Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A nebo jaká je definice dobrého a špatného manžela? Asi pro každého taky jiná. Za co je jedna nadšená, druhá nesnese.
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 tak já mám horečku a antibiotika, moc toho dělat nemůžu. Za mě není dobrá matka ta, která místo starosti o děti nebo nějaké smysluplné činnosti věnuje spoustu času hloupému plkání.
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 píše:přesně to jsem čekala, nějaký takový podobny příspěvek.. Proste jsme včera seděli nad kafem a nějak se o tom začali bavit a prostě smě to začali rozebírat, co na tom.. Lidi tady zakládají diskuze o každým ho**.. A mě jen zajímalo jak to vidí i ostatní.. kdo nechce, odpovídat na to nemusí.. To můžu říct i já ze nemáš na práci nic jiného než číst diskuze a rejpat
Toho si nevšímej. Mě se náhodou vaše schopnost se na chvíli zastavit, zamyslet a třeba i filozofovat o podstatných věcech líbí. Protože třeba pro mě je důležité být dobrou matkou a tomu se musím ve své hlavě hodně věnovat.
@Etcetera78 píše:
Na definici dobré a špatné matky se neptej ostatních matek, ale spíš jejich dětí
Do cca 10 let, pak je „špatná“ skoro každá. nechce kupovat nový tablet, značkové boty, kredit, nedovolí, aby proseděl celé odpoledne na počítači u nějaké střílečky ![]()
A jak se vidis ty sama? ![]()
Ja myslim, ze kazda mama vi, kdy dela neco dobre a kdy ne…
jak uz nekdo psal, trpelivost je napr. vec, ktera je desne narocna a pokud clovek neni vylozene flegmatik, tak je celkem tezky byt trpelivej, protoze deti nas zkousi porad a porad. Kolikrat vim, ze kdybych byla trpelivejsi, predesla bych spouste nedorozumeni a nasledne hysterickym zachvatum a mymu jeceni na ne. Taky porad clovek nekam specha, naucit se nespechat - pro me tezky.
A poslouchat je, co rikaji. Co skutecne rikaji. Co je zajima…
tak to vnimam ja a nejvic si uzivam chvile, kdy si na udelam fakt cas a jsem s nima. Protoze kolikrat s nima sice jsem, ale nejsem. Dusevne jsem napr. na nakupu, v zitrejsim dni apod. ![]()
Tak asi tak za me. ![]()
Tak jediný co mě napadá jako definice špatné matky je ta, co si realizuje svoje sny a ambice skrz svoje dítě bez ohledu na to zda to chce a má na to.
Jinak to ostatní. Trpělivost nikdo nemá nekonečnou, když je splachovací taky je to blbě. Takže to je pak situace o situace.
Tož každá matka může udělat ve výchově nějakou chybu a rozhodně bych ji neoznacila za špatnou matku. Rodiče by měli dát svému dítěti to nejdůležitější - lásku. Když dítě nebude milovano, je dost pravděpodobné, že ani to dítě nedokáže milovat.
Každá maminka je nejlepší pro to dítě pokud ho teda netýrá. Mě to přijde jak předhánění se u ostatních která je nejlepší ve výchově, ve stravě…Je to blbost. Já sama ted řeším něco podobného. Mám některé bezdětné kamarádky a doma tříměsíčního. Jsem ráda když si ho vezme tchyně ven třeba i na tři hodiny ale to už ony třeba nechápou. A některé jiné maminky co třeba kojí a jsou pořád s prckem. A už sem podle nich špatná máma ![]()
@kacenka8 píše:
Každá maminka je nejlepší pro to dítě pokud ho teda netýrá. Mě to přijde jak předhánění se u ostatních která je nejlepší ve výchově, ve stravě…Je to blbost. Já sama ted řeším něco podobného. Mám některé bezdětné kamarádky a doma tříměsíčního. Jsem ráda když si ho vezme tchyně ven třeba i na tři hodiny ale to už ony třeba nechápou. A některé jiné maminky co třeba kojí a jsou pořád s prckem. A už sem podle nich špatná máma
No a to je právě ono, podle nich jste špatná máma ( což je mimochodem nesmysl) ale to je to co jsem měla na mysli.. Nemyslím to jako předháněni, jen mě prostě zajímalo co vy třeba považujete za špatný, jako třeba ty vaše kamarádky, kterým přijde špatně delší hlídání u tchyně ![]()
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 Mě přijde špatná máma která děti týrá jak psychycky tak fyzicky, nebo když nechá děti růst jak dříví v lese s absolutním nezájmem a dělá si další děti aby dosáhla např. na sociální dávky. Dál nevím to že třeba jsem viděla jak nedávno dávali jedni rodiče ročnímu pálivé brambůrky už neřeším. Třeba i přesto to dítě milují nadevše. Důležitá je hlavně láska k dítěti aby jí dítě cítilo a cítilo se tak v bezpečí. Vždyt právě dětství je to co ho bude provázet celý život-vzpomínky na něj
Kdy se cítím blbě jako máma??? No že třeba když si říkám, sakra, taky chci čas pro sebe, jo, jděte si hrát na počítači, ať je od vás klid. Třeba hodinu. Jo, pusťte si ještě pohádku. Dvě hodiny k dobru, mám klidu, můžu si dělat své… a to je pak otázka. Já načerpám síly, klid, versus taková věc, děti na počítači a ještě tak dlouho??? To se pak taky relativně těžko někomu vysvětluje, proč si nenajdu čas, když třeba kluci spí - měla bych být spíš s nima, jít třeba ven, nebo hrát nějaké sofistikované výchovné hry… notabene proč si dělám své (třeba čtu knížku), měla bych třeba prát, žehlit, uklízet… ![]()
To je „jednoduchý“: špatná matka je taková, se kterou se její dítě necítí bezpečně. ![]()
Všechno ostatní je podlě mě jen úhel pohledu nebo osobní názor. Ale tohle je dost zásadní.
@rezulka píše:
@pikola Právě že já to taky vim, jaká byla. Mluvila jsem pak s ex mužem a říkala jsem mu to, no prý ona má na výchovu patent, no…ať to neřeším. Ale mně to bylo tak líto, dělám co můžu, ale zřejmě špatně. Jasně že po dětech chci nějakou přípravu na školu atd., nemyslím, že bych to přeháněla, včera dostali oba špatný známky a šli k prarodičům a prý tam celý odpoledne buleli, že budu naštvaná. Říkala babi.
To jako fakt bulili? Prosím neuraž se, ale to by mi teda bylo docela líto a určitě bych se nad tím zamyslela.
@Emilie píše:
Do cca 10 let, pak je „špatná“ skoro každá. nechce kupovat nový tablet, značkové boty, kredit, nedovolí, aby proseděl celé odpoledne na počítači u nějaké střílečky
Tak toto je hodně trefné. Pod to bych se klidně podepsala.
K zakladatelce: mě se to líbí, že uvažujete o takových věcech a nenazývala bych to plkáním, plkání si představuji úplně jinak. Odpověď na otázku určitě není snadná. Určitě si myslím, že by šlo odpovědět prostřednictvím vlastností matky - trpělivá, klidná, vyrovnaná, zralá osobnost, emočně inteligentní - schopná projevovat své city apod. Na druhou stranu ale zase neplatí, že není-li žena trpělivá, je automaticky špatná matka, takže je to těžké. Možná jde spíše o to, že si je matka vědoma svých vlastností, jak špatných tak dobrých a vzhledem k dítěti s těmito vlastnosti dokáže rozumně nakládat - tzn. ty méně vhodné (hysteričnost, zbrklost) tlumit a naopak pěstovat ty žádoucí. Nebo by šlo zabrousit do vývojové psychologie - první měsíce života je dobrou matkou tak, která dítě přijímá, miluje, dokáže si s ním vytvořit bezvýhradnou, láskyplnou a bezpečnou vazbu. Další měsíce, potažmo roky, vystupují určité úkoly, které musí dítě společně s matkou plnit - postupné osamostatnění, hra, vlastní činnost, školní povinnosti, v pubertě další osamostatnění dítěte, budování vlastní identity. To vše by měla matka u dítěte podporovat. Na druhou stranu zde vyvstává otázka, do jaké míry tyto „věci“ naskakují u ženy automaticky, bez nějakého hlubšího dotazování a zkoumání - já myslím, že u zdravé osobnosti, která tuto oporu a dobré rodičovství zažila od svých rodičů, by to mělo víceméně naskakovat samo. Někdy se mohou vyskytnout nějaké osobní problémy - nemoc, tíživá životní situace, nebo to matka nepoznala od svých rodičů, kdy si myslím, že je třeba více a vědoměji pracovat na tom, aby se to dobré rodičovství u ženy zformovalo.
Třeba mě první co napadlo je to, že by se neměla máma do mateřství jakoby zblbnout..
Někdy, když vidím, jak maminky všechno řeší až na ukor ditěte- to nesmí, tam nesmíš, to nedělej, to se mu stane, atd. atd. tak mi to přijde že o hodně to dítě přichází.. Mluvím o malých dětech.. i tato otázka mi tka přijde.. myslím, že se má máma řídit citem, než knížkama a nějakýma poučkama
A pak si myslím, že záleží na dítěti.. protože co některé prožívá, tak druhému nevadí.. Třeba kamadka neměla ráda rozhovory s mámou, takové vyzdívání, podle ní, já zase trpělá tím, že si máma nesedla a okolo toho 10 roku si prostě nenašla čas na nějaké povídání- puberta atd..