Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
MM mi právě řekl, že jsem špatná hostitelka, tak nad tím přemýšlím, jestli je to pravda ![]()
Nastíním situaci. Byla u nás kamarádka s přítelem a malým synkem. Byli u nás 2,5 hodiny - nabídla jsem jim kafe a bábovku, pak něco na pití (vybrali si teda vodu z kohoutku). MM se mě pak ptal, jestli jsem jim dala klobásky, sýry, říkám, že ne, že měli bábovku a když jsem se ptala, jestli mají hlad, řekli že ne. Podle něho je jasné, že mi to ze slušnosti řeknou a měla jsem jim to stejně nachystat, že je to slušnost (kdyby se někdo divil, proč jim to nenabídl on, tak pro něho jsou návštěvou lidé, s kterýma se přivítá, zaleze a pak rozloučí). A že včera když jeho mamce nachystal mozzarelu, tak ji snědla a měla jsem jí to dát (byla u nás rovněž 2,5 hodiny a dostala čaj a bábovku
- já jsem šla po hodině a půl spát, bo jsem byla vyřízená, ona si užívala malou).
Tak přemýšlím, jak se má dobrá hostitelka vlastně chovat? Osobně nesnáším, když někam přijdu a snaží se mě přecpat k prasknutí, stejně jako neustálé nucení, pobízení, upejpavé tahanice (berte si - ale ne - ale tak si vemte - ale ne - ale no tak - no tak dobře
). Ani to neumím - neumím někomu vnutit večeři, něco s sebou nebo tak. Sama to mám tak, že na návštěvě očekávám, že mi dají něco k pití, jinak nic. Pokud mám chuť na kafe, čaj, co mi nenabídli (nebo i nabídli a já jsem nechtěla), požádám. Pokud dostanu krutý hlad, požádám. Pokud odmítnu, myslím to vážně, skutečně nechci, neříkám to jenom tak, že je slušné nejprve odmítnout. Opravdu je to výjimečné a lidi se stále upejpají, odmítají?
Jak to děláte vy? Předkládáte bez ptaní? Vychystáváte? Kolik a čeho? Nebo se ptáte a přemlouváte, nutíte, nabízíte dokola?
Zajímá mě tedy - jak je definovaná dobrá hostitelka, jak hostíte vy, co očekáváte z pozice návštěvy a vůbec, jestli jsem na tom fakt tak mizerně
Nehledám podporu, spíš se chci dobrat toho, jak to je, takže mi klidně řekněte, že na tom mizerně jsem ![]()
Jak kdy a jak pro koho…
Pro kamarádku s dítětem většinou koláč, kávu, nealko. Pro tchánovce oběd, svačinu, véču, podle toho, jak dlouho se zdrží. Přijíždí k nám z daleka, tak je to většinou na celé odpo. Když přijde nečekaná návštěva, většinou nabídku to, co mám doma - jestli se upejpá, nenutím, nechám ležet na stole, buď si vezme nebo ne.Mívám nepečené dorty, plněné oplatky, chlebíčky dělám jen na oslavy nebo významnější setkání.
Ahoj no za mě co popisuješ není nic špatného, ale když ti to řekl manžel tak ten má asi větší info než který jsi napsala ty. Pokud by mi to řekl můj partner tak bych taky nad tím přemýšlela.
Pokud k nám příjde návštěva tak je otázka v kolik hodin, jestli je to kámoška jen na kafe a buchtu . Pokud příjde někdo na naplánovanou návštěvu třeba kámoška s přítelem tak dělám pohoštění - dám na stůl. Obloženou mísu, pečenej bůček, pomazánku, pečivo zeleninu … kafe a alkohol kdo co pije.Hlavní jídlo připravuji jen když je to dopředu domluvené např. večeři.
Jinak když dorazí dopoledne kámoška na návštěvu tak jí říkám dopředu , že oběd dube u nás.
Přesně tak, jak kdy, jak pro koho a taky záleží na situaci. Jsem na mateřské, hosté u nás nemůžou očekávat raut. Pokud jde o návštěvu běžnou a jen na dvě hoďky, tak čaj a bábovka podle mě stačí.
No, pokud prijde vetsi navsteva - pratele treba na vecerni posezeni, zahradni party a tak dale, mam nachystano jako pro regiment - jednohubky, syry, salamy, zelenina, pecivo, neco slaneho na dobani…
Pokud prijde kamoska s ditkem na pokec, i ti pratele kdyz dojdou pres den na chvili, je neco sladkeho ke kavicce a nebo treba pripravim slany strudl - dle toho, co ma navsteva rada - kavu, caj vodu nabizim pouze jednou s upozornenim, ze kdyby nekdo chtel, at si rekne, ze milerada pripravim (nekdy se tedy zeptam vickrat ale vetsinou ne).
Pokud prijde navsteva nezvana (rozumejme spise necekana) dostane co je a pokud se stane ze neni nic, omluvim se a nabizim tekutiny… ![]()
udělám kafe nebo co si kdo řekne k pití a dám něco slatkého na stůl,když nestíhám upéct tak dám n´ěco koupeného,pokud jdu někam na návštěvu tak chci taky něco pít a udělá mi radost něco sladkého na zub(sušenky,upečeného…),ale často i když jdu na tu návštěvu tak tam třeba něco dobrého vezmu,buď se to sní nebo se to tam nechá na příště nebo mi to dotyčná vrátí zpátky,kdybych měla každého hostit klobásama tak asi přijdu na buben a hlavně jsou to všechno lidi s malýma dětma takže pokud klobáska,salámky,hermelíny tak to děti chtějí taky,pokud je nějaké posezení večer s přáteli tak se většinou domlouváme co kdo přinese(jeden udělá jednohubky a přinese víno,druhý chlebíčky a nealko)
Příspěvek upraven 22.01.12 v 20:28
Ahojky, tak u mě je to spíš postižení. Když někdo přijde snažím se mít vše nachystané a nazdobené..ale to je spíš taková moje „úchylka“. Jinak se snažím nikoho nenutit, právě tím, že dám rovnou něco na stůl a předpokládám, že si vezmou pokud mají zájem..Jinak nabídnout něco k pití je asi základ, kafe, čaj, vodu, co zrovna máme..
Tak ja osobne navsteve nabizim jidlo podle casu, kdy na navstevu dorazi.
Kdyz to je odpoledni navsteva dam na stul nejake sladke pecivo, bud upecene nebo koupene, nekdy susenky, kdyz zrovna doma nic jineho nemame. Kafe, caj, jiny napoj se zeptam co kdo chce.
Kdyz vidim, ze dotycny dopil, zeptam se zda chce napoj dolit nebo jestli chce neco jineho k piti. Pokud odmitne, zeptam se jeste jednou treba po pul hodine. Pokud i pote odmitne, uz se neptam.
Predpoklada, ze dospely clovek ma pusu a umi ji pouzit. ![]()
Taky nesnasim, kdyz mi nekdo vnucuje jidlo a piti kazdych deset minut a pokud reknu ne, stejne to prinese.
S jidlem to mam vetsinou tak, ze mam pripravene nejake obcerstveni a to prinesu hned po prichodu navstevy a pak uz nic nenosim. Maximalne doplnuji treba chlebicky, kdyz dochazeji apod.
Vetsinou kdyz jdeme na navstevu my, tak to maji znami podobne. Nikdo se me dokola nepta na jidlo a piti, ale sama si reknu, kdyz mam zizen. O jidlo si ale nerikam. ![]()
To ptani a nabizeni je treba specialita moji tchyne, ktera se pak citi dotcena, kdyz odmitneme, ale stejne to jidlo prinese, i kdyz jsme ji nekolikrat ubezpecili, ze opravdu hlad nemame. ![]()
Asi to bude zvyk spis starsi generace. ![]()
…nabídnu a řídím se tím,co mi hosté říkají…nechceš ? tak ti to nebudu nutit a nřeším to…
Jednou u mě byl táta dělat elektriku a já říkám, že mu také něco dám k obědu a on, že nechce, že bude brzo hotovej. Pak se zdržel déle a odjel bez oběda. Po čase jsme se o tom bavili a říkal, že měl hlad, tak jsem mu řekla, že jsem mu nabízela oběd a on, že ho prý odmítnul ze slušnosti…tak jsem mu řekla, že teda ze své „slušnosti měl hlad“…
![]()
jak pro koho. Ale pro běžné návštěvy to je taky něco k pití + kafe, čaj a buchta nebo nějaké sušenky. Chlebíčky, obložené talíře jenom při oslavách nebo když přijede návštěva na delší dobu - tím myslím celé odpoledne, takže to mají jako menší večeři.
Tchán, bydlí s náma v baráku, by zase návštěvu nejradši hostil jako nějakou hlavu státu
A pak se děsně diví, že kolem jeho návštěvy nelítám a nedávám jim hory jídla až do pusy.
podle mě by neměla být návštěva o tom si někam přijít nacpat břicho, ale pěkně si popovídat.
fufina: jasně vždycky je to o tom kdo přijde, kdy přijde, je li pozván dopředu, takže o jeho návštěvě vím..
Anguo.. stejně jak ty nad tím přemýšlím, protože mám kolem sebe dva typy … Řídím se podle sebe, ale někdy nevím.. Zase si říkám, že se přece návštěva nepřišla najíst
jenom něco sezobnout…
Moje kamarádka to má tak, že dá kávu tyčinky nebo brambůrky, křupky něco z toho prostě, vodu a když má upečeno tak prý buchtu, ale nic jiného ne.. Zato třeba moje švagrová, když k ní přijedem tak je zvyklá ve velkém.. Když k ní dojedem třeba na dvě hodiny na návštěvu, tak má na stole několik druhů slaného, něco lsadkého, nakrájené ovoce, chlebíčky a ještě se ptá, kdo bude večeřet, dá to před nás a kdo si vezme ten…
Takže nevím no
Někdy si taky říkám, že jsem mohla dát víc jídla, ale zase, když člověk je někde dva hodiny, tak mi to přijde divné dávat jídlo.. neřeknu třeba 4 hodiny, to už člověk hlad asi má..
Příspěvek upraven 22.01.12 v 20:34
ahoj, úplně tě chápu.. ale ruku na srdce, spousta lidí na otázku „dáte si něco, či máte hlad?“ neodpoví „jasně, mám, něco bych si dal“… prostě upejpavě odpoví že ne a přitom by něco sezobl, když to bude na stole..
tohle ti píšu ze svých zkušeností, protože od jistého času se u nás dveře nezavřou a v létě jsme samá návštěva…
u nás to tedy vypadá tak, že po hodině, či dvou udělám obloženou mísu, sýr plátkový, niva, hermelín, salám, šunka, klobáska… a zelenina…
no chce to taky mít furt plnou lednici, někdy už mě to pěkně se**
ale když nic nenachystám, tak už je mi poslední dobou trapně, přijde mi, že se to ode mě očekává…
to jsem tě potěšila, co???
prostě závěrem : příde mi, že lidi se upejpaj, jak řikáš a asi je dycky dobrý něco malýho nabídnout…
Podle jsi naprosto normální. Také nesnáším, když mi na návštěvě cokoli „cpou“ a zrovna tak nemám ráda, když se někdo ze slušnosti „upejpá“. Nabídnu, pokud se návštěva protáhne, nabídnu znovu.
Takže zatím, jak to čtu, mohla jsem něco přihodit, ale úplný průser to nebyl
Návštěva tu byla cca od 15 do 17:30, čili odpolední, „mezi jídly“ ![]()
Samozřejmě, že když pořádám zahradní party, oslavu apod., tak vychystávám (až moc, mám sklony to neodhadnout
), spíš mi jde o takové ty návštěvy, co přijdou na pár hodin na pokec. Taky jsem to brala právě tak, že jde o to, se vidět a popovídat si a ne si nacpat břucha
![]()