Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, včera jsme s kamarádkou vedli dlouhou debatu na tohle téma, nějak smě se tím nechali strhnout
Nicméně mě jen tak zajímá vás pohled na to.. čím a jak se dle vás projevuje špatná matka a naopak ta dobrá? A nemyslím extrémy jako matka feťacka atd.. Proste co podle vás dělá matku dobrou matkou a co tou spatnou a mam na mysli takové ty běžné věci.. Ne alkoholismus apod. ![]()
Tak třeba já jsem se včera dozvěděla od mé extchýně, že jsem špatná matka, protože na děti křičím kvůli škole, že mají špatné známky. Prý jsou ze mě úplně psychicky rozložení. Takže tak. Vím, že to sem asi nepatří, ale já jsem momentálně z toho tak vytočená, že jsem to potřebovala napsat.
ja jsem nejhorsi matka na svete, nerada skacu detem za zadkem…neorganizuju jim hry…neresim furu veci ktery bych mela…matka lempl noooo ![]()
Mne tohle materske pomerovani pindiku prijde smesne. Kazda normalni pricetna matka dela to nejlepsi pro sve deti v ramci svych psychickych a fyzickych sil.
@rezulka tohle nesnasim, hlavně když vím, jaká na svoje děti byla ona. Na to mi odpoví, že se poučila že svých chyb a už taková není ![]()
Příspěvek upraven 23.10.15 v 09:45
Já mám pocit, že to je jen úhel pohledu toho druhého, co to hodnotí. je to nějaký balíček vlastností, které by měla dobrá matka mít, jenže - já si to třeba nemyslím. Dejme tomu, že jedna máma úzkostlivě hlídá a dodržuje, aby to její nedjebože nezelo po podlaze s drobkama, aby mělo na sobě jen čisté oblečení, aby jedlo jen bio… takže furt v ruce savo, furt pulíruje a dítě je zavřené v ohrádce, protože pro to uklízení na něj nemá čas si s ním pohrát… a máme druhou mámu, co je tak trochu outdoor, furt někde v lese, na kopcích, dítě pod stanem a nebo na trávě, převlékání a nějakej ten brouček a hlína v ruce se nějak tak moc neřeší… která je špatná???
Nevím vám holky. Nesmí se to přehánět. Měly bychom dát svým dětem dobrý vzor, usměrňovat je, co se může a co nemůže… prostě vychovat z nich lidi, co se dokážou postavit na vlastní nohy a žít svůj život. Nějakej, ale svůj, a spokojenej. Pak bych řekla si můžeme zpětně říct, jo, zvládly jsme to, byly jsme dobré mámy.
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 ty a kamarádka byste si měly najít nějakou smysluplnou činnost, když jeden den vedete dlouhou debatu o kravině a další den ještě o stejné kravině založíš diskuzi.
@pikola Právě že já to taky vim, jaká byla. Mluvila jsem pak s ex mužem a říkala jsem mu to, no prý ona má na výchovu patent, no…ať to neřeším. Ale mně to bylo tak líto, dělám co můžu, ale zřejmě špatně. Jasně že po dětech chci nějakou přípravu na školu atd., nemyslím, že bych to přeháněla, včera dostali oba špatný známky a šli k prarodičům a prý tam celý odpoledne buleli, že budu naštvaná. Říkala babi.
Spatna? dle jakych meritek? me totiz nic nenapada - leda to nelezeni za zadkem ditka
Jsem taky matka lempl a vedu hbite ditko k samostatnosti ![]()
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 za mě je dobrá matka ta, která miluje své děti a dělá a chce pro ně to nejlepší možné (i když se zatím může schovávat milion způsobů péče a výchovy). Ale jedno mají podle mě dobré mámy společné - láskyplnost, obětavost a trpělivost. (Třeba to třetí mě osobně leckdy chybí
)
@kacz píše:
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 ty a kamarádka byste si měly najít nějakou smysluplnou činnost, když jeden den vedete dlouhou debatu o kravině a další den ještě o stejné kravině založíš diskuzi.
Na definici dobré a špatné matky se neptej ostatních matek, ale spíš jejich dětí ![]()
Špatná matka je ta, která si na své dítě nedokáže udělat čas a „nesníží“ se na jeho úroveň, nepřemýšlí o tom, jak její dítě vnímá její chování (třeba řvaní kvůli známkám a jiné řvaní či jiné stresové jednání) a co to s ním dělá. Nehledá cesty, jak být k dítěti blíž, moc se tím vším nezabývá, nebo ji to ani nezajímá a když náhodou jo a něco odtuší či si jen v sekundě připustí, stejně není ochotná změnit svůj správný (pro ní rozhodně jednoduší, pohodlnější) způsob výchovy.