů „ptáčka z ponožky“ nebo věší do prostoru šatny na obdiv svůj „horkovzdušný balón“.
Dítě, které budu mít ve třídě 5 dní v měsíci nechám tak maximálně vymalovat „taťku šmoulu“ :nevim:
Navic pořád se mluví o adaptaci dítěte, ale co ty ostatní děti, které nemají možnost mít maminku ve školce u sebe? Nerozhazuje to náhodou režim celé třídě?
Pokud jste tady některá učitelka s kladnými zkušenostmi v tomto případě, umlaťte mě argumentama, ráda se poučím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.11 13:57

Jako já jsem ráda, že nás vezmou aspoň od té zimy ,ale to odmítnutí bylo tak nečekaně tvrdé, že mě to docela zarazilo - proto jsem se chtěla zeptat na názor ostatních :nevim:

• Citovat
  • Upravit
44193
7.9.11 13:57

A vůbec, co se týče těch „zvykaček“, tak z vlastního pozorování to vidím jako „prioritu“ vesnických školek..Ve městě na to jednak nejsou ve školkách kapacity a taky, maminky s dětmi z města mají spoustu možností sociálního a kulturního vyžití - mateřská centra, cvičení v sokole pro nejmenší, dopravní hřiště, knihovna pro děti a tam pořádané akce pro nejmenší, cvičení, které organizují různá soukromá centra a mnoho dalšího.. A v neposlední řadě dětská hřiště, parky..

Maminky z vesnice bohužel tuto možnost nemají, proto asi cítí větší potřebu dát dítě „do kolektivu“. A taky školka někde „v zapadákově“ si potřebuje naplnit kapacitu..
Nemyšleno zle, jen reálné vidění související s diskuzí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.9.11 14:01
Ywett píše:
Souhlasím s Janou. Týdení téma je i u nás ve školce. Teda až po prvních 14ti dnech září, které si učitelky nechávají volnější na zvykání těch nejmenších.
Děti mají celotýdenní úkoly, jeden výrobek třeba dělají postupně, každý den část. V pátek pak hrdě Maty nese domů „ptáčka z ponožky“ nebo věší do prostoru šatny na obdiv svůj „horkovzdušný balón“.
Dítě, které budu mít ve třídě 5 dní v měsíci nechám tak maximálně vymalovat „taťku šmoulu“ :nevim:
Navic pořád se mluví o adaptaci dítěte, ale co ty ostatní děti, které nemají možnost mít maminku ve školce u sebe? Nerozhazuje to náhodou režim celé třídě?
Pokud jste tady některá učitelka s kladnými zkušenostmi v tomto případě, umlaťte mě argumentama, ráda se poučím.

Taky od učitelek vím, že by to rozhazovalo režim celé třídě..A to i v případě, že by rodič, který tam chce být s dítětem, nebyl žádný prudič..Proto se toto u nás ve městě plošně nepodporuje..
Bohužel, i ve školce je kolektiv „nakažlivý“, davová psychoza..Když pláče jedno malé dítě, nezřídka se stává, že pláčí i ty děti, které by normálně neplakaly..

Nejsem učitelka, ale mám učitelky mezi přáteli a známými. Jsme menší město..Prostě se o tuto oblast zajímám.Neznám jedinou učitelku s pozitivními zkušenostmi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.9.11 14:07

A chlapeček, kterému byl pobyt s maminkou loni ve třídě mého syna povolen, nastupoval v září a plakal ještě v dubnu…Asi tak..To dítě nastupovalo v září a 3 roky mělo koncem listopadu, myslím, že to bylo dáno i celkovou nezralostí. Moje dcera je teď stejně stará jako ten chlapeček loni a za takových okolností bych ji do školky nedala, nedala bych ji před 3. rokem ani kdyby mi přišla bůhví jak zralá..

Vypadalo to tak, že když nebyla ve školce maminka, učitelky pořád byli k dispozici tomu chlapečkovi - ze začátku hodně plakal, počurával se..Jak asi vypadala příprava předškolních dětí, než se chlapeček aspoň trochu „zklidnil“?
Ta maminka mu nebyla povolena hned ze začátku, až po několika týdnech, kdy plakání neustávalo..

A ještě z mého pozorování..Já mezi kamarádkami nemám pozitivní zkušenosti maminek, které byly nuceny k vůli práci dát dítě do školky ve 2 nebo čerstvých 3 letech..Do jedné mi řekly, že už by to neudělaly, druhou mateřskou si užívají(mají děti s větším věkovým rozdílem), jsou dobrovolně doma do 4 let a to chlapi nemají bůhví jaký plat :nevim: Všechny říkaly, že se to na dítěti projevilo, vrátilo se třeba noční počurávání, živé sny, dítě bylo dlouhodobě unavené, uplakané, agresivní..
Ty „pozitivní“ zkušenosti s brzkým nástupem do školky čtu jen tady na emiminu. Podotýkám, že se nepohybuju ve společnosti nevzdělaných socek, ale normálních žen, které mají tak dvě, tři děti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
7.9.11 14:18

Ještě otázku pro zakladatelku.
Je dcerka ve svých 2,5 letech úplně samoobslužná?
Umí se obléknout?dojde si sama na záchod?Nají se sama?

I některé tříleté děti s tím mají problém,natož ty mladší,ten půlrok je na dětech a jejich vývoji strašně vidět.

Příjmání mladších dětí je prostě vždycky na úkor těch ostatních a není to k nim fér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin