Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám šestidenní holčičku a už se těším, až jí tak cca za dva roky vyrobíme sourozence
hned po porodu jsem věděla, že chci další miminko. A nebránila bych se ani třetímu
ale teď si užívám miminka až až ![]()
Mám dceru 1,5 roku. Druhé nechci.
Minimálně do 6 let věku tě první
![]()
Určitě bych neměla dítě, aby mělo starší sourozence. za rok touhle dobou zjistíte, že už to taková hrůza není, že jste docela odpočatá a v pohodě a třeba ta myšlenka přijde, že fakt budete chtít. Já jsem chtěla všechny tři a chtěla jsem vždy během první roku po porodu, určitě to na vás taky přijde ![]()
Ja zvladate nedostatek spanku vsichni vy co mate vic deti? Ja uz jsem uplne hotova a toto dobrovolne podstoupit vicekrat
mam 14mesicni…A reci ze si zvyknu na vsechno i na nespani - ne, nezvykla jsem si doted, takze uz to neprijde
@Andymo píše:
Mam deti fakt brzo po sobe. Myslela jsem si u prvniho, jak nejsem strasne unavena atd… no ted se tomu smeju jak jsem byla naivni. Za par mesicu me cekalo prave peklicko. Ted maji 3 a 4 roky a zacina si to krasne sedat a kdyz vidim, jak si spolu hraji, vymysli blbiny a hlavne maji radi jeden druhyho… tak to vsechno za to stalo a stojii kdyz se samozrejme hadaji a delaji blbiny. Ale myslim, ze mit sourozence je k nezaplaceni, takze za me jo, jdi do toho.
Mám taky děti 3 a 4 roky
a k nim ještě 16ti měsíční
ale musím říct, že jsou docela dobrý, peklo jsem si zažívala jen s prostřední a ta už je teď docela dobrá taky od těch třech let
jinak nejstarší a nejmladší jsou takový „normální“ ěti, sem tam se vyvztekat, sem tam pokňučet, nic co by mě mohlo po té příšerce prostřední naštvat
![]()
Čekáme teď druhé, chtěla jsem vždycky dvě a více dětí, rozestup bude čtyři a čtvrt roku, za mě ideální, syn chodí do školky, budu mít na mimčo více času, je už samostatný, umí se sám zabavit. Kamarádka měla rozestup 1,5 roku a docela si to házela, druhé bylo neplánovaně tak brzy, dobrovolně by do toho údajně nešla, a já tak brzy taky ne. Ale za rok už bude mít vaše dcera 3,5 roku a to si myslím už bude velká slečna, to už bych se toho nebála.
@ocean.mama no já jsem měla první dceru spavou, takže docela pohoda. dost mě překvapila ta druhá, když se budila co dvě hodiny víc než rok
u nás se začlo spát vždycky celou noc po odstranění mlíka. takže ten rok až rok a čtvrt jsem vydržela na minimu spánku - to jsem si fakt jako zvykla, akorát jsem si moc nesměla sednout přes den, to jsem pak usínala
a pak už jsem se vyspala dobře po tom roce
teď jak je dlouho tma, tak holky vstávaj dokonce až v osm, což je dost luxus ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím maminky emiminaMám 2,5letou holčičku a uz pomalu vyvstává otázka- druhé dítě? A tak si říkám, jde někdo do druhého dítěte, protože fakt chce?
Upřímně, vstaneme kolem 5-6 hodiny, nasnidame, pohrajeme, nakoupíme, uvaříme a šup spinkat.. Pak si konečně v klidu s ním oběd a za hodinu na novo. Večer padam na hubu. Představa druhého dítěte mě celkem děsí..každý den jeste s jednim ditetem navic dohady, udělej tohle, tamto a pro zmenu tamto nedelej, scény v obchodech…, vztekání, řev, protesty při oblékání… Ja na to asi fakt nemám, jsem vyštavena. Ale zároveň, mě mrzí, ze nebude mít malá sourozence. Má nebo měl to taky někdo tak? Opravdu jsou všechny další děti tak chtene? Nebo to deláte/dělají lidi pro ty deti, aby nebyly sami a třeba z důvodu, ze je to taková klasika mít dvě děti?
![]()
Při druhém a třetím absolutně nebudeš chápat, z čeho jsi při prvním padala na hubu… při prvním toho člověk spoustu řeší, přidělává si milion práce, nemá zkušenosti…
s dalším toho hodně osekáš, hodně věcí není potřeba nebo se dá dělat jednoduššeji, hodně už víš, máš know how, navíc každé dítě je jiné. Prostě to jde
.
(možná si zkus nabrat hodně dalších povinností, pak je odbourej a zjistíš, jaká je to pohoda řešit JENOM dítě - jako v tom židovském vtipu
)
@ocean.mama píše:
Ja zvladate nedostatek spanku vsichni vy co mate vic deti? Ja uz jsem uplne hotova a toto dobrovolne podstoupit vicekratmam 14mesicni…A reci ze si zvyknu na vsechno i na nespani - ne, nezvykla jsem si doted, takze uz to neprijde
Driv jsem zvykla deti na spani, nez abych si ja zvykala na nespani ![]()
No já se odhodlala ke druhému až za 8 let!§ Dobrovolně. ta první byla jako ďas a manžel řekl, že už nikdy!! Po 8 letech jsem o ukecala-já jsem se odvážila tak po 6 letech. a nelituji!! Naopak. dnes je mi líto, že jsem neměla jetšě3tí-vzhledem k věku a manželovi-už nechtěl!!
Myslím si, že na sebe moc tlačíš, máš dítě v náročném věku, jsi unavená a nevyspaná. Prostě to neřeš a užívej si jednoho. Možná časem příjde chuť na druhé, možná ne. Teď to nijak neuzavírej, časem se věci " vystříbřují".
![]()
@KKatka23 píše:
Mám taky děti 3 a 4 rokya k nim ještě 16ti měsíční
![]()
ale musím říct, že jsou docela dobrý, peklo jsem si zažívala jen s prostřední a ta už je teď docela dobrá taky od těch třech let
jinak nejstarší a nejmladší jsou takový „normální“ ěti, sem tam se vyvztekat, sem tam pokňučet, nic co by mě mohlo po té příšerce prostřední naštvat
![]()
![]()
Tak to klobouk dolu!
Me ti dva pekelnici tak vylecili, ze jen z myslenky na treti dite mi tece pot po zadech
Ale moje deti jsou extremne akcni. Nicmene i pres to vsechno se opakuju - nelituju a dekuju, ze to Pan Buh tak zaridil a doufam, ze to silny pouto jim vydrzi, to me hrozne tesi se na to divat, ja to nemela.
Že bude druhé jsem měla jasno hned na porodním sále potom co jsem po 80 hodinách práce porodila syna. Jenom jsem chtěla počkat s výrobou druhého dítěte na dobu kdy to první bude chodit (začal v 18 měsících) nakonec máme děti s věkový rozdíl bez měsíce 3 roky. Já bych větší věkový rozdíl nechtěla protože představa že nějak utřesu režim mezi prací, školkou a volným časem (jako těžký introvert potřebuji odpočinkový čas i od vlastních dětí) a z toho skočit znovu do těhotenství a plín je pro mě děsivá představa. Teď je mladší dcerce 17m a ve mě se to pere, na jednu stranu bych asi ještě jedno chtěla, na druhou si nejsem jistá jestli bychom tři děti v pohodě finančně zvládali (asi by časem bylo nutné jiné bydlení, to sice plánujeme ale když to nevyjde tak se dvě děti se vejdou v pohodě, ale 3 by byly dost natěsno). Kdyby mi někdo řekl že dostanu 8-12 měsíční mimino, které bude biologicky a pocitově moje bez nutnosti těhotenství a těch opruz měsíců tak to třetí beru klidně hned. Je pravda že mě už dost tlačí čas na rozhodnutí, nechci být stará matka a nedávno jsem oslavila 32, takže se k té hranici kvapem blížím.
Syn má rok a půl a chceme s manželem druhé dítě…
dobrovolně. Proste si říkám ze je to jen období a takhle malý bude jen chvilicku a pak co? Pak už stejně bude všechno jinak a chtěla bych aby měli k sobě blízko
Ano, mám jedno dítě, druhé čekám a je velmi chtene. Budou od sebe do dvou let.