Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ano… Může to vyžadovat a musíte se tím řídit. Dokud nebude soudně stanoveno jinak.
@ludmilaadamkova děkuji, to jsem si myslela. Ještě mě napadá třeba nějaké předběžné opatření? Pomohlo by to v téhle situaci? Budu volat právničce, ale snažím se vymyslet, jak to co nejvíc urychlit a dětem zjednodušit…
@Anonymní píše:
Dobrý den, obracím se na zkušenější s dotazem - máme s exmanželem ve střídavce (týden-týden) dvě děti na druhém stupni ZŠ. Děti nedávno přišly stím, že je pendlování už nebaví, u mě mají taky lepší servis než u otce atd. A já se chci zeptat, zda můžou děti chodit k ex od teď už jenom na víkendy, případně dle přání. Samozřejmě budu podávat návrh na změnu péče, ale to nejspíš bude nějaký čas trvat… Ex vyhrožuje, že do nového rosudku může vyžadovat, aby kluci byli u něj tak, jak je stanoveno![]()
Prosím anonym, rodinné údaje.
Musíte držet rozsudek. Děti se můžou u soudu vyjádřit, ale je to na jeho zvážení
předběžné opatření se používá tam, kde je nějaká nouze, což zde není
Byla bych opatrná na to, co děti říkají. Mohou otci říkat to samé obráceně. A pokud je důvodem lepší servis u tebe, dala bych si pozor, aby děti neskončily v péči otce pro tvé zneužívání rodičovské odpovědnosti. Protože pokud je rozdíl v servisu, tedy že ty jim posluhuješ, otec je vede k samostatnosti, může to být posouzeno jako nepřímé ovlivňování dětí proti otci, ztěžování jeho výchovy a máš problém. Seberte se s otcem a jděte k mediátorovi. Hledat pomoc u právníka je prostě v této fázi a za těchto podmínek a důvodů nesmysl a nesprávné jednání.
Teď jsem měla v merku případ, kdy tím podstrojovačem byl otec, a o střídavou péči přišel.
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova děkuji, to jsem si myslela. Ještě mě napadá třeba nějaké předběžné opatření? Pomohlo by to v téhle situaci? Budu volat právničce, ale snažím se vymyslet, jak to co nejvíc urychlit a dětem zjednodušit…
Cílem výchovy není to dětem zjednodušovat. Navíc, pokud tvrdíš, že jim vadí pendlování, bylo by dobré jim vysvětlit, že při víkendovém styku pendlují absolutně stejně. Taky jednou týdně. A pokud jim vadí, že musí o jednou týdně více tahat tašku (tedy místo 10× do školy a ze školy ještě jednou k druhému rodiči), je opět na tobě, abys jim vysvětlila, že toto není důvod. Měla bys je podpořit v tom, aby to fungovalo, ne při námitkách hned bořit. Je třeba to probrat důkladně s otcem, co se dá udělat pro to, aby se děti cítily lépe.
@Anonymní píše:
Dobrý den, obracím se na zkušenější s dotazem - máme s exmanželem ve střídavce (týden-týden) dvě děti na druhém stupni ZŠ. Děti nedávno přišly stím, že je pendlování už nebaví, u mě mají taky lepší servis než u otce atd. A já se chci zeptat, zda můžou děti chodit k ex od teď už jenom na víkendy, případně dle přání. Samozřejmě budu podávat návrh na změnu péče, ale to nejspíš bude nějaký čas trvat… Ex vyhrožuje, že do nového rosudku může vyžadovat, aby kluci byli u něj tak, jak je stanoveno![]()
Příspěvek upraven 09.12.22 v 15:58
Je vidět, že otec své děti „miluje“ a udělá všechno, co jim na očích uvidí a splní všechna přání. ![]()
@KovaJana píše:
Cílem výchovy není to dětem zjednodušovat. Navíc, pokud tvrdíš, že jim vadí pendlování, bylo by dobré jim vysvětlit, že při víkendovém styku pendlují absolutně stejně. Taky jednou týdně. A pokud jim vadí, že musí o jednou týdně více tahat tašku (tedy místo 10× do školy a ze školy ještě jednou k druhému rodiči), je opět na tobě, abys jim vysvětlila, že toto není důvod. Měla bys je podpořit v tom, aby to fungovalo, ne při námitkách hned bořit. Je třeba to probrat důkladně s otcem, co se dá udělat pro to, aby se děti cítily lépe.
Ano. Cílem výchovy je dětem co nejvíce znepříjemnit život tak aby věděly, že se s nimi život mazlit nebude. To máš pravdu kovová Jano.
No bez toho abyste se na tom s člověkem, kterého sis vybrala jako otce svých dětí domluvila to vážně nepůjde. A až se domluvíte, tak si to nechte změnit soudně.
Jen tak volně to změnit vážně nemůžeš.
Co kdyby to bylo na opak, co kdyby chtěli děcka žít u táty a za tebou jen na víkend? To by se ti taky dost nelíbilo, že.
@Anonymní píše:
Předběžné opatření opravdu neslouží k tomu, aby to bylo pohodlnější. To slouží k ochraně před nějakým velkým problémem.
Aby to fungovalo, tak se prostě musíte dohodnout, ne že ty jen tak začneš měnit dohodnuté podmínky. Což je to co teď chceš dělat
Chceš dost pošlapat základní práva otce svých dětí a ten se celkem logicky brání. Začni hledat cestu k dohodě.
@Ou píše:
Předběžné opatření opravdu neslouží k tomu, aby to bylo pohodlnější. To slouží k ochraně před nějakým velkým problémem.Aby to fungovalo, tak se prostě musíte dohodnout, ne že ty jen tak začneš měnit dohodnuté podmínky. Což je to co teď chceš dělat
Chceš dost pošlapat základní práva otce svých dětí a ten se celkem logicky brání. Začni hledat cestu k dohodě.
Ona hledá cestu k dohodě - víkend u otce za 14 dní. Ale ten debiI otec se není schopný dohodnout v zájmu dětí, co na tom nechápeš? Nedá se dohodnout s někým, kdo se dohodnout nechce…
@KovaJana píše:
Ona hledá cestu k dohodě - víkend u otce za 14 dní. Ale ten debiI otec se není schopný dohodnout v zájmu dětí, co na tom nechápeš? Nedá se dohodnout s někým, kdo se dohodnout nechce…
Musíš děti posílat, jinak ti je můžou taky sebrat a dat do pece otce. V tomto státě nikoho názor děti nezajímá, všichni jsou predposrani hlavně z toho, aby náhodou je tatínek nemohl žalovat, ze rozhodli v jeho neprospěch. A tak, i když bude dětem ubližovat, mas smůlu, je to tvrzení proti tvrzení a nikdo neuděláte nic. A když nebudeš souhlasit se stridavkou, tak mas taky smůlu. Budeš mít jen samé povinnosti a tatínek sama práva. Vítej v Kocourkove …
@sahrazad1 píše:
Musíš děti posílat, jinak ti je můžou taky sebrat a dat do pece otce. V tomto státě nikoho názor děti nezajímá, všichni jsou predposrani hlavně z toho, aby náhodou je tatínek nemohl žalovat, ze rozhodli v jeho neprospěch. A tak, i když bude dětem ubližovat, mas smůlu, je to tvrzení proti tvrzení a nikdo neuděláte nic. A když nebudeš souhlasit se stridavkou, tak mas taky smůlu. Budeš mít jen samé povinnosti a tatínek sama práva. Vítej v Kocourkove …
Dost zkreslené. Takhle to fakt nefunguje.
Přesně tak. Když bude chtít dělat problémy, tak je dělat může. Je to rozsudek a ten je vymahatelný.
Nedělejte si potíže. Slušně si to vyříkejte. I s dětma. Přece otec nepůjde násilím proti dětem, když ty nebudeš dělat problémy o víkendech
.
Na základě žádosti, může dát soud předběžné opatření, aby byli děti do rozhodnutí soudu u tebe. Ale to se dělá jen z vážných důvodu.
Dobrý den, obracím se na zkušenější s dotazem - máme s exmanželem ve střídavce (týden-týden) dvě děti na druhém stupni ZŠ. Děti nedávno přišly stím, že je pendlování už nebaví, u mě mají taky lepší servis než u otce atd. A já se chci zeptat, zda můžou děti chodit k ex od teď už jenom na víkendy, případně dle přání. Samozřejmě budu podávat návrh na změnu péče, ale to nejspíš bude nějaký čas trvat… Ex vyhrožuje, že do nového rosudku může vyžadovat, aby kluci byli u něj tak, jak je stanoveno
Příspěvek upraven 09.12.22 v 15:58