Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já uvažuji dobrovolně o čtvrtém. Děti 19,15 a 6. Jedno dítě mi přijde jako žádné dítě. Já měla pocit příliš volného času i se třetí a to byla dost hrozný kojenec. Začla jsem proto hodně sportovat.
Já nějak nerozumím těm úvahám. Buď to dítě chci a mám na to podmínky, tak si ho pořídím, nebo ho nechci a tak si ho pořizovat nebudu.
V dnešní době se dá vyřešit i nějaká ta „nehoda“ (nebo spíš nezodpovědnost) i neplánované těhotenství.
Chápu obavy typu „chtěla bych dítě, ale nevím, jestli to zvládnu“.
Ale pořizovat si dítě i když nevím, jestli ho chci, jen kvůli tomu, že SE něco tak dělá, nebo aby to první mělo sourozence, mi připadá padlé na hlavu (i když jsem jinak proti jedináčkům).
..my jsme oba s manzelem chteli dve deti..podruhe jsem otehotnela v 15mes prvniho a urcite ne proto „aby mel sourozence“ dnes maji 3,5 a 1,5 a jsou narocnejsi dny. hlavne jsou oba casto nemocni
ale nemenila bych..a to jsou velci nespavci a hysteracci…ale soucasne mazilci ![]()
Musis to tak proste citit..my to proste vedeli. ikdyz prvni bylo jasna volba a o druhem jsme diskutovali „kdy“ to bude vhodne..
Rozhodně jsme si nepořizovali další dítě jen kvůli tomu, aby první nebylo jedináček. Manžel chce velikou rodinu, já vždy přemýšlela o dvou dětech a nejlépe holčičku a kluka
Nakonec mám doma samé kluky
O každém dítěti jsme s manželem předem mluvili. Nyní uvažujeme a diskutujeme o dalším přírůstku, manžel by chtěl, já to mám zatím tak napůl.
@ocean.mama píše:
Ja zvladate nedostatek spanku vsichni vy co mate vic deti? Ja uz jsem uplne hotova a toto dobrovolne podstoupit vicekratmam 14mesicni…A reci ze si zvyknu na vsechno i na nespani - ne, nezvykla jsem si doted, takze uz to neprijde
Toto mám také a taktéž nechápu ![]()
@ocean.mama píše:
Ja zvladate nedostatek spanku vsichni vy co mate vic deti? Ja uz jsem uplne hotova a toto dobrovolne podstoupit vicekratmam 14mesicni…A reci ze si zvyknu na vsechno i na nespani - ne, nezvykla jsem si doted, takze uz to neprijde
To bych dobrovolně nezvládala. mám ráda své děti, ale i své pohodlí. Hodně využívám pomoc chův. Bez chův bych osobně o více dětech nepřemýšlela.
Tak to nespani tak dva roky se dá vydržet pak bude zas klid. Dcera teď vstává o víkendu tak v půl deváté. Je pravda že od té doby co mám děti už neumím spát celou noc tak dvakrát se vzbudím a musím se projít aspoň na záchod.😀
@Anonymní píše:
Zdravím maminky emiminaMám 2,5letou holčičku a uz pomalu vyvstává otázka- druhé dítě? A tak si říkám, jde někdo do druhého dítěte, protože fakt chce?
Upřímně, vstaneme kolem 5-6 hodiny, nasnidame, pohrajeme, nakoupíme, uvaříme a šup spinkat.. Pak si konečně v klidu s ním oběd a za hodinu na novo. Večer padam na hubu. Představa druhého dítěte mě celkem děsí..každý den jeste s jednim ditetem navic dohady, udělej tohle, tamto a pro zmenu tamto nedelej, scény v obchodech…, vztekání, řev, protesty při oblékání… Ja na to asi fakt nemám, jsem vyštavena. Ale zároveň, mě mrzí, ze nebude mít malá sourozence. Má nebo měl to taky někdo tak? Opravdu jsou všechny další děti tak chtene? Nebo to deláte/dělají lidi pro ty deti, aby nebyly sami a třeba z důvodu, ze je to taková klasika mít dvě děti?
![]()
mám to stejné jak ty, v podstatě nechápu, jak někdo dobrovolně může chtít druhé a další dítě, moje dcera je hyperaktivní, před rokem jí neurolog napsal diagnózu ADHD, čím je starší, tím je to s ní lepší, vůbec si nedovedu představit znovu podstupovat vše okolo miminka